Čestitke povodom Dana osnivanja Prijestonice Cetinje

Čestitke povodom 4. januara Dana osnivanja Prijestonice Cetinje

4920 pregleda 4 komentar(a)
Cetinje, Foto: Shutterstock
Cetinje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.01.2024. 11:18h

Cetinje 4. januara obilježava Dan osnivanje Prijestonice Cetinje.

Državnici i političke partije uputile su čestitke, građanima i gradonačelniku Cetinja Nikoli Đuraškoviću i predsjednici Skupštine Opštine Mileni Vujović.

Martinović: Cetinje sa istorijskom, kulturnom i duhovnom riznicom nezamjenljivi je dio uspješne crnogorske priče

Cetinje sa istorijskom, kulturnom i duhovnom riznicom nezamjenljivi je dio uspješne crnogorske priče i danas, u modernom vremenu, podsjetnik naše slavne istorije, kazao je Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović.

On je povodom 4.januara, Dana osnivanja Prijestonice Cetinje uputio čestitke gradonačelniku Cetinja, Nikoli Đuraškoviću, predsjednici Skupštine Prijestonice, Mileni Vujović, odbornicama i odbornicima, kao i svim građankama i građanima Cetinja.

"Grad pod Lovćenom ima brojne potencijala za ekonomski napredak, a njegova prepoznatljivost obavezuje nas na unapređenje i dalji razvoj turističke ponude.Sasvim sam siguran da ćemo zajedničkim snagama i saradnjom uspjeti da realizujemo brojne razvojne projekte, koji će doprinijeti sveukupnom napretku Cetinja, a samim tim i Crne Gore", dodao je Martinović.

Popović: Dan osnivanja Prijestonice svojevrsno je nadahnuće da Cetinju omogućimo razvoj koji zaslužuje kao istorjiski, kulturni i duhovni centar

Dan osnivanja Prijestonice svojevrsno je nadahnuće da Cetinju omogućimo razvoj koji zaslužuje kao istorjiski, kulturni i duhovni centar, kazala je potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenke Popović.

Ona je povodom 4.januara, Dana osnivanja Prijestonice Cetinje uputila čestitke gradonačelniku Cetinja, Nikoli Đuraškoviću, predsjednici Skupštine Prijestonice, Mileni Vujović, odbornicama i odbornicima, kao i svim građankama i građanima Cetinja.

"Sve ono što danas imamo na Cetinju, rezultat je časnog zalaganja i rada od dinastije Crnojevića, Petrovića pa do današnjih dana, svih koji su nesebično ulagali u razvoj i postavili temelje kako u materijalnom tako i u vrjednosnom smislu, za sve buduće generacije koje dolaze", dodala je Popović.

Ona je istakla da sa posebnom pažnjom treba se posvetiti razvoju biznisa i turizma na Cetinju, jer mu, kako je kazala, geografski položaj, prirodna i kulturna bogatstva to i omogućavaju

"Skupština Crne Gore će sa pozicije zakonodavne vlasti svaku inicijativu i zakonosko rješenje uzeti u razmatranje blagovremeno i biti pouzdan partner u pronalaženju rješenja a sve u cilju razvoja Prijestonice", zaključila je Popović.

Bečić: Ovaj dan nas podsjeća na našu zajedničku istoriju, naše korijene i nasljeđe naših predaka

Ovaj dan nas podsjeća na našu zajedničku istoriju, naše korijene i nasljeđe naših predaka, čije mudre odluke su postavile temelje za našu svjetovnu sadašnjost, poručio je potpredsjednik Vlade i zamijenik premijera Aleksa Bečić.

On je povodom 4.januara, Dana osnivanja Prijestonice Cetinje uputio čestitke gradonačelniku Cetinja, Nikoli Đuraškoviću, predsjednici Skupštine Prijestonice, Mileni Vujović, odbornicama i odbornicima, kao i svim građankama i građanima Cetinja.

"Danas, kao potomci tih velikana, naša je dužnost da nastavimo sa izgradnjom i jačanjem temelja našeg društva, da radimo na unaprijeđenju ekonomije, kulture i turizma Prijestonice, te da sa ponosom prenosimo i čuvamo naše kulturno bogatstvo", dodao je Bečić.

Prema njegovim riječima insipirisani djelima i riječima Petra II Petrovića Njegoša, kako kaže, nastavljamo sa izgradnjom Prijestonice i Crne Gore kao mjesta koje slavi svoju bogatu istoriju, ali se istovremeno oslanja na svoju svijetlu budućnost.

"U duhu zajedništva i poštovanja prema našoj bogatoj istoriji, želimo naglasiti značaj očuvanja tradicije i identiteta Prijestonice koja je od davnina bila svjetionik mudrosti, hrabrosti i slobodarskog duha. Naša obaveza je da njegujemo te vrijednosti i prenosimo ih na buduće generacije, gradeći tako budućnost koja će biti jednako svijetla kao i naša prošlost", dodao je Bečić.

On je naveo da Cetinje sa svojim kulturnim i istorijskim znamenitostima, kao što su brojni spomenici, muzeji i galerije, treba da bude, kako je kazao, mjesto gdje se prošlost susreće sa sadašnjošću, gdje se uči, poštuje, i gdje se razvija osjećaj pripadnosti i ponosa.

"Ovaj dan je takođe prilika da se zahvalimo svima koji su doprinijeli razvoju Prijestonice, od lokalnih zvaničnika, preko obrazovnih i kulturnih radnika, do običnih građana čija svakodnevna posvećenost i trud čine Cetinje boljim mjestom za život. Njihova inovativnost i naporni rad su ključni za naš zajednički uspjeh", dodao je Bečić.

On je istakao da Dan osnivanja Prijestonice bude podsjetnik na to koliko je važno raditi zajedno, težiti ka boljem i prosperitetnijem društvu, i nikada ne zaboraviti, kako je kazao, korijene i temelje na kojima je država izgrađena.

Bogdanović: Raduju postignuti rezultati nove lokalne uprave

Predsjednik Kluba poslanika Demokrata u Skupštini Crne Gore Boris Bogdanović čestitao je Đuraškoviću, Vujačić, i građanima Cetinja Dan osnivanja Prijestonice.

"Ovaj istorijski datum, ne samo za Cetinje, već i cijelu Crnu Goru, simbol je vizionarstva naših predaka i ideje državotvornosti, oličene u odluci Ivana Crnojevića da utemelji čvrste temelje duhovnog i svjetovnog sjedišta Zete i tako ovom nepokolebljivom narodu izgradi gnijezdo slobode oko kog će se okupljati. A oko kog se izgradila i moderna crnogorska država, u kojoj nam je u ovom trenutku pripala najsvetija dužnost da to gnijezdo nadograđujemo i sebično ga čuvamo za generacije kojim ćemo ga ostaviti", naveo je Bogdanović.

Dodao je da "vođeni ponosnom istorijom, pisanom perom naših predaka, vladara i vladika, u tom istorijskom zadatku moramo biti uspješni, te zagledani u njihovu žrtvu sav svoj rad usresrediti na ekonomski razvoj naše Prijestonice i zemlje".

"Na turističku valorizaciju ponosnog Lovćenskog krša i Crnojevića rijeke, kao i na sebično očuvanje i prezentaciju svijetu jedinstvenog duhovnog i kulturnog nasljeđa oličenog u prvoj štampariji na slovenskom jugu i Cetinjskom manastiru, ali i na očuvanje jedinstvene gastronomske ponude. Raduju postignuti rezultati nove lokalne uprave, postignuti u kratkom vremenu. A u saradnji sa Parlamentom i izvršnom vlašću još mnogo dobrih vijesti moramo donijeti građanima Prijestonice, i uvjeren sam da hoćemo jer za to u nama imate ozbiljnog i posvećenog partnera. Zagledani u Njegoševu vječnu kuću - Jezerski vrh i zidine Cetinjskog manastira, gradićemo Prijestonicu i Crnu Goru evropskog standarda, bogatu u svojim razlikama i oslonjenu na svoju slavnu prošlost, ali zagledanu u zajedničku, bolju budućnost", kazao je Bogdanović.

Bonus video: