IJZCG: Od početka novembra 2023. registrovana 404 slučaja obolijevanja od velikog kašlja

Institut apeluje da građani, posebno osjetljive grupe, budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja, ali i ostalih respiratornih infekcija

2795 pregleda 0 komentar(a)
Foto: IJZCG
Foto: IJZCG

Institut za javno zdravlje saopštil je da su, od početka novembra 2023, zaključno sa 21. januarom ove godine, registrovali 404 slučaja obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja).

Kod 326 oboljelih je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 78 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

Među registrovanim slučajevima (404), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (173), potom u uzrasnoj grupi 6-10 godina (60), u uzrasnoj grupi 26-64 godine (55), 16-20 godina (50), 1-5 godina (38), ispod jedne godine (14), preko 65 godina (11) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (3).

Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (285) i Danilovgradu (30), potom u Beranama (15), Baru (14), Budvi (11), Cetinju (10), Herceg Novom (7), Kotoru (6), Nikšiću (6), Zeti (5), Tivtu (4), Bijelom Polju (3), Mojkovcu (3), Andrijevici (2) i po jedan slučaj u Petnjici, Pljevljima i Ulcinju.

"Od 404 registrovana slučaja, kod 376 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina)", navodi IJZCG.

Podsjećaju da se vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila, humanog papilloma virusa itd) kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu.

"Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza)", naglašava Institut.

Ističu i da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ta bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

Apeluju na građane, posebno na osjetljive grupe, da budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja, ali i ostalih respiratornih infekcija poput gripa, Kovida-19, RSV - respiratornog sincicijalnog virusa, na osobe kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći.

Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine. dobiju tokom epidemiološkog ispitivanja, zaključuje Institut.

Bonus video: