Opština Pljevlja će provjeriti sve diplome

Formiranma komisija u Pljevljima koja će provjeriti dokumentaciju zaposlenih u lokalnoj upravi

9499 pregleda 58 reakcija 56 komentar(a)
Dario Vraneš, Foto: Luka Zekovic
Dario Vraneš, Foto: Luka Zekovic

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš formirao je komisiju koja će provjeravati diplome svih zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Vranaš je “Vijestima” kazao da će provjeriti sve diplome i da će tužilaštvu proslijediti ukoliko bude postojala osnovana sumnja da je neko zaposlen sa lažnom diplomom.

“Prvo što sam uradio kada sam izabran za predsjednika pokrenuo sam pitanje lažnih diploma. Međutim šta god da radimo radimo oprezno i pažljivo pogotovo što znamo sa kojim strukturama bivše vlasti imamo posla. Tu su pravni saradnici iz opštine tim je već formiran i s tim ćemo ozbiljno da se bavimo”, rekao je Vraneš.

Kazao je da su o tome razgovarali i sa policijom i tužilaštvom.

“Razgovarali smo sa ljudima iz tužilaštva i policije, tako da je ta priča o ko lađnih doploma odavno u opticaju. Koji će biti rezultati i šta će sve da ispliva to ćemo da vidimo. Ja sam ubijeđen da će najviše lažnih doploma biti među ljudima iz redova DPS-a”, rekoa je Vraneš.

Kazao je i da veliku odgovornost za veliki broj lažnih diploma u Crnoj Gori snosi Damir Šehović, jer je kao prvi čovjek tog resora bio odgovoran za nostrifikaciju diploma.

“Kao što je sve bilo lažno tako su bile i lažene te diplome. Bivši ministar je bio iz redova Socijaldemokrata, koalicionih partnera DPS-a i kao glavni čovjek Ministarstva prosvjete bio je odgovoran za nostrifikaciju diploma”, rekao je Vraneš.

Optužio je i prethodnu vlast da je godinama ćutala o lažnim diplomama.

Odbornik DPS-a Marko Tošić kazao je da daje podršku da se u lokalnoj upravi ispitaju sve diplome zaposlenih, ali smatra da se treba formirati objektivno tijelo koje će se baviti tim problemom.

“Najmanje je važno ko je inicijator, važno je da se sprovede ono što je namjera”, rekao je Tošić

Tošić smatra da će se na ovoj način motivisati i ostali gradovi da krenu u isti proces “kako bi konačno dobili profesionalne ljude koji će svoje poslove obavljati na najbolji mogući način”.

“Tužno je kada imamo nekog ljekara, inženjera, pravnika ili ekonomistu koji je neki priznati fakultet završio u redovnom roku sa dobrim ocjenama, da on ne radi a da radi neko radi i ima dobru platu sa sumnjivom diplomom”, rekao je Tošić.

Smatra da bi se pokretanje provjere diploma, doprinjelo smanjenju potencijalnih malverzacija u narednom periodu.

Bonus video: