Vlada: Riješen problem vodosnabdijevanja Žabljaka

Žabljak je u julu posjetilo 91,73 hiljade turista, odnosno 63 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kazali su iz Vlade Crne Gore
131 pregleda 0 komentar(a)
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 11.08.2017. 13:16h

Aktivnosti Vlade i Opštine Žabljak, koje su sprovedene u rekordnom roku, omogućile su da, kako je saopšteno, ovogodišnja turistička sezona bude prva u kojoj nema problema sa vodosnabdijevanjem uprkos rekordnoj posjeti turista u julu.

Iz Vlade je saopšteno da je Žabljak u julu posjetilo 91,73 hiljade turista, odnosno 63 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

„Efikasna mjera rješavanja pitanja vodosnabdijevanja Žabljaka najbolja je potvrda ozbiljnih institucionalnih kapaciteta Crne Gore u smislu kreiranja uslova koji će obezbijediti da se i u nastupajućim godinama očekuje sve veća posjeta turista jednom od najljepših nacionalnih parkova u regionu“, navodi se u saopštenju.

Aktivnosti predviđene Programom hitnih mjera, koji je pripremio Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, sprovedene su u rekordnom roku, za svega 45 dana, čime je omogućeno da turistička sezona na Žabljaku bude prva u kojoj nema problema sa vodosnabdijevanjem.

„To dovoljno govori u prilog naporima koje su Opština Žabljak i Vlada uložili u stvaranje infrastrukturnih i drugih pretpostavki za razvoj turizma, pa je efikasna mjera rješavanja pitanja vodosnabdijevanja Žabljaka najbolja potvrda ozbiljnih institucionalnih kapaciteta Crne Gore u smislu kreiranja uslova koji će obezbijediti da i u nastupajućim godinama očekujemo sve veću posjetu turista“, precizira se u saopštenju.

Žabljak, dakle, u sušnoj godini u kojoj mnoga izvorišta 'kubure' sa kapacitetom, ima besprijekorno snabdijevanje vodom.

Vlada je na sjednici održanoj 15. juna usvojila Informaciju o stanju i tehničkim problemima u vodosnabdijevanju na području Opštine Žabljak sa predlogom hitnih mjera za rješavanje problema, za šta je izdvojila 58 hiljada eura.

„Sve aktivnosti po zaključku Vlade završene su do početka sezone odnosno čak desetak dana prije zadatih rokova. Vlada je bila jedini finansijer, a Javno preduzeće Regionalni vodovod nosilac aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

Konkretan rezultat hitnih mjera za rješavanje problema vodosnabdijevanja gradskog područja Žabljaka, na osnovu zaključka Vlade, mjerljiv je ne samo efikasnošću realizovanih aktivnosti dijela prve faze radova, već se ogleda i u povećanju kapaciteta vodovodnog sistema Žabljaka za više od 100 odsto.

„Time je na efikasan način riješen višemjesečni problem nedostatka vode za piće koji je tokom prethodnog perioda opterećivao stanovnike Žabljaka“, dodaje se u saopštenju.

Premijer Duško Marković ukazao je 16. juna na sastanku sa rukovodstvom Opštine na potrebu intenzivnijeg uključivanja lokalne uprave u prevazilaženje izazova snabdijevanja vodom. Aktivnosti na dugoročnom rješavanju pitanja vodosnabdijevanja Opštine Žabljak biće nastavljene i u narednom periodu.

„Vlada će već po završetku turističke sezone, uz svesrdnu pomoć Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Slovenije, početi projekat trajnog rješavanja pitanja vodosnabdijevanja Žabljaka. U toku su pripreme za potpisivanje donacijskog ugovora za prvu fazu radova sa Slovenijom, nakon čega će se sprovesti tenderska procedura i krenuti sa realizacijom mjera“, kazali su iz Vlade.

Projekat, za koji je Direkcija javnih radova izradila tehničku dokumentaciju, vrijedan oko 3,4 miliona eura, podrazumijeva rekonstrukciju kompletnog vodovodnog sistema Žabljaka i dovođenje vode za osnježavanje na skijalište Savin kuk, sa ciljem unaprijeđenja zimskih turističkih kapaciteta Opštine Žabljak.

„Informacije koje ovih dana stižu iz svih turističkih destinacija u Crnoj Gori ukazuju sa velikom izvjesnošću da će ovo biti rekordna godina po posjeti turista, ali i po prihodima u okviru turističke privrede. Ove činjenice najbolje govore o efektima strategije razvoja turističke privrede koju je Vlada promovisala u prethodnom periodu“, rekli su iz Vlade.

Pojačane aktivnosti Vlade na razvoju uslova za turistički razvoj sjevernog regiona Crne Gore, kako se zaključuje, uz konstantno insistiranje na povećanju standarda pružanja usluge u primorskom regionu, dale su očekivane rezultate.

Bonus video: