"Pasat" niko neće: Službeno vozilo Višeg suda mjesecima po parkinzima širom Podgorice

Čitalac je redakciji dostavio fotografiju na kojoj se vidi vozilo i naveo da se radi o garaži “Maksim” zgrade

34384 pregleda 169 reakcija 46 komentar(a)
Službeni automobil u jednoj od podgoričkih garaža, Foto: Čitalac reporter
Službeni automobil u jednoj od podgoričkih garaža, Foto: Čitalac reporter

Službeno vozilo registarskih oznaka PG CG 171, koje zadužuje podgorički Viši sud, mjesecima je parkirano na drugim lokacijama jer ga niko ne vozi, niti ima zainteresovanih državnih organa da ga preuzmu.

To su, između ostalog, odgovorili “Vijestima” na upit ko duži pasat tih registarskih oznaka, da li se koristi, gdje je i da li imaju informaciju da je mjesecima parkiran u garaži jedne podgoričke zgrade.

Čitalac je redakciji dostavio fotografiju na kojoj se vidi vozilo i naveo da se radi o garaži “Maksim” zgrade.

On tvrdi da automobil mjesecima nije pomjeran i pitao “da li je moguće da se niko ne okreće na državni vozni park”.

Prema posljednjim dostupnim putnim nalozima iz 2020. godine u koje je redakcija imala uvid, vozilo je dato na korišćenje Višem sudu.

Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković potvrdila je je da je to vozilo, proizvedeno 2007, dato na na korišćenje Višem sudu u Podgorici, ali da se koristi u ograničenom obimu.

“Vozilo je poslednji put registrovano u martu 2023. godine, i registracija važi do marta 2024. godine, a koristi se u vrlo organičenom obimu sa zanemarljivom mjesečnom kilometražom, s obzirom na to da je u međuvremenu nabavljeno novo vozilo, a nije bilo zainteresovanih za preuzimanje istog”, rekla je Raković.

Raković je rekla da se vozilo zbog rekonstrukcije zgrade Višeg suda povremeno parkira na drugim lokacijama koje ne podrazumijevaju plaćanje.

“Imajući u vidu da su radovi na rekonstrukciji zgrade Višeg suda u Podgorici započeti tokom ljeta 2023. godine, i da je službeni parking zauzet građevinskom operativom, to se vozilo povremeno parkira na drugom lokacijama, na kojima je moguće trenutno naći parking mjesto, a koje ne podrazumijeva plaćanje nadoknade, pa je tako fotografisano i u garaži jedne podgoričke zgrade, a kao što se naveli u Vašem mailu. Ovakvo postupanje će se nastaviti do završetka rekonstrukcije zgrade Višeg suda u Podgorici i nastavka korišćenja službenog parkinga”, zaključuje Raković u odgovorima redakciji.

Država nema evidenciju službenih automobila, a prema procjeni Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine njih je oko 4.000.

Tokom kreiranja budžeta za 2024. godinu Ministarstvu finansija je od državnih institucija stiglo 500 zahtjeva za nabavku novog vozila. Tadašnji ministar Aleksandar Damjanović rekao je da to neće moći, da “dižu ručnu”, te da će se raditi detaljna analiza postojećih vozila i njihova preraspodjela.

Prema Planu javnih nabavki parlamenta, Skupština Crne Gore u ovoj godini planira da nabavi nova vozila u vrijednosti od 103.305 eura.

Bonus video: