Polaznici 14. generacije Policijske akademije: Poštovaćemo privilegiju da služimo državi

Akademci preko godinu dana čekali da krenu sa odrađivanjem pripravničkog staža i da rade ono za šta stu se školovali

16064 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Gov.me/Saša Matić
Foto: Gov.me/Saša Matić

Polaznici 14. generacije Policijske akademije u Danilovgradu poručili su da će učiniti sve da kroz primjenu Ustava i zakona doprinesu napretku Crne Gore i bezbjednosti svih građana.

U ime 49 svršenih akademaca kojima su uručena rješenja, akademac Zoran Prelević kazao je da će poštovati privilegiju da služe svojoj državi.

Zoran Prelević
Zoran Prelevićfoto: Gov.me/Saša Matić

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečič rekao je na svečanosti u Vili Gorica podsjetio je da su polaznici 14. generacije preko godinu dana čekali da krenu sa odrađivanjem pripravničkog staža i da rade ono za šta stu se školovali.

"U vas se najviše uzdamo, kao mlade, zdrave, potentne generacije, da vratimo moralnost u policijske i druge bezbjednosne strukture, jer bez časti, bez moralnosti, bez sistema vrijednosti nema ni uspjeha, nema ni rezultata, nema ni budućnosti. Da nam se više nikada ne desi brukanje časnih uniformi crnogorskih policijskih struktura. Da nam se nikada više ne desi da u policijskim strukturama imamo one koji su služili narko kartelima, koji su polagali račune ne građanima i svojim nadređenima, već šefovima najvećih narko kartela”, rekao je Bečić.

Pozvao je akademce da pomognu u jačanju institucije, i poručio im da se na taj način unapređuje i ekonomsko socijalni položaj i službenika i svih građana Crne Gore, te da se na taj način čuva vječnost Crne Gore.

"To je mjera patriotizma, ali to je i naša velika obaveza, prema budućim generacijama, jer svi zajedno imamo jednu veliku šansu da vrlo brzo postanemo 28. članica Evropske unije. Nije to posao za jednog čovjeka, nije to posao za par ljudi, to je posao za sve nas, a snaga nikad nije bila u brojnosti već u nama samima", rekao je Bečić.

Potpredsjednik Vlade kazao je akademcima da u svom poslu treba da se rukovode samo i isključivo principima pravde, čestitosti i profesionalizma.

Rješenja akademcima uručio je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović koji je izrazio je očekivanje da će svoje zadatke obavljati časno i odgovorno, te da će u svojoj profesionalnoj karijeri nizati samo uspjehe.

"Naša zajednička borba je naizgled teška, ali je sigurno da će biti mnogo teža organizovanim kriminalnim grupama. Snaga našeg jedinstva i profesionalne odlučnosti biće superiorna, a poruka će biti jasna - snaga države nad kriminalom biće neupitna" rekao je Šaranović.

On je akademce ovom prilikom informisao da će naredne sedmice biti pokrenuta procedura za prijem 64 polaznika 15. generacije Policijske akademije, a u ponedjeljak će 96 polaznika 17. generacije započeti obuku i pripremu za policijski poziv.

"Rad na očuvanju bezbjednosti podrazumijeva veliku odgovornost, ali vam pruža i jedinstvenu priliku da štitite bezbjednost građana i budete u njihovoj službi. Vjerujem da ste kada ste birali ovaj poziv imali upravo taj motiv - da radite u interesu svih građanki i građana Crne Gore", rekao je Šaranović.

On je dodao i da će kao ministar unutrašnjih poslova "obezbijediti povoljan ambijent za rad u kojem vlada princip meritokratije i u kojem nema diskriminacije".

Bonus video: