Mještani Đurđevića Tare će u petak blokirati most na pola sata

Protest zbog najavljene gradnje visokonaponskog dalekovoda kroz selo

8008 pregleda 73 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mještani Đurđevića Tare blokiraće na pola sata, u petak, 5. januara most u Đurđevića Tari, kako bi još jednom iskazali svoj protest zbog najavljene gradnje visokonaponskog dalekovoda kroz njihovo selo.

O tome su obavjestili i Odjeljenje bezbjednosti u Pljevljima, navodeći da će put blokirati u periodu od 11 do 11.30 časova.

„Na održanom zboru mještana sela Đurđevića Tara 31.12.2023. odlučeno je da se ne dozvoli Crnogorskom elektroprenosnom sistemu da nastavi sa uništavanjem životne sredine u Đurđevića Tari. U znak upozorenja Crnogorskom elektroprenosnom sistemu odlučili smo da izvršimo blokadu velikog mosta na Đurđevića Tari 5.1.2024. u periodu od 11.00 do 11.30 časova. Jednoglasno je odlučeno da će biti dozvoljen prolazak autima hitne pomoći i ostalim državnim institucijama“, navodi se u obavještenju dostavljenom danas policiji, koje je potpisao Đole Kljajević, predsjednik Mjesne zajednice Kosanica, kojoj pripada i Đurđevića Tara.

Mještani traže izmještanje trase jer bi bio onemogućen život u Đurđevića Tari ukoliko prođe 400 kilovoltni dalekovod kroz selo, najnaseljenije u pljevaljskoj opštini.

Tražili su i od predsjednika opštine Pljevlja Darija Vraneša da iskoristi svoje ingerencije i interveniše kod nadležnih institucija kako bi se ovaj problem riješio.

Skupština opštine Pljevlja nedavno je usvojila zaključke kojim od "Crnogorskog elektroprenosnog sistema traži da odmah obustavi izgradnju 400 kilovoltnog dalekovoda "Lastva-Čevo-Pljevlja u dijelu trase koja prolazi kroz selo Đurđevića Tara.

U jednom od zaključaka se traži i da "Crnogorski elektroprenosni sistem", bez odlaganja obustavi izgradnju tog dalekovoda i kroz druga naseljena mjesta na području opštine Pljevlja.

“Ukoliko su objekti dalekovoda već izgrađeni ili postavljeni u naseljenim mjestima na području opštine Pljevlja, Skupština će zahtijevati da se u najkraćem mogućem roku uklone ili demontiraju i izmjesti izvan naseljenih mjesta. Skupština opštine Pljevlja će preduzeti sve zakonom i Ustavom predviđene mjere u cilju zaštite ljudskih i imovinskih prava svojih građana od negativnog uticaja izgradnje ovog objekta”, navodi se u zaključcima. Skupština opštine Pljevlja će ove Zaključke dostaviti Predsjedniku Crne Gore, Predsjedniku Vlade Crne Gore, resornim ministarstvima i agencijama kao i međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i životne sredine.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, koji je i predlagač odluke kazao je da niko nema ništa protiv izgradnje dalekovoda jer je on u interesu države, ali da je sporna trasa.

„Namjera države je da taj dalekovod ide preko centra sela. Mi zahtjevamo od Vlade od ministarstva samo da se selo zaobiđe. Ovo nije interes dvije ili pet porodica ovo je interes svih građana Pljevalja i tako treba da se ophodimo. Ispod dalekovoda nema života. Mi danas branimo dostojanstvo Pljevljaka, mora se naš glas čuti. Gospodo iz Vlade neka dalekovod zaobiđe selo. Zahvaljujem se mještanima Đurđevića Tare što su ostali dosledni i što su se oduprjieli raznim mešetarima koji su im nudili novac i ucjenjivali ih ali oni su ostali čvrsti i ne daju svoju đedovinu. Žao mi je što niko niej prisustan iz Elektroprivrede, i ostalih energetkih komapnija, Agencije za zaštitu životne sredine. Moramo svi da budemo jedinstveni, nema više tlačenja Pljevljaka. Ovdje mi ne smijemo da pokloknemo i da svi pokažemo jedinstvo“, rekao je Vraneš.

“Crnogorski elektroprenosni sistem" (CGES), sprovodi od 2015. godine na području opštine Pljevlja aktivnosti na izgradnji 400 kV dalekovoda "Lastva-Čevo-Pljevlja", na potezu od granice sa opštinom Žabljak na rijeci Tari do elektroenergetskog postrojenja u neposrednoj blizini TE "Pijevlja.

“Prema postojećoj trasi ovaj dalekovod prolazi kroz više naseljenih mjesta na području opštine Pljevlja neposredno ugrožavajući sela Đurđevića Tara i Gornji Komini. Pored pomenutih ugrožen je još jedan broj domaćinstava koja se nalaze u drugim naseljenim mjestima kroz koje prolazi trasa dalekovoda, kao i manastir Svetog Arhangela Mihaila u Đurđevića Tari koji potiče iz 13. vijeka. Pošto je Elaboratom o izgradnji ovog dalekovoda utvrđeno da je njegovom izgradnjom ugrožen ukupan biodiverzitet u prečniku od 400 metara, prolaskom ovog dalekovoda kroz pomenuta naseljena mjesta bio bi u potpunosti onemogućen život i u biološkom i u ekonomskom smislu oko četiristo stanovnika. U selu Đurđevića Tara koje je jedno od najgušće naseljenih i ekonomski najrazvijenijih sela u opštini Pljevlja u potpunosti bi bio onemogućen život i privredna aktivnost. Treba istaći da se u selu Đurđevića Tara nalazi Most na Tari, jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u regionu i da bi se izgradnja dalekovoda postojećom trasom odrazila katastrofalno na seoski turizam”, navodi se u obrazloženju Zaključaka.

Ističu i da bi se i prolazak dalekovoda i preko ostalog područja opštine Pljevlja “odrazio katastrofalno” i na kompletnu floru i faunu kvalitet površinskih i podzemnih voda što bi sve zajedno u mnogome povećalo, inače enorman stepen zagađenosti životne sredine u opštini Pljevlja.

Bonus video: