Tri opomene, jedna javna osuda

Etički odbor Univerziteta Crne Gore postupao prošle godine u 12 slučajeva kršenja etike akademskog osoblja

10278 pregleda 32 reakcija 4 komentar(a)
U radu kod Etičkog odbora su još tri predmeta iz 2023: Rektorat UCG, Foto: BORIS PEJOVIC
U radu kod Etičkog odbora su još tri predmeta iz 2023: Rektorat UCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Etički odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) postupao je prošle godine u 12 slučajeva u kojima su prijavljene povrede moralnih i profesionalnih načela akademskog osoblja.

Postupak je okončan u devet slučajeva, dok su u radu tri predmeta.

“Donijeta su rješenja za ukupno devet slučajeva, od kojih su četiri rezultirala primjenom mjera, te su s tim u vezi i izrečene tri opomene i jedna javna osuda sa objavljivanjem na sjednici Senata Univerziteta. Pored navedenog, odbijeno je četiri predloga, dok je obustavljen jedan postupak”, odgovorili su “Vijestima” iz Etičkog odbora državnog Univerziteta.

Etički odbor UCG odlučuje o kršenju akademskog integriteta. To tijelo utvrđuje odgovornost osoba protiv kojih je pokrenut postupak i izriče mjere za povredu moralnih i profesionalnih načela utvrđenih Etičkim kodeksom.

Etički odbor čini devet članova, od kojih sedam iz reda akademskog osoblja, jedan iz reda sekretara univerzitetskih jedinica i jedan iz reda studenata.

Sve članove Etičkog odbora bira Senat, na predlog rektora, osim studenta, koga bira Studentski parlament.

Etički odbor se bira na period od tri godine, osim predstavnika studenata koji se bira na period od jedne godine.

Ukoliko se neko od akademskog osoblja ogriješi o Etički kodeks, Etički odbor može izreći opomenu, javnu opomenu sa objavljivanjem na sjednici Senata Univerziteta, javnu osudu, sa objavljivanjem na sjednici Senata Univerziteta, javnu osudu, sa objavljivanjem u Biltenu Univerziteta Crne Gore.

“Za povrede Etičkog kodeksa koje se odnose na plagiranje, falsifikovanje, fabrikovanje, pozajmljeno autorstvo i citiranje izvan konteksta, Etički odbor izriče mjere u skladu sa zakonom”, navodi se u Etičkom kodeksu Univerziteta Crne Gore.

Bonus video: