Milatović: Podrška svakoj inicijativi koja će doprinijeti prosperitetu Cetinja

Čestitka predsjednika države povodom Dana osnivana Prijestonice

9063 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je da će sa te, kao i sa pozicije predsjednika Senata Prijestonice, pružati snažnu podršku svakoj inicijativi koja će doprinositi prosperitetu Cetinja.

Milatović je, povodom Dana osnivanja Prijestonice, uputio čestitku gradonačelniku Nikoli Đuraškoviću, predsjednici Skupštine Prijestonice Mileni Vujović, odbornicama, odbornicima i svim građankama i građanima Cetinja, uz "najbolje želje za dalji uspješan rad".

“Seljenjem prijestola i dvorca Crnojevića sa Oboda na Cetinje započeta je viševjekovna era zaokruživanja državnog i kulturnog identiteta crnogorskog naroda, koji već 542 godine ponosno ispisuje najslavnije stranice svoje istorije. Vizionarstvo Ivana Crnojevića, na koje se nadovezalo neprolazno djelo svetorodne dinastije Petrović, zapalilo je luču slobode pod kojom su, boreći se za pravo na postojanje, ginuli najbolji sinovi Crne Gore i Cetinja. Za pet i po vjekova trajanja, Cetinje se oblikovalo kao simbol nesalomivosti i otpora, grandiozne filozofske misli i upečatljivog umjetničkog iskaza", naveo je Milatović u čestitki.

Kazao je da su u gradu pod Lovćenom stasavali državnici, mislioci i ratnici, čija zaostavština predstavlja važan dio kulturne i istorijske riznice naše države.

"Vedar i nesalomivi duh Cetinjanki i Cetinjana opstao je i u teškim vremenima ekonomske devastacije Prijestonice, bivajući pouzdan oslonac za kreiranje nove vizije razvoja ovog kraja, čija realizacija će poboljšati kvalitet života cjelokupne lokalne zajednice. Unaprjeđenje postojeće infrastrukture i pokretanje dinamičnog investicionog ciklusa, uz valorizaciju kulturno-istorijskog nasljeđa i predivne prirode, predstavljaju najvažnije pravce daljeg napretka Cetinja. Kao predsjednik Crne Gore i predsjednik Senata Prijestonice pružaću snažnu podršku svakoj inicijativi koja će doprinositi prosperitetu Cetinja”, zaključio je Milatović.

Bonus video: