Gorjanc Prelević: Država odgovorna za zlostavljanja koja vrše njeni službenici

"Mi i dalje moramo da učimo ministre da je zlostavljanje zabranjeno. Nije dozvoljeno zlostavljati bilo koga. Pogotovo ne onako kao što smo vidjeli da je šef obezbjeđenja ministra Šaranovića to svojevremeno radio"

11019 pregleda 62 reakcija 13 komentar(a)
Sa konferencije "Ujedinjeni protiv zlostavljanja i nekažnjivosti", Foto: Nikola Saveljić
Sa konferencije "Ujedinjeni protiv zlostavljanja i nekažnjivosti", Foto: Nikola Saveljić

Država je odgovorna za svaki vid zlostavljanja koju vrše njeni službenici, ali zato ima i obavezu da se bori protiv nasilja, naročito onog u porodici.

To je tokom konferencije "Ujedinjeni protiv zlostavljanja i nekažnjivosti" održanoj u Evropskoj kući, u Podgorici, kazala Direktorica nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević.

Ona je kazala da će se u projektu baviti podizanjem svijesti o tome šta je zlostavljanje, a šta zabranjeno.

"Mi i dalje moramo da učimo ministre da je zlostavljanje zabranjeno. Nije dozvoljeno zlostavljati bilo koga. Pogotovo ne onako kao što smo vidjeli da je šef obezbjeđenja ministra Šaranovića to svojevremeno radio. Nekažnjivost proističe iz tolerancije zlostavljanja. Radićemo i na nadzoru sudske prakse", kazala je Gorjanc Prelević.

Ona je istakla da zajednički projekat sa Centrom za ženska prava (CŽP) finansira i Evropska unija. Dodala je i da će projekat trajati i "pune dvije godine".

Izvršna direktorica CŽP Maja Raičević kazala je da važan segment projekta i "sama podrška žrtvama".

"Kroz zajedničke aktivnosti radićemo na tome, da se prava žrtava stave u fokus. Nastojaćemo da, kroz besplatnu pravnu pomoć, osnažimo žrtve da istraju u borbi za pravdu", rekla je Raičević.

Ona je kazala da su od početka 2023. do kraja servis CŽP pružio je 5571 usluga za korisnice. Pružene usluge, kazala je Raičević, pružene usluge obuhvataju 4045 poziva, 320 dolazaka i 114 inicijalnih savjetovanja. U prošloj godini bilo je 354 pravnih i 146 psiholoških savjetovanja. Raičević je istakla da je lani bilo 10 hitnih mjera za zaštitu žrtava u prošloj godini.

Gorjanc Prelević je kazala da je bilo 108 krivičnih prijava protiv službenih lica za krivična djela zlostavljanja i mučenja. "Vrlo je važno pratiti kaznenu politiku. Saradjujuci sa ljudima iz pravosudja, dobili smo info od njiu da bi sudijama bilo veoma korisno da dobiju vise smjernica za rad...", kazala je Gorjanc Prelević.

Baviće se obilježavanjem policijskih službenika koji su maskirani.

Organizovaće i radionice za doktore, medicinske radnike, i advokate u sklopu tog projekta.

Bonus video: