Vojska nabavlja novu opremu: Iz Slovenije stižu prvi dronovi

Ove bezposadne letjelice (BPL) omogućavaće Vojsci Crne Gore da u realnom vremenu ima nadzor nad dešavanjima na određenim djelovima teritorije na udaljenosti do 40 kilometara od operatera koji bude kontrolisao ove daljinski upravljane dronove

30977 pregleda 77 reakcija 36 komentar(a)
BPL Belin-V sa mobilnim kontrolerom na terenu, Foto: Foto www.c-astral.com
BPL Belin-V sa mobilnim kontrolerom na terenu, Foto: Foto www.c-astral.com

Crna Gora bi sredinom ove godine trebalo da sa slovenačkom kompanijom C-Astral Aerospace potpiše ugovor o kupovini ukupno dva sistema bezposadnih letjelica (Unmanned Aerial System - UAS) tipa “Belin-V” sa šest dronova namijenjenih za izviđanje, nadzor i sakupljenje podataka na vojištu na taktilkom nivou.

Biće to prve bezposadne letjelice (BPL) koje će biti uvedene u operativnu upotrebu Vojske Crne Gore, a omogućavaće joj da u realnom vremenu ima nadzor nad dešavanjima na određenim djelovima teritorije na udaljenosti do 40 kilometara od operatera koji bude kontrolisao ove daljinski upravljane dronove.

Moderne vojske danas su bukvalno nezamislive bez široke upotrebe besposadnih letjelica raznih vrsta, veličina i namjene jer se dronovi koriste kako za izviđanje terena, tako i prikupljnje obavještajnih podataka, traganje i spašavanje, označavanje ciljeva, korekturu artiljerijske vatre, ali i direktan napad na protivničke snage bilo naoružanjem koje sam dron nosi, ili kamikaze udarom same BPL koja je opremljena eksplozivnim punjenjem različite snage i veličine.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore kazali su “Vijestima” da su krajem avgusta prošle godine sa Ministarstvom odbrane Republke Slovenije potpisali Sporazum o saradnji u oblasti vojnog izviđanja i vazdušnog osmatranja, na osnovu bespilotnih vazdušnih sistema BELIN. Ovaj sistem proizvodi slovenačka kompanije C-Astral Aerospace, sastoji se od bezposadnih letjelica tipa Bramor C4EYE, zemaljskih kontrolnih stanica, mobilnih kontrolera, katapult-lansirnih rampi, radio-stanica i posebnih radiokomunikacijskih antena za vezu između zemaljske kontrolne stanice i drona u vazduhu. Letjelice Bramor C4EYE imaju posebno efikasnu aerodrinamičku konfigiraciju tzv. letećeg krila bez repnih površina, a pokreće ih elektromotor preko sklopovog potisnog propelera. Letjelica napravjena od karbonskih vlakana ima raspon krila od 2,3 metra, dugačka je 96 centimetara i teška 4,4 kilograma. Elektromotorni pogon, aerodinamički oblik i materijal od koga je napravljena ovu BPL čine teško uočljivom i izazovnom za otkrivanje i eventulano obaranje od strane protivnika.

Letjelica tipa Bramor C4EYE opremljena je žiroskopski stabilisanim optičkim i termalnim senzorima sa kojima po danu i po noći može da nadgleda teren, prenseći u realnom vremenu sliku operaterima koji je kontrolišu sa zemlje. Dnevne optičke i noćne termovizijske kamere ove BPL omogućavaju da se po danu sa njom čovjek uoči na udaljenosti od 5 kilometara od drona a da se precizno identifikuje sa udaljenosti od 1,5 kilometara. Udaljenost otkrivanja, odnosno precizne identifikacije vozila danju je 20 kilometara i 3 kilometra. Termalna kamera noću vozilo otkriva na udaljenosti od 1,15 kilometara, a čovjeka na 370 metara. Po želji, letjelica se može opremiti i modulom za lasersko označavanje ciljeva čime se ovaj dron pretvara u vrlo korisno sredstvo za ispomoć artiljeriji ili vazduhoplovstvu. Letjelica u vazduhu može ostati do 3 časa, leti brzonom do 150 kilometara na sat, a funkcioniše na maksimalnoj udaljnosti od 40 kilometara od zemaljske kontrolne stanice kojoj konstantno prenosi prikupljenne podatke i optičku sliku koju dron “vidi”. Po završetku misije, dron se na zemlju spušta padobranom.

Sistem bezposadnih izviđačkih letjelica Belin-V inače, već se koristi u nekoliko država svijeta, a dobre prerformanse je pokazao i u realnim ratnim uslovima na bojištma u Ukrajini gdje slovenačke izviđačke i nadzorne dronove koriste jedinice ukrajinske vojske.

Iz Ministarstva odbrane (MO) kojeg vodi ministar Dragan Krapović (Demokrate) nisu precizno odgovorili na pitanje “Vijesti” koliko će ukupno ovih BPL-a biti nabavljeno, po kojoj cijeni i kada će one biti isporučene i uvedene u operativnu upotrebu jedinica VCG.

“Shodno odredbama Sporazuma, ugovor sa industrijskim dobavljačem zaključuje Ministarstvo odbrane Republike Slovenije, upućen nam je nacrt Ugovora na prihvatanje, nakon ćega će isti biti zaključen sa slovenačkim dobavljačem sredinom naredne godine. Bitno je istaći da je ovo prvi slučaj sporazuma između Crne Gore i Republike Slovenije po modelu zajedničkih nabavki”, rekli su nam iz MO.

Sjedište Ministarstva odbrane
Sjedište Ministarstva odbranefoto: Luka Zeković

Prilikom potpisivanja Sporazuma sa slovenačkim Ministarstvom odbrane, ljetos je saopšteno da će ova oprema biti kupljena po cijeni po kojoj je kupuje i slovenačka vojska, te da će biti nabavljeno ukupno šest letjelica sa pratećom opremom.

Slovenačko Ministarstvo odbrane je, inače, sredinom novembra prošle godine sa C-Astral Aerospaceom potpisao ugovor o isporuci dva sistema bezposadnih letjelica Belin-V slovenačkoj vojsci. Po tom aranžmanu vrijednom 1,26 miliona eura, C-Astral će najkasnije do kraja maja ove godine Vojsci Slovenije isporučiti šest dronova, dvije zemaljske kontrolne stanice, dva mobilna kontrolera na bazi tablet računara, dvije AstralTrack 5xu antene i četiri taktičke radio-stanice.

Ista takva dva sistema sa ukupno šest letjelica, potom bi trebalo da dobije i Crna Gora, a potpisivanje ugovora našeg Ministarstva odbrane sa C-Astralom očekuje se na ljeto.

Bonus video: