Ivanović - Bušardi: Crna Gora u kontinuitetu dokazuje spremnost za pomoć strancima

“Obostrano je izražena spremnost za dalje jačanje saradnje sa UN sistemom, te istaknuta važna uloga i posvećenost pružanju humanitarne pomoći, posebno u kontekstu trenutnih globalnih dešavanja”

2768 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Crna Gora intenzivno sarađuje sa Agencijom Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u cilju kontinuiranog unapređenja sistema zaštite raseljenih osoba, tražioca azila i migranata, saopšteno je na sastanku ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića sa šefom Kancelarije UNHCR-a u Podgorici Žan Iv Bušardijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, u razgovoru je pozdravljena otvorenost, solidarnost i humanost koju je Crna Gora pokazala u pružanju adekvatne pomoći izbjeglicama iz Ukrajine.

“Uz ocjenu da u kontinuitetu dokazuje spremnost za pomoć svim strancima u nevolji, od ratnih zbivanja u bivšoj Jugoslaviji, do posljednjih migrantskih kriza”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na sastanaku ocijenjeno i da je saradnja sa UNHCR-om, kao i njihova ekspertska i finansijska pomoć, izuzetno značajna, imajući u vidu broj izbjeglica, tražilaca azila i apatrida sa kojima se Crna Gora susrijeće.

“Obostrano je izražena spremnost za dalje jačanje saradnje sa UN sistemom, te istaknuta važna uloga i posvećenost pružanju humanitarne pomoći, posebno u kontekstu trenutnih globalnih dešavanja”, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se dodaje, istakli da saradnja sa UNHCR-om istovremeno doprinosi reformama iz evropske agende u ključnim oblastima iz poglavlja 23 i 24.

Bonus video: