Rakčević: Otpad je novac i prilika koju možemo iskoristiti, za projekte Deponije više od milion eura u 2024.

Vršilac dužnosti direktora "Deponije" najavio tender za projekat Bioenergane, za studiju izvodljivosti, rekavši da studija lokacije za te potrebe već postoji

3590 pregleda 0 komentar(a)
Foto: podgorica.me
Foto: podgorica.me

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević obišao je gradsko preduzeće "Deponija" na Vrelima Ribničkim i tom prilikom kazao da je za ovu godinu opredijeljeno više od miliona eura za projekte tog preduzeća.

U saopštenju se nsvodi da sa Rakčević "uvjerio u dobre inicijative koje su pokrenute od strane novog menadžmenta i koje snažno podupire Glavni grad".

Rakčević je istakao da je značaj "Deponije", ne samo za Podgoricu, već i druge opštine "veoma veliki" i da je i više nego neophodno na pravi način upravljati tim preduzećem.

“Samo za ovu godinu opredijelili smo preko milion eura za projekte Deponije i u narednom periodu oni će imati punu podršku Glavnog grada. Konačno počinjemo da shvatamo da je otpad novac i velika prilika koju možemo iskoristiti na jedan potpuno drugačiji način”, kazao je Rakčević.

Rakčević posjeta Deponiji
foto: podgorica.me

Kako je naglasio, unazad tri decenije "otpad posmatramo isključivo kao balast, kao nešto čega treba da se oslobodimo", a da novi menadžment, na čelu sa v.d. direktorom Aleksandrom Božovićem, zauzima "potpuno drugačiji pristup" i razumije da je otpad zapravo prilika i perspektiva koja se može iskoristiti na mnogo bolji način.

“Danas smo, između ostalog, razgovarali i o postrojenju za bioenergiju, o izgradnji spalionice gdje bismo spaljivali otpad koji nije moguće reciklirati i koji bi bio pretvaran u električnu energiju. Pripremamo sve one korake kako bismo mogli zauzeti odlučniju akciju koja će se ticati primarne selekcije otpada koja je suština. Čestitam gospodinu Božoviću i njegovom timu na rezultatima koje su u jako kratkom roku ostvarili”, zaključio je Rakčević.

Božović je, kako je saopšteno, zahvalio upravi grada na čelu sa Rakčevićem što su posjetili "Deponiju" i razgovarali o brojnim temama od značaja za budući rad i razvoj tog preduzeća.

Rakčević posjeta Deponiji, Aleksandar Božović
foto: podgorica.me

”Zadovoljstvo mi je da najavim da ćemo uskoro raspisati tender za projekat Bioenergane, za studiju izvodljivosti, a studija lokacije za ove potrebe već postoji. Sa druge strane, potencijalna spalionica je veoma važna kako za Podgoricu, tako i za Crnu Goru i to su projekti na kojima ćemo raditi u narednom periodu. U finansijskom smislu 950.000 eura opredijeljeno je za nabavku mehanizacije, a ostalih nesto preko 80.000 za projektovanje. Uključili smo sve relevantne konsultante da dođemo do najboljih ekološki prihvatljivih rješenja u skladu sa EU regulativama”, kazao je Božović i dodao da je otpad resurs, a ne samo problem.

Bonus video: