Kad ljekar ode na teren, u kolašinskoj Hitnoj nema nikoga

Prema onome što kaže direktor Zavoda za hitnu medicnsku pomoć Crne Gore, Saša Stefanović, zakon ne dozvoljava angažovanje više ljekara nego što ih je sada
241 pregleda 3 komentar(a)
Kolašin, Hitna pomoć Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Hitna pomoć Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 09.08.2017. 18:23h

Broj ljekara u Hitnoj pomoći je nedovoljan, tvrde Kolašinci. Nekolicina pacijenata ili članova porodice onih koji su tražili pomoć u toj službi više puta su novinarima saopštavali da na radnom mjestu nijesu zatekli ljekara. Navodno, nekada su čekali i duže od sata, a katkad su bili prinuđeni da zovu ljekare iz mojkovačke Hitne pomoći. Tako je bilo je i nedavno, kada je jedan Kolašinac u kasnim večernjim satima doveo povrijeđenu kćerku.

“Kćerka je pala i povrijedila glavu. Djelovalo je kao ozbiljna povreda. Bili smo uplašeni, a ona je krvarila. Kada smo stigli u kolašinsku Hitnu pomoć, obavijestili su nas da ljekara nema i da moramo čekati. Navodno ljekar je bio na terenu u Gornjoj Morači. Znao sam da ćemo dugo čekati, jer su sela u tom dijelu opštine udaljena i po nekoliko desetina kilometara od grada i do njih se stiže, uglavnom, makadamskim putevima”, kaže on.

Navodno, poslije više od sat čekanja u Hitnoj pomoći su mu rekli da je najbolje da pozovu ljekarku iz Mojkovca. Iako je, objašnjava, vrlo brzo stigla pomoć iz Mojkovca, to je bilo iskustvo koje nikada neće zaboraviti.

“Ne treba zaboraviti da su ljekari te službe u više navrata spasavali ljude u ekstremnim zimskim uslovima. Međutim, zaista ih je nedovoljno i s obzirom na razuđenost kolašinske opštine, trebalo bi bar po još jedan ljekar da radi u smjeni”, kaže sagovornik “Vijesti”.

Prema onome što kaže direktor Zavoda za hitnu medicnsku pomoć Crne Gore Saša Stefanović, zakon ne dozvoljava angažovanje više ljekara nego što ih je sada. Kako tvrdi, prema evropskim standardima, opštine koje imaju manje od 12.000 stanovnika ne bi ni trebalo da imaju službu Hitne pomoći.

“Kolašinu se, s obzirom na to da je ljetnji i zimski turitički centar u tom smislu 'progledalo kroz prste'. U tamošnjoj službi rade četiri ljekara, kao i kolega koji ih mijenja za vrijeme godišnjih odmora. Uz ljekara su uvijek po dva medicinska tehničara. Takvo je, prema propisima, i to, nažalost nije moguće promijeniti. Nemamo ni zakonsku mogućnost niti novca za angažovanje još ljekara“, kaže on.

Stefanović ne spori da se dešava da Hitna pomoć ostane bez ljekara, kad je onaj koji je u smjeni na terenu. Rad na terenu, kako kaže, je u cilju profesionalnog odnosa prema svakom stanovniku opštine. U tim slučajevima poziva se ljekar iz najbliže službe u drugom gradu.

“Čak iako bi u smjeni bila po dva ljekara, postojala bi se mogućnost da pacijent ne nađe nijednog. Recimo, jedan je na terenu, a drugi angažovan oko saobraćajne nesreće na magistali ili nešto slično. Dakle, radimo najbolje što možemo, česte su kontrole u svakoj službi, a to koliko je ljekara je ograničeno zakonom i finansijama.”

Stefanović napominje i da je obaveza da u svakom domu zdravlja ljekari opšte medicine budu prisutni do 21 sat. Danima vikenda u tim ustanovama, takođe, do tog doba treba da je dežurni ljekar.

Bonus video: