Tivat: Radi se na formiranju novih mjesnih zajednica, proteklih nekoliko mjeseci realizovani manji ili veći projekti

Lokalna uprava Tivta nastoji da poboljša neposrednu komunikaciju sa građanima na terenu

4221 pregleda 47 reakcija 2 komentar(a)
Jelena Šćekić, Foto: Siniša Luković
Jelena Šćekić, Foto: Siniša Luković

Lokalna uprava Tivta u proteklih nekoliko mjeseci realizovala je brojne manje ili veće projekte koje su zatražili žitelji ili rukovodstva mjesnih zajednica sa područja opštine. Za ovu godinu uvećana su budžetska izdvajanja za rad mjesnih zajednica, a radiće se i na dodatnoj decentralizaciji i formiranju novih mjesnih zajednica.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazala sekretarka za lokalnu upravu Opštine Tivat Jelena Šćekić (Narod pobjeđuje).

Ona je podsjetila da je sredinom septembra prošle godine rukovodstvo Opštine, predvođeno gradonačelnikom Željkom Komnenovićem, održalo seriju sastanaka sa predstavnicima svih aktivnih MZ u Tivtu i iz prve ruke od građana i rukovodstava MZ, dobilo direktne zahtjeve o tome što je po mišljenju mještana, neophodno uraditi na planu poboljšanja komunalne i infrastrukturne opremljenosti, javnih objekata i pružanja javnih usluga u tim djelovima grada.

“Trenutno sumiramo urađeno u susret izradi godišnjeg izvještaja o ostvarivanju funkcija lokalne uprave za 2023. koji će se uskoro naći pred odbornicima. Ono što već sada možemo konstatovati je da smo zajedno sa građanima postigli dosta toga na unapređenju stanja u MZ, posebno kroz nizu sitnijih intervencija koje na oko, ne djeluju kao posebno važne, ali se iz neposrednog kontakta sa njima pokazalo da su građanima itekako bitne teme poput sanacije lokalnih puteva, širenja javne rasvjete, pobljšanja komunalne higijene ili unapređenja uslova za djecu”, kazala je Šćekić.

Ona je posebno pohvalila agilnost rukovodstva MZ “Krtoli” koja osim sa Opštinom, kako je rekla, ima i dobru saradnju sa firmama koje posluju u tom dijelu Tivta, posebno sa Lušticom Development, a od kojih Krtoljani takođe uspijevaju da dobiju značajnu podršku za realizaciju onoga što je mještanima potrebno.

Šćekić je nabrojila da je Oština lani na zahjetve i traženja mještana i same MZ “Krtoli” na njenom području asfaltirala oko 8.000 kvadrata površine lokalnih saobraćajnica, izgradila novu mrežu javne rasvjete od kružnog toka na Jadranskoj magistrali ka Solilima sa 70 stubova za LED rasvjetna tijela, instalirala novih 15 LED lampi na javnoj rasvjeti od Solila do “Movide”, sanirala oštećenu pontu na Bjelilima gdje je takođe instalirana nova javna rasvjeta i tamponirano igralište za djecu na kome su postavljene i igračke za mališane, očistila plato na Vari gdje je takođe postavljena igračka za djecu, sanirala javnu rasvjetu kod crkve Svetog Luke, ozidala novih pet kontejnerskih stanica, uklonila dvije divlje deponije, postavila nova ogledala na saobraćajnicama i ležeće polcajce, očistila i pokosila četiri protivpožarna puta, hortikulturno uredila dio centra Radovića i započela izgradnju vidikovca u Đuraševićima.

Postavljene su i tartan podloge na dječijim igralištima u Gošićima i Radovićima, sređena mala zelena pijaca u Radovićima, pripremljen priojekat za sanaciju zvonika crkve Svete Gospođe, obezbijeđen stalni prevozu za učenike OŠ “Branko Brinić” koji nastavu pohađaju dislocirano u više ovdašnjih Domova kulture jer se gradi nova zgrada te škole, podržane lokalne kulturne i zabavne manifestacije...

“Budući da građani Krtola već duže vrijeme kao ključni svoj infrastrukturni problem navode nedostatak kanalizacione mreže u Radovićima, u njenu gradnju će se krenuti ove godine jer je za taj projekat u budžetu Opštine za 2024. obezbijeđeno 2,2 miliona eura”, kazala je Šćekić.

Na području MZ “Lepetane” proširen je dio puta do Veriga i asftaltirano ukupno oko 5.000 kvadrata površine te saobraćajnice, renomirano dječije igralište, očišćeni kanali atmosferske kanalizacije, finansijski podržana organizacija manifestacija od lokalnog značaja, a ove godine će se na zahtjev te MZ, promijeniti krov na objektu mjesnog Doma kulture.

Na području MZ “Krašići” betoniran je dio puta za Gornje Krašiće, uklonjeni nelegalno postavljeni privremeni objekti i prepreke sa trotoara duž glavne saobraćajnice u tom mjestu, betiniran dio obalnog šetališta i uređena manja javna plaža, postavljen novi urbani mobilijar te izrađen geodetski elaborat putnog pojasa glavne saobraćajnice za čiju će sanaciju i asftaltiranje ove godine biti utrošeno 230.000 eura. Opština je i u Krašićima finansijski podržala oganizaciju lokalne “Fešte od ribe i vina” i obezbijedila novogodišnje poklon paketiće za djecu sa teritorije te MZ. Po 300 eura za dječije novogodišnje paketiće, dobile su inače, i sve ostale aktivne MZ u Tivtu.

U MZ “Gradiošnica” proširen je i asfaltran dio Aerodromske ulice i oko 300 metara puta u naselju Gradiošnica, kao i nekoliko manjih ulica na Brdima, gdje je napravljen i teren za košarku. Atmosferski kanal uz put za Gradiošnicu je pokriven metalnom rešetkom cijelom njegovom dužinom, sanirano je izvoriše Mrčevac i rekonstruisan put do njega, a u toku je postavljanje ležećih policajaca i saobraćajnih ogledala u skladu sa zahtjevima mještana.

“Nastojimo da aktivirano i rad ostalih MZ, pa je tako završena sva administrativna procedura oko razdvajanja dosadašnje jedinstvene, glomazne i nefukcionalne MZ “Lastva-Seljanovo” na dvije posebne MZ. Uskoro ćemo organizovati i zborove građana radi izbora rukovodstva te dvije nove MZ, a apelujemo i na žitelje sada najveće MZ “Tivat-centar” da iniciraju izbor njenog novog rukovodstva jer je dosadašnjem istekao mandat, kao i da formalno pokrenu proceduru za podjelu te zaista velike MZ na tri manje, jer će se na taj način doprinijeti efikasnijem zastupanju i realizaciji interesa žitelja pojedinih naselja koje sada pokriva ova velika MZ”, kazala je Šćekić, dodajući da je Opština ove godine za 30 odsto povećala i budžetska izdvajanja za rad organa mjesnih zajednica u Tivtu, sa prošlogodišnjih 23.000 na 30.000 eura.

Završena su sva administrativna procedura oko razdvajanja dosadašnje jedinstvene, glomazne i nefukcionalne MZ “Lastva-Seljanovo” na dvije posebne MZ. Uskoro ćemo organizovati i zborove građana radi izbora rukovodstva te dvije nove MZ, a apelujemo i na žitelje sada najveće MZ “Tivat-centar” da iniciraju izbor njenog novog rukovodstva jer je dosadašnjem istekao mandat, kao i da formalno pokrenu proceduru za podjelu te zaista velike MZ na tri manje

Bonus video: