Tivat: U gradskoj kasi za 2024. više od 29 miliona, 2023. ispraćaju sa rekordnom realizacijom kapitalnog budžeta

Tivatski parlament u „pet do 12“ usvojio budžet za narednu godinu

2480 pregleda 4 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Siniša Luković
Sa sjednice, Foto: Siniša Luković

Nakon tročasovne rasprave Skupština opštine Tivat je danas većinom glasova odbornika vladajuće koalicije predvođene listom „Narod pobjeđuje“, usvojila budžet Opštine za 2024.

Riječ je o, kako je istakao gradonačelnik Željko Komnenović (NP), do sada rekordnom budžetu lokalne uprave Tivta, jer se dogodine u gradskoj kasi očekuje 29,24 miliona eura. To je za 2,2 miliona eura odnosno oko osam odsto više od ovogodišnjeg budžeta, koji je do sada nosio epitet rekordnog. Planirano je da se 49 odsto ukupnog iznosa budžeta za 2024. opredijeli za kapitalne izdatke odnosno gradnju novih javnih i objekata infrastrukture.

„Ova cifra od preko 29 miliona eura je zaista impozantna i to je obećavajuće. Međutim, postavljaju se dva pitanja: relaizacija budžeta koja već godinama nije najbolja, posebno u kapitalnim izdacima, te iznos prenešenih stredstva koja će iz ovogodišnjeg, biti prenešena u budžet za 2024. a ona su čak osam miliona eura“, kazala je Dubravka Nikčević (DPS).

Ona je zamjerila na tome što iako stanje u gradskoj kasi to dozvoljava, lokalna uprava nije predvidjela da dogodine uvećaju budžetska izdvajanja za studenstke stipendije, gerontološki program i podršku poljoprivredi, a pohvalila je planirano povećanje izdvajanja za podršku ženskom preduzetništvu.

Aludirajući na nesporazume u vladajućoj koaliciji, jer je sjednica SO koja je trebala biti održana u srijedu tada odložena zbog odbijanja odbornice Bokeškog Foriuma Sandre Sindik da joj prisustvuje dok se ne utvrdi personalna odgovornost za izvođenje pjesmi kontroverznog srpskog muzičara Baje Malog Knindže u sklopu „Novogodišnjeg programa“ na gradskoj rivi Pine 25.decembra, Vatroslav Belan (LP) je nazvao „igrokazom oko Turističke organizacije“ jer je odbornica BF danas opet bila u skupštinskoj sali, nakon što je u međuvremenu zbog onoga što se desilo na Pinima, ostavku podnio predsjednik Izvršnog odbora TO Tivat Nikola Čepić.

SO Tivat
foto: Siniša Luković

Belan je zamjerio na načinu na koji je pripremana sjednica čiji se obiman dnevni red od preko 30 tačaka čak tri puta dopunjavao, a sjednice odbora zbrzane u pola sata i 15 minuta prije početka zasijedanja parlamenta.

„Ovo jeste rekordni budžet, ali su takvi sada i u svim ostalim opštinama što je prvenstveno, produkt inflacije. Hronična boljka ove zgrade i onih koji u njoj rade, bez obzira na njihovu političku pripadnost, je stalno prenošenje velikog iznosa neutrošenih sredstava iz jednog u naredni budžet, a što se opet i sada ponavlja kada budžet za 2024. prenosimo čak 29 odsto sredstava planiranih budžetom za 2023“, kazao je Belan, na što mu je potpredsjednik Opštine Jovan Brinić (Krtoljska lista) odgovorio da „prenos sredstava je zapravo višak prihoda nad rashodima“ i da je to u suštini, pohvalna stvar.

Brinić je, navodeći uporedne podatke iz perioda od 2014. do kraja 2019. kada su Tivtom vladali DPS, SD, SDP i HGI, istakao da je tada realizacija kapitalnog dijela budžeta bila od samo 35 do najviše 63 odsto, odnosno u nominalnom iztnosu, od oko tri do maksimalno osam miliona eura.

„Od 2020. kada smo mi preuzeli upravljanje gradom, stanje se kostantno popravlja uprkos ogromnim teškoćama koje smo te prve godine naše uprave imali zbog korone i lošeg stanja u gradskoj kasi koji nam je ostavila prethodna vlast. Ove godine imamo rekordno ostvarenje planiranih kapitalnih izdataka od čak 80 odsto, jer je u grad investirano 12,63 miliona eura. To nam daje opravdani optimizam da ćemo i dogodine ostvariti planirana kapitalna ulaganja koja iznose 14,8 mliona eura“, istakao je Brinić koji je skoro pet minuta potom čitao pojedinačno sve u ovoj godini završene projekte i investiciona ulaganja Opštine Tivat.

„Ove godine smo 'probili' planirane budžetske prihode jer na današnji dan imali preko 30,5 miliona eura prihoda i zabilježili ostvarenje budžeta od čak 113 odsto. Na rashodovnoj strani, izvršenje ukupnog budžeta je 85 odsto, od čega kapitalnih izdataka preko 80 odsto, što je najbolji takav rezultat u novijoj istoriji grada. Realizovali smo značajnne investicije u gradu od kojih su na neke grđšani čekali godinama. Budžet za 2024. planiran je relano na osnovu realnih fiskalnih tokova koje imamo u Tivtu, ali i na osnovu želja i volje ove ekipe koja vodi Opštinu da se nastavi dobar tempo ulaganja u objektivno, trenutno dotrajalu i prevaziđenu javnu infrastrukturu Tivta", istakao je Komnenović.

SO Tivat
foto: Siniša Luković

Ćazim Lisičić (SDP) i Ilija Janović (HGI) takođe su kritikovali prenošenje velikih iznosa neutrošenog novca iz ovogodišnjeg budžeta, a Janović je pitao i zašto se dogodine planiraju 16 odsto veća izdvajanja za plate zaposlneih u lokalnoj administraciji, te da li to govori o ponovnom započinjanju prakse bespotrebnih partijskih uhljebljavanja za koje je aktuelna tivatska vlast, nekada kritikovala bivšu.

Potpredsjednik Brinić je priznao da će biti „određenih zapošljavanja“ naglasivši da će to biti „zapravo dovođenje sistema na optimum jer država lokalnim uporavama prenosi neke od svojih poslova, poput evdentiranja i naplate poreza na promet nepokretnosti“.

Ivan Starčević iz NVO „Matica Boke“, koji je koristio institut slobodne stolice, zatražio je uvećanje planiranih budžetskih izdavajanja za NVO sektor i veća uklaganja u održavanje mreže atmosferske kanalizacije zbog čestih poplava u određenim djelovima Tivta. On je upozorio da Opštini Tivat prijeti velika opasnost da izgubi ogroman novac jer je, po njemu, država odlučlila da Aerodrom Tivat da u konceisju, a da istovremeno, pozivajući se na činjenicu da je cijeli prostor aerodroma pokriven zonom morskog dobra, država izbjegne zakonsku obavezu da 70 odsto od iznosa prihodovanog koncesijom uplati opštini, već će tih nekoliko desetina miliona eura Vlada zadržati za sebe.

Skupština opštine je prihvatila i anmandmane Tivatske Akcije na odluku o budžetu za 2024. koji predviđaju veća izdvajanja za obnovu dendroflore u Velikom gradskom parku ondosno finansijsku podršku Opštine Tivat za vantjelesnu oplodnju pariovima iz Tivta koji prirodnim putem ne mogu dobiti djecu. Kao novu praksu, administracija gradonačelnika Komnenovića omogućila je odbornicima da se, prvi put u posljednjih nekoliko godina, uz Odluku o budžetu za narednu godinu parlamennt izjašnjava i o predlogu Programa uređenja prostora za 2025. pa je i taj kapitalno važan dokument za građane, danas usvojen većinom glasova odbornika.

Bonus video: