Inicijativa “Zeleni Kolašin”: Propisima spriječiti urbanistički haos

Brza urbanizacija u Kolašinu vođena privatnim interesima značajno narušila ambijent grada

4671 pregleda 15 komentar(a)
Novi objekti niču u Kolašinu, Foto: Inicijativa
Novi objekti niču u Kolašinu, Foto: Inicijativa

Pregled različitih urbanističkih parametara i analiza idejnih arhitektonskih rješenja za nove zgrade u Kolašinu pokazuju da odstupanja od zadatih uslova i utvrđenih normi nijesu pojedinačne greške niti anomalije, već sistemsko pitanje. Potrebno je strožije sprovođenjem propisa koji regulišu planiranje i izgradnju i jasnom odgovornošću u procesima donošenja odluka.

To su neke od konstatacija iz publikacije “Zamislimo zeleni Kolašin: Angažovani odgovor na građevinski bum”.

Publikaciju je uradila Inicijativa “Zeleni Kolašin”, uz podršku arhitekata iz Udruženja KANA/Ko ako ne arhitekt iz Podgorice, sadrži analizu desetak objekata koji se grade ili čija je izgradnja planirana, a za koje su dobili dokumentaciju od nadležnih.

“Analiza programa urbanog razvoja, koji se trenutno sprovodi u Kolašinu, otkriva zabrinjavajuće stanje u kojem je brza urbanizacija vođena privatnim interesima značajno narušila ambijent grada, opteretila komunalnu infrastrukturu i zanemarila kulturno nasljeđe. Gdje su javni sadržaji, gdje je ekonomski program, gdje su poboljšani uslovi za život i rad, gdje je zaštita prirode? Potrebno je da razvoj planiramo u skladu sa potrebama šire lokalne zajednice i načelima održivosti životne sredine”, konstatuju iz Inicijative “Zeleni Kolašin”.

Kako tvrde, slučaj Kolašina “služi kao ključni podsjetnik na potrebu izmjena javnih politika koje se odnose na urbani razvoj, u čijem fokusu bi morala da bude briga o zajednici”. Poručuju da se javne politike moraju okrenuti očuvanju postojećih i stvaranju novih javnih dobara, zaštiti životne sredine i stvaranju ekonomskih mogućnosti za održiv razvoj, zasnovan na poštovanju jedinstvenih karakteristika i resursa grada.

“Ne možemo očekivati da je dovoljno da se pitanjima prostornog razvoja naših gradova bave samo političari, investitori i prostorni planeri. Da bismo uopšte imali šansu za bolju budućnost, moramo da učestvujemo u procesima odlučivanja - i da tražimo da ti procesi budu bolje vođeni, otvoreni i dostupni za sve. Imamo ne samo pravo, nego i obavezu da propitujemo zacrtane planove i programe i da tražimo i nudimo nove. Da bismo sanirali dosadašnje i preduprijedili buduće greške, neophodno je dati prioritet održivom i pravednom prostornom razvoju Kolašina”, zaključci su nakon analize iz publikacije.

To, objašnjavaju, uključuje unapređenje komunalne i saobraćajne infrastrukture, ulaganje u javne prostore i usluge, očuvanje kulturnog nasljeđa... Takođe i osiguravanje da će novi objekti biti planirani i izgrađeni u skladu sa načelima i zakonima koji služe dobrobiti šire zajednice, a ne povlašćenim privatnim interesima.

Podsjećaju i da rezultati istraživanja o prostornom razvoju i kvalitetu života u gradu ukazuju na nepovezanost između potreba i želja koje imaju građani i trenutne putanje urbanog razvoja. Ta neusklađenost, kažu u Inicijativi, zahtijeva radikalno drugačiji pristup urbanističkom planiranju, koji bi, tvrde, omogućio istinsku komunikaciju i otvorenu saradnju sa građanima.

Bonus video: