Sindikalne organizacije DŠCG i Silva podnijeće Ustavnom sudu žalbu, ukoliko bude usvojen novi Zakon o šumama

Tvrde da ni na jedan od dopisa nijesu dobili odgovor, zbog čega na danas održanoj zajedničkoj Skupštini sindikata, gdje su bila prisutna 83 člana jednoglasno usvojili zaključke

3898 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikalna organizacija Direkcije šuma Crne Gore (članica Sindikata Uprave i pravosuđa) i Sindikalna organizacija Silva (članica Unije sindikata) koji zastupaju interese zaposlenih u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima, podnijeće Ustavnom sudu žalbu, ukoliko bude usvojen novi Zakon o šumama.

To je odlučeno na današnjoj zajedničkoj sjednici dva sindikata na kojoj se razgovaralo o najavljenom donošenju novog Zakona o šumama, osnivanju privrednog društva, i problemima koji mogu nastati po zaposlene u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima.

„Kako je u toku donošenje novog Zakona o šumama, gdje se između ostalog predviđa i osnivanje privrednog društva za gazdovanje šumama, Sindikalne organizacije izražavaju svoju zabrinutost za status zaposlenih. Predlagač zakona je zanemario Zakonsku obavezu uključivanja Sindikata u procesu pripreme i izrade propisa kojima se uređuje radno-pravni status zaposlenih. Sindikat nema potrebu i ne želi da utiče na stručni dio Zakona osim u dijelu osnivanja privrednog društva. U više dopisa tokom 2023. godine Sindikat zaposlenih u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima je skretao pažnju na neophodnost i zakonsku obavezu njegovog uključivanja u navedene procese“, navodi se u saopštenju dva sindikata.

Tvrde da ni na jedan od dopisa nijesu dobili odgovor, zbog čega na danas održanoj zajedničkoj Skupštini sindikata, gdje su bila prisutna 83 člana jednoglasno usvojili zaključke.

„Sindikalne organizacije Uprave za gazdovanje šumama i lovištima ni u jednom momentu nisu bile, niti će biti protiv aktivnosti koje će poboljšati situaciju u oblasi šumarstva. S obzirom da se sada nalazimo u situaciji kada je nemoguće na bilo koji drugi način zakonski djelovati na izmjene predloga Zakona o šumama, Nacrta strategije razvoja šuma i šumarstva šumarstva, Ekonomske analize korišćenja šuma u državnom vlasništvu, Studije izvodljivosti osnivanja državnog preduzeća za gazdovanje šumama u Crnoj Gori, osim preko Sindikalnih organizacija, jer nije ispoštovana zakonska procedura o obavezi učešća Sindikata u pripremi i izradi tih propisa, zahtjevamo od Vlade i resornog ministra MPŠV da aktivnosti na gore navedenim propisima stopira. Uključi sindikat zaposlenih u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima u njihovu pripremu i izradu, kao i stručne službe Uprave za gazdovanje šumama i lovištima kako bi se aktivnosti na poboljšanju u sektoru šumarstva uradile na što kvalitetniji način. Ukoliko se ne ispoštuje prethodno navedeni zaključak Skupštine Sindikalnih organizacija, i Zakon o šumama se usvoji, Sindikat će nakon donošenja ovakvog Zakona o šumama podnijeti žalbu Ustavnom sudu Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Sindikat će, kako se navodi takođe, „u okviru svojih zakonima predviđenih mogućnosti organizovati i druge vidove sindikalnih protesta“.

„Sindikat će poslati dopise svim poslaničkim klubovima Skupštine Crne Gore, sa zahtjevom za prijem gdje bi im se u neposrednom razgovoru prezentovala argumentacija protiv navedenih propisa. Još jednom naglašavamo da Sindikat interesuje samo radno-pravni status zaposlenih, i da žele da budu uključeni u procese koji se odnose na ovu oblast“, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije Silva i Sindikalne organizacije Direkcije šuma Crne Gore.

Bonus video: