Oboren izbor Dukaja za prosvjetnog inspektora

Komisija za žalbe Vlade Crne Gore poništila odluku direktorice Uprave za inspekcijske poslove

8008 pregleda 15 komentar(a)
Dukaj (arhiva Vijesti)
Dukaj (arhiva Vijesti)

Komisija za žalbe Vlade Crne Gore poništila je odluku direktorice Uprave za inspekcijske poslove Ane Vujošević kojom je na poziciju prosvjetnog inspektora primila Nikolu Dukaja, nekadašnjeg direktora škole u Tuzima, koji je smijenjen zbog zloupotrebe položaja i to urpavo na predlog Prosvjetne inspekcije.

Prema dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, Komisija je u spisima predmeta našla da Vujošević nije obrazložila svoju odluku da izabere Dukaja, koji je na konkursu Uprave za ljudske resurse bio drugorangirani kandidat.

U rješenju Komisije ističe se i da je Sindikat prosvjete upozorio Vujošević na to da je Dukaj svojevremeno smijenjen zbog zloupotrebe službenog položaja i to na predlog prosvjetnih inspektora. Zloupotreba položaja, naveli su tada iz Sindikata, dokazana je i pravosnažnom sudskom presudom.

Komisija je Upravi za inspekcijske poslove naložila da ponovo odlučuje u ovom slučaju.

Iz Uprave su “Vijestima” kazali da je u rješenju Komisije, između ostalog, sugerisano da se pojedinačni izvještaji o bodovanju kandidata urednije popune u Upravi za ljudske resurse.

“Uprava za inspekcijske poslove je bez odlaganja proslijedila dopis Upravi za ljudske resurse kao organu nadležnom za postupanje po datom ukazu. Nakon postupanja Uprave za ljudske resurse, Uprava za inspekcijske poslove će u ponovnom postupku postupiti u skladu sa pozitivnim propisima i donijeti Odluku o izboru kandidata u zakonskom roku i na zakonom zasnovan način. Protiv rješenja Komisije za žalbe, Uprava za inspekcijske poslove nije podnosila tužbu Upravnom sudu Crne Gore”, precizirali su iz Uprave.

Vujošević je 11. septembra izabrala Dukaja za prosvjetnog inspektora. Ona je to učinila i pored upozorenja Sindikata prosvjete.

Ana Vujošević
Ana Vujoševićfoto: Vlada

Dukaj je prethodno bio angažovan po ugovoru o djelu u Odsjeku za inspekciju za prosvjetu.

“Smatramo da bi njegov izbor doprinio negativnom rejtingu Uprave za inspekcijske poslove”, poručuje Sindikat prosvjete u informaciji dostavljenoj Ani Vujošević.

U dopisu Vujoševićevoj, iz Sindikata prosvjete su ukazali na to da je Dukaj u vrijeme direktorskog mandata u OŠ “Mahmut Lekić” u Tuzima “bio prepoznat po nepravilnostima u svom radu, kao i po lošoj atmosferi i međuljudskim odnosima”.

“Nakon imenovanja za direktora u drugoj ustanovi, OŠ ‘Đerđ Kastrioti Skenderbeg’, na predlog Uprave za inspekcijske poslove, odnosno prosvjetnog inspektora (aktom broj 0601-741/20-6418/20 od 17. februara 2021), a po rješenju Minsitarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (broj 10101-741/21-59/5 od 30. marta 2021.) Dukaj je razriješen zbog zloupotrebe položaja direktora, što će potvrđeno i presudom Osnovnog suda u Podgorici P.br. 2641/21 od 7. aprila 2023”, navodi se u dopisu Sindikata.

Tada su iz Uprave odgovorili da “...strogo poštuju jednaku dostupnost radnih mjesta i vode se načelom da su radna mjesta državnih službenika, odnosno namještenika dostupna svima, pod jednakim uslovima bez povlašćivanja ili uskraćivanja bilo kojeg kandidata za oglašeno mjesto”.

Bonus video: