Povodom obilježavanja Dana biblioteke predstaviće novo izdanje "Latice" i "Glasnika"

Predstavljanje časopisa biće 18. i 19. januara u sali "Marko Miljanov"

1447 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vijesti/Luka Zeković
Foto: Vijesti/Luka Zeković

Povodom obilježavanja Dana biblioteke, u četvrtak 18. januara 2024. godine Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ će podgoričkoj publici predstaviti novo izdanje časopisa za djecu i mlade pod nazivom „Latica“.

Predstavljanje časopisa za djecu i mlade održaće se u sali „Marko Miljanov“, sa početkom u 18 časova. Učesnici promocije su Aleksandra Vujisić, Tijana Todorović, Sanja Vojinović.

"Latica je časopis namijenjen djeci i mladima, mjesto na kojem se ne razmjenjuju samo riječi, već misli i doživljaji stvarnosti. I u ovom broju časopisa nastavljamo da njegujemo stvaralaštvo mladih. Ideja časopisa je da mladim autorima iz osnovnih i srednjih škola obezbijedi platformu za ispoljavanje svog kreativnog stvaralaštva, ali i kritičkih razmišljanja o kulturi i društvu". U ovom broju Latice čitaćete poeziju, prozu i radove koji su nagrađeni na konkursu koji je objavila Biblioteka u okviru projekta „Riječ Njegoševa“", navodi se u saopštenju Biblioteke "Radosav Ljumović".

Povodom obilježavanja 143. godine od osnivanja Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ pred podgoričkom publikom biće predstavljen novi broj časopisa za kulturu i kulturna pitanja „Glasnik“.

Promocija ovog, po redu 29. broja, biće održana u petak 19. januara 2024. godine, u sali „Marko Miljanov“. O časopisu će govoriti članovi redakcije: Ljiljana Ćuković, Stefan Sinanović i Milorad Durutović, dok će svoje stihove objavljene u ovom broju čitati Sofija Drakulović.

""Glasnik“ pruža svojevrsni presjek savrmenog stvaralaštva iz Crne Gore ali i regiona. Posebni segmenti časopisa odnose se na bibliotekarstvo i upravljanje institucijama kulture, kao i na kulturnu baštinu Podgorice. Časopis sadrži nekolika tematska bloka: Poezija, sa tekstovima Novice Đurića, Vladimira Vujoševića, Velimira Kneževića, Jelene Žugić, Sofije Drakulović, Jelisavete Pavlović, Seada Husića i Teodore Kovač; Proza, sa tekstovima Aleksandra Ćukovića i Mirka Jovanovića; Drama, odlomak iz drame Ognjena Roćenovića. Pored beletristike, u časopisu možemo čitati više radova iz oblasti književne kritike i teorije, sa autorskim prilozima Stefana Sinanovića, Ljiljane Ćuković, Luke Rakojevića, Šeherzade Džafić, Melide Travančić. Aspekti u vezi sa savremenim bibliotekarstvom obrađeni su u poglavlju Riječ struke, sa autorskim prilozima Aleksandre Vukanović, Jadranke Gazivoda, Vesne Asanović i Vjere Popović. Časopis zatvara poglavlje O Podgorici, sa radom prof. dr Zdravka Ivanovića", piše u saopštenju.

Bonus video: