Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Help potpisali memorandum o saradnji

Dokument je potpisan radi realizacije projekta “Povećanje socio-ekonomske uključenosti ranjivih grupa kroz inovativnu, prilagođenu pomoć“

4138 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Memorandum o saradnji između Ministarstva rada i socijalnog staranja i međunarodne organizacije Help radi realizacije projekta “Povećanje socio-ekonomske uključenosti ranjivih grupa kroz inovativnu, prilagođenu pomoć“ potpisale su ministarka Naida Nišić i direktorica organizacije Help za Crnu Goru Dijana Anđelić.

Nišić je tom prilikom kazala da saradnja Helpom traje u kontinuitetu duže od 20 godina, "što znači da je ovo Ministarstvo prepoznalo veliki značaj i doprinos koji pruža ova međunarodna organizacija svim građankama i građanima Crne Gore, sa osvrtom na ranjive kategorije, kao što su Romi i Egipćani".

“Projekat predstavlja pružanje podrške socijalnog ugroženim kategorijama, posebno stavljamo u fokus ranjive kategorije i ovaj dan je za nas značajan, kao i nastavak ove saradnje sa njima”, navela je Nišić, kako je saopštilo ministarstvo.

Anđelić se zahvalila ministarstvu što je prepoznalo značaj ovog projekta i što se potpisivanjem ovog memoranduma nastavlja dugogodišnja saradnja.

“Kao što je već navela ministarka Nišić, kojoj se ovom prilikom zahvaljujem što je našla vremena da potpišemo ovaj Memorandum, projekat je namijenjen ranjivim grupama, a posebno ćemo se fokusirati na saradnju sa centrima za socijalni rad koji će pružati podršku porodicama iz romske i egipćanske zajednice, koji se nalaze u velikom riziku. Posebno ćemo se osvrnuti na rad sa djecom i rad sa roditeljima kroz Program radne aktivacije i sprovođenja posebnih planova i programa u saradnji sa voditeljima slučaja iz centara za socijalni rad u opštinama koje su obuhvaćene ovim projektom”, dodala je Anđelić.

Projekat, kako se navodi u Memorandumu, teži da doprinese socio-ekonomskoj inkluziji i zaštiti ranjivih grupa u Crnoj Gori sa fokusom na porodice iz romske i egipćanske zajednice i to kroz unaprjeđenje usluga socijalne i dječje zaštite za porodice u kojima postoji umjeren ili visok rizik od izmještanja djeteta zbog ekstremne materijalne deprivacije i/ili izloženosti nasilju i podrška stvaranju puteva do zaposlenja.

Projektne aktivnosti uključuju pružanje podrške porodicama u riziku u direktnoj saradnji sa centrima za socijalni rad u Beranama, Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju.

Bonus video: