Na Bulevaru Pera Ćetkovića sijeku 47 stabala, a ne sade koliko bi trebalo

U toku je javni poziv za izgradnju nastavka Bulevara Pera Ćetkovića u Podgorici, iz Agencije za izgradnju i razvoj rekli su da projekat predviđa da se zasadi 51 novo drvo

7453 pregleda 11 komentar(a)
Nova saobraćajnica prolaziće i dijelom gdje se sada nalazi zelenilo (desno na fotografiji), Foto: Luka Zekovic
Nova saobraćajnica prolaziće i dijelom gdje se sada nalazi zelenilo (desno na fotografiji), Foto: Luka Zekovic

Tokom radova na Bulevaru Pera Ćetkovića u Podgorici biće uklonjeno 47 stabala, koja se nalaze u blizni reciklažnog dvorišta u naselju Konik. O planiranoj sječi, iz “Zelenila” nemaju odgovor.

Projekat izgradnje saobraćajnice u podgoričkom naselju, kako su rekli iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, predviđa da se duž ulice zasadi 51 novo stablo.

Agencija je krajem prošle godine raspisala tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će graditi nastavak Bulevara Pera Ćetkovića.

“Obavještavamo Vas da je nastavak Bulevara Pera Ćetkovića (I faza) obuhvatio potez od završetka postojećeg Bulevara, do reciklažnog dvorišta u naselju Konik. Trasa Bulevara se ne poklapa sa pozicijom postojeće saobraćajnice, već zahvata pojas lijevo od postojećeg puta u pravcu naselja Konik, na kojem se nalaze stabla predviđena za uklanjanje, a sve u skladu sa važećim detaljnim urbanističkim planom ‘Konik - Stari Aerodrom III. Projektom Bulevara i tenderskom specifikacijom su obuhvaćeni i radovi na pejzažnom uređenju, koji se odnose na sadnju drveća (51 sadnica visine min. tri metra) i dekorativnih žbunastih sadnica”, navode iz Agencije u odgovoru na pitanja “Vijesti” o planu da se u toku rekonstrukcije saobraćajnice posiječe 47 stabala.

Bulevar Pera Ćetkovića počinje na kružnom toku u naselju Stari aerodrom, kod benzinske pumpe “Lukoil”.

Tokom posljednjih nekoliko godina, stanari zgrada koje se nalaze uz Bulevar, zasadili su velik broj stabala i ta stabla dovoljno su odrasla da s proljeća, kad olistaju, i u toku ljetnjih mjeseci, prave hladovinu. Ta stabla upisana su i u katastar zelenih površina (kzp.podgorica.me).

Nakon što je objavljena informacija o javnom pozivu za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju nastavka Bulevara Pera Ćetkovića, te da radovi, pored ostalog, predviđaju i sječu 47 stabala, na društvenim mrežama reagovali su stanari, uz najavu i mogućih protesta.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice u utorak su kazali da nije predviđena sječa stabala koja čine drvored i koja se nalaze u katastarskoj evidenciji gradskog zelenila.

Stabla čija je sječa planirana, ne nalaze se u katastru zelenila.

O planiranoj sječi, redakcija je pitala i “Zelenilo”, ali su oni uputili na organ koji je raspisao tender.

“Shodno Vašem pitanju u vezi sa nastavkom radova na izgradnji Bulevara Pera Ćetkovića, obavještavamo Vas da ‘Zelenilo’ d.o.o Podgorica nema uvid u projektnu dokumentaciju, te stoga nema tražene informacije”, rekli su “Vijestima”.

Investitori su, prema Odluci o uređenju i održavanju zelenih površina Glavnog grada, dužni da obezbijede presađivanje zdravih stabala ili sadnju tri nova stabla za svako posječeno stablo.

“Prilikom izgradnje stambenih i poslovnih objekata, saobraćajne i komunalne infrastrukture, usljed kojih je neophodno ukloniti stabla sa javnih površina obuhvaćenih izgradnjom, investitor je dužan kada je to tehnički izvodljivo, obezbijediti presađivanje zdravih stabala ili sadnju tri nova stabla za svako posječeno stablo. Presađivanje, uklanjanje ili sadnja novih stabala vrši se na osnovu odobrenja organa uprave nadležnog za komunalne poslove”, navodi se u Odluci.

Dodaje se i da se tim odobrenjem... a po prethodno pribavljenom mišljenju “Zelenila”, utvrđuje broj stabala koja će se presaditi, ukloniti ili posaditi.

Javni poziv za izvođenje radova na izgradnji nastavka Bulevara Pera Ćetkovića (faza I) objavljen je 28. decembra, 2023, a ponude se dostavljaju do 31. januara u 9.00 sati, kada je planirano i otvaranje pristiglih ponuda.

Vrijednost radova je 1,65 miliona eura bez, odnosno dva miliona sa uračunatim PDV-om.

Izgradnja će se realizovati prema glavnom projektu koji je izradila podgorička firma “Via project”.

Tender za saobraćajnicu koja će povezati Konik i Stari Aerodrom raspisan je i početkom marta, s tim što je vrijednost bila duplo manja, odnosno milion eura sa PDV-om.

Projekat, pored ostalog, predviđa i razdvojene staze za bicikliste i pješake.

Bonus video: