ASK tvrdi da Brajović nije prekršio zakon: Ni 150.000 eura nisu pare ako zatvaraju kredite

U odluci, koju potpisuje Jelena Perović, stoji da Brajović nije imao obavezu da podnese vanredni izvještaj usljed promjene imovine više od 5.000 eura, iako je zemljište u Kosiću 2013. prodao za 150.000, jer je novac navodno proslijedio bankama

50307 pregleda 133 reakcija 95 komentar(a)
Brajović, Foto: BORIS PEJOVIC
Brajović, Foto: BORIS PEJOVIC

Bivši visoki državni funkcioner Ivan Brajović nije imao obavezu da prijavi da je prodao nešto oko 4.500 metara kvadratnih zemljišta u blizini Danilovgrada za 150.000 eura, jer se radi o “promjeni oblika imovine - iz nepokretne u pokretnu”, tvrdi Agencija za sprečavanje korupcije.

U odluci, koju potpisuje direktorka Agencije Jelena Perović, stoji da se Brajović nije ogriješio o tadašnji Zakon o sprečavanju sukoba interesa i da nije imao obavezu da podnese vanredni izvještaj usljed promjene imovine više od 5.000 eura, iako je zemljište u Kosiću 2013. prodao za 150.000.

Ovo je već drugi put da Agencija utvrđuje da promjena u imovini nije prodaja zemljišta.

Prethodno je Agencija utvrdila da se o zakone nije ogriješila ni Vesna Medenica, bivša predsjednica Vrhovog suda, sada optužena da je dio kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš Medenica. Ona nije prijavila da je promjenu imovine, iako je za oko 140.000 eura prodala zemljište u Kolašinu.

Brajović nikada nije prijavio da ima dug u Atlas banci

U obrazloženju odluke, Perović navodi da je, tokom ispitnog postupka, Ivan Brajović saopštio da je zemlju prodao “da bi vratio dugove koje je imao”.

“...Odnosno da je u potpunosti vratio dugove koje je imao kod Podgoričke banke. Smatra da je tu promjenu prijavio kroz izvještaj o imovini i prihodima za 2013. gdje nije naveo da postoji kredit kod Podgoričke banke, koji je prijavio u izvještaju za 2012. godinu”, stoji u odluci Perović, koja je anonimizirana, ali se iz sadržine zaključuje o kojem je funkcioneru riječ.

Dalje se navodi da je Agencija izvršila uvid u svoju bazu podataka, Ugovor o kupoprodaji zemljišta, uvid u kreditni nalog o izmirenju dugova prema Podgoričkoj banci od 30. decembra 2013, ali i kreditni nalog prema Atlas banci od istog datuma.

“Uvidom u Ugovor o kupoprodaji od 26. oktobra 2013. utvrđeno je da je bivši javni funkcioner ... prodao privrednom društvu ‘Free energy’ imovinu označenu u listu nepokretnosti br. 39 KO Jastreb, kao katastarska parcela 3005, Kosić, livada 3. klase, površine 4.467 kvadrata, za iznos od 150.000 eura. Uvidom u kreditni nalog o izmirenju dugovanja prema Podgoričkoj banci, utvrđeno je da je bivši javni funkcioner uplatio na račun Podgoričke banke 49.097 eura na ime stambenog kredita”, navodi se u odluci.

Perović
Perovićfoto: Boris Pejović

Agencija je, stoji u odluci, uvidom u kreditni nalog o izmirenju dugovanja prema Atlas banci, sada u stečaju, utvrdila da je Brajović na račun te banke uplatio 70.535, 93 eura.

Agencija, međutim, ne navodi koja je svrha uplate Brajovića Atlas banci.

Prema dostupnim podacima, Brajović je u godišnjem izvještaju o imovini i prihodima za 2012. godinu prijavio tri kreditna zaduženja i to u Podgoričkog (50.000 eura), Hypo Alpe adria (60.000 eura) i Crnogorskoj komercijalnoj banci (30.000). Nije imao zaduženja u Atlas banci, u vlasništvu odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Godinu kasnije, nakon prodaje zemljišta, prijavljuje kreditna zaduženja u Hypo Alpe adria i Crnogorskoj komercijalnoj banci.

Duško Knežević je početkom 2019. doveo u vezu prodaju zemljišta u Kosiću sa otplatom duga Brajovića po rivolving kartici u Atlas banci. Taj dug Brajović nikada nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, a tadašnjim prema tvrdnjama Kneževića, radilo se o oko 50.000 eura.

“Još od 2013. godine prema Atlas banci nemam nikakvih dugovanja. Na novinarsko interesovanje sam već 24. januara odgovorio da sam dugovanje na kartici izmirio prodajom dijela naslijeđene zemlje. O tome postoji dokumentacija kod svih nadležnih organa, kojima sam ovu transakciju blagovremeno prijavio. Zemlju sam prodao zainteresovanom pravnom licu o čemu je sačinjen notarski akt. I o tome posjedujem urednu dokumentaciju”, saopštio je tada Brajović

On od 2013. do danas nije prijavio gotovinu ili ušteđevinu, iako bi trebalo da je u plusu tridesetak hiljada eura nakon izmirenja dugovanja prema dvije banke, što je kao dokaze u postupku dostavio Agenciji.

Kupili za 150.000, prodali za 55.000

Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je u novembru 2019. došao do dokumentacije koja se odnosi na Brajovićevu prodaju zemljišta u Kosiću.

On je, ranije je objavio MANS, krajem 2013. godine sa kompanijom “Free Energy” (kasnije preimenovana u “Energo Invest Group”) sklopio predugovor o prodaji gotovo 4.500 kvadrata u naselju Kosić, a dogovorena je cijena od 150.000 eura.

“Vlasnici kompanije Free Energy su tada bili srpski biznismeni Ratko Stanivuković i Svetomir Stefanović. Sredinom 2015. godine Stefanović je izašao iz kompanije, a ona mijenja naziv u Energo Invest Group. Samo dva dana nakon sklapanja ovog ugovora, Atlas Banka je kompaniji ‘Free Energy’ odobrila kratkoročni kredit od upravo 150.000 eura. Kao jedna od mjera obezbjeđenja je navedena mogućnost upisa hipoteke na imovini Brajovića”, saopštio je MANS ranije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Naveli su da je hipoteka na to zemljište stavljena tek u junu 2016. godine, više od dvije godine od kada je uzet kredit za njegovu kupovinu.

“Sastavni dio ugovora o hipoteci je bio i izvještaj o procjeni vrijednosti nekretnine, gdje se navodi da vrijednost zemljišta iznosi 81.000, što je skoro tek polovina iznosa koji je kompanija platila Ivanu Brajoviću. Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je Atlas banka već nakon šest mjeseci tražila brisanje hipoteke, te dopisom od 13. januara 2017. godine obavijestila danilovgradski katastar da je kompanija Energo Invest Group (nekada Free Energy) u cjelosti izmirila dugovanja po kreditu od 150.000 eura. Dvije sedmice nakon toga, kompanija za 55.000 eura prodaje zemljište koje je od Brajovića kupila za tri put veću cijenu. Novi vlasnik je Dražen Vujisić, jedan od vozača predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića” objavio je MANS u novembru 2019.

Sve počelo slučajem Medenica

Agencija je u novembru 2019. donijela odluku da Vesna Medenica nije prekršila zakon kada nije prijavila da je prodala zemljište u Kolašinu za 140.000 eura.

U obrazloženju odluke, a koju potpisuje tadašnji pomoćnik direktora Savo Milašinović, stoji da je za predsjednicu Vrhovnog suda u 2016. godini izvršena provjera i da nijesu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koji se vode u zvaničnim evidencijama drugih državnih organa.

Medenica je u julu 2015. prodala više od 27.000 metara kvadratnih za 139.000 eura, a nikada nije podnijela vanredni izvještaj o uvećanju imovine.

Misterija rivolving kartcie

Priča o Brajovićevoj rivolving kartici došla je u javnost tokom afere “Koverta”, kada je Duško Knežević prozvao tadašnjeg prvog čovjeka Skupštine da objasni kako je zatvorio obaveze kod Atlas banke po osnovu “višegodišnjih dugovanja na karticama koje nije vraćao”.

Knežević je u tom periodu rekao i da je Brajović jedan od čelnika vlasti kojima je direktno davao novac, da bi kompanije iz Atlas grupe mogle nesmetano da posluju, kao i da mu je omogućio da Atlas banci vrati dug od preko 100.000 eura tako što je prodao plac u Bjelopavlićima po 10 puta većoj cijeni od tržišne.

“Ja sam mu u stvari oprostio dug, jer sam mu na taj način suštinski dao pare da pokrije dug”, tvrdio je Knežević i najavljivao da će u “pogodnom trenutku objaviti sve dokaze o Brajoviću”.

Specijalno državno tužilaštvo saslušalo je Brajovića u vezi sa rivolving karticom 2020. godine, ali nije poznato šta je u tom slučaju dalje preduzeto.

Bonus video: