Žele da iskoriste otpad iz domaćinstva

Poziv Organizacije “Kod” za dodjelu opreme za kompostiranje za građane sa teritorije opštine Danilovgrad traje do kraja mjeseca, iz te NVO zadovoljni odzivom

2696 pregleda 1 komentar(a)
Komplet se sastoji iz specijalizovane kante i smješe za kompostiranje, Foto: Shutterstock
Komplet se sastoji iz specijalizovane kante i smješe za kompostiranje, Foto: Shutterstock

Više od 40 prijava uputili su građani Danilovgrada na poziv Organizacije “Kod” za dodjelu kompleta za kompostiranje otpada u domaćinstvu.

Plan je da tokom poziva bude podijeljeno 20 takvih kompleta. Javni poziv otvoren je 15. januara, a trajaće do kraja mjeseca.

“Prijatno smo iznenađeni odzivom građana. Već u prvom danu imali smo preko 40 prijava za dodjelu kompleta za kompostiranje”, rekla je “Vijestima” Marija Iković, biolog i projektni koordinator projekta “Kompostiraj.dg”.

Prema njenim riječima, u sklopu opreme građani će dobiti specijalizovanu kantu za kompostiranje i smješu efektivnih mikroorganizama EM japanske tehnologije.

“Koji proces kompostiranja ubrzava tako da nakon 10 dana po miješanju sa zemljom imamo potpuno recikliran biološki otpad. Ovim projektom dodijeliće se 20 kompleta opreme za kompostiranje, a pravo prijave na poziv imaju svi zainteresovani građani koji žive na teritoriji Opštine Danilovgrad”, pojasnila je Iković.

Kako je dodala, pošto se na javni poziv već javilo više zainteresovanih nego što je broj posuda koje planiraju da podijele, pri selekciji će odlučivati i na osnovu odgovora koje su prijavljeni dali na pitanja obuhvaćena prijavnim formularom.

“Primjeri pitanja su ‘Zašto prijavljeni žele da kompostiraju?’ ili ‘Da li će poizvedeni kompost koristiti kao organsko đubrivo u svom domaćinstvu?” Smatramo da kroz odgovore možemo dobiti korisne informacije i tako ovim projektom ostvariti najbolji rezultat, te pokazati kako se na održivi način može upravljati organskim otpadom. Prijatno smo iznenađeni motivisanošću građana kojima proces kompostiranja nije stran, te na ovaj način žele da prošire svoja znanja i unaprijede sam proces kompostiranja”, rekla je Iković.

Kako se navodi u pozivu, cilj projekta je smanjiti komunalni otpad pojedinačnih domaćinstava, obezbjeđivanjem potrebne opreme za kompostiranje, odnosno reciklažu organskog otpada, edukovati domaćinstva i privredna društva o značaju, načinima i benefitima reciklaže organskog otpada i razviti ekološku svijest kod šire javnosti o potrebi reciklaže i smanjenja odlaganja otpada na sanitarnim deponijama.

“Organizacija ‘KOD’ u svom djelovanju ima razvijenu zelenu agendu, pa ekološke teme svakako jesu značajan dio iste. Vjerujemo da, s obzirom na dosadašnje povratne informacije i interesovanje građana, da je ovo samo polazna tačka za širenje ideje ovog projekta”, rekla je Iković.

Prijavni formular dostupan je na adresi: https://forms.gle/JU9GV6EbZMWuxJxCA. D. K.

Bonus video: