Grijanje na Filozofskom fakultetu decenijama slabo

Radijatori se ne mogu se ugrijati dok se ne promijeni pet decenija stara instalacija

12736 pregleda 14 komentar(a)
Filozofski fakultet, Foto: Svetlana Mandić
Filozofski fakultet, Foto: Svetlana Mandić

Do početka drugog semestra, 19. februara, trebalo bi da bude završen glavni dio radova na rekonstrukciji zastarjelih instalacija u zgradi Filozofskog fakulteta u Nikšiću, čija zamjena se radi nakon 50 godina. Vrijednost radova je 700 hiljada eura, a sredstva je obezbijedio Univerzitet Crne Gore.

Na novo grijanje studenti i profesori će još pričekati, jer je za tu svrhu potrebno izdvojiti dva miliona eura. Međutim, preduslov novog grijanja je upravo kompletna promjena strujnih kablova, visoke i niske struje.

“Trebalo bi da do 19. februara bude gotov ključni dio da bi nastava mogla da teče. Rekli su bili da će to biti završeno do marta, međutim sve je staro pa se pojave radovi koji nijesu bili predviđeni, tako da ne mogu sa sigurnošću reći koliko će trajati. Ono što znam je da ćemo se potruditi da nastava teče na najbolji mogući način. Moramo biti strpljivi za naše dobro, da od iduće godine sve bude kako treba”, kazala je dekanica Filozofskog fakulteta Tatjana Novović.

Podsjetila je da je zgrada, u kojoj se nalaze i Filozofski i Filološki fakultet, izgrađena 1963. godine, a da je posljednja rekonstrukcija bila 1971, da su sa radovima počeli u decembru, jer nijesu željeli da čekaju eventualno ljeto, “jer je mnogo odlaganja bilo”.

“Na zgradi, koja je urađena 1963. godine, dograđen je treći sprat, tako da su ovi kapaciteti instalacija potpuno nedostatni i samim tim nemoguće je zadovoljiti potrebe ovolike zgrade. Mazuta imamo dovoljno i stalno se grije, ali to je nedovoljno. Pokušali smo prošle godine da problem rješavamo interventno i da kupimo nova grijna tijela, međutim, to ne smijemo da radimo jer se ispostavilo da su instalacije slabe i da to ne mogu da podnesu”, istakla je Novović.

Zamjena instalacija neće poboljšati grijanje, ali je ona bila neophodna da bi se krenulo u priču oko novog sistema grijanja.

“Nama bi najviše značilo ako bi se iz kapitalnih investicija obezbjedilo dva miliona eura za toplotne pumpe, riječ je o sistemu najsavremenijeg grijanja i hlađenja. Postoje vrlo optimističke perspektive i nadamo se da će tako biti. Ali, ako to ne bude, postoji druga opcija, a zamjenom instalacija smo postavili odličnu ‘podlogu’ za grijanje. Možemo rekonstruisati trafostanicu koja je mala i na nju ‘nasloniti’ neke nove sisteme grijanja”, kazala je dekanica Filozofskog fakulteta.

Tatjana Novović
Tatjana Novovićfoto: Svetlana Mandić

Nadogradnja postojeće trafostanice je brže rješenje, jer promjena glavnog kabla trenutno nije moguća zbog neriješenih imovinskih odnosa i taj postupak rješavaju Opština Nikšić i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

“Svima nam je hladno i naravno da može biti mnogo bolje i udobnije, ali problem grijanja ne traje unazad godinu-dvije. Nije bilo sistemskog ulaganja za ovaj veliki problem koji smo zatekli”, istakla je Novović i dodala da su prošle godine sredili dvorište, uradili fasadu i prozore.

Predstavnik studenata Filološkog fakulteta Bogdan Lazarević ističe da su upoznati sa radovima koji se trenutno obavljaju i da se nada da će studenti narednu zimu dočekati u toplijim učionicama od trenutnih.

“Problem grijanja nije nešto što je novo i o tome smo govorili i u proteklom periodu. Od uprave fakulteta obavješteni smo da sistem grijanja funkcioniše u punom kapacitetu, kao što je to bio slučaj i u toku prethodnih godina, ali da prosto zbog zastarjelosti ne uspijeva da postigne veću temperaturu. Imamo informaciju da je kraj započetih radova planiran za drugu polovinu februara, kada se očekuje početak novog semestra”, kazao je Lazarević.

Bogdan Lazarević
Bogdan Lazarevićfoto: Svetlana Mandić

Saglasan je da u zgradi, koja je stara šest decenija, treba dosta toga da se promijeni.

“Dosta slušaonica bi trebalo renovirati u potpunosti, ali smo u kontaktu sa kolegama kao i sa upravom fakulteta i zajedničkim snagama pokušavamo da iznađemo neko adekvatno rješenje za svaki novonastali problem. Primarni problem je svakako grijanje. Temperatura je podnošljiva, ali definitivno bi morala i mogla da bude veća od trenutne. Dobro je to što se započelo s ovim radovima i nadamo se da će uskoro biti uveden novi sistem grijanja, tako da ćemo bar naredni zimski semestar dočekati u toplijim uslovima nego što je to sada”, optimističan je Lazarević.

Podsjetio je da je u decembru, zbog započetih radova, izvođena online nastava, kao i da se ispiti održavaju u slušaonicama “u kojima je trenutna situacija najadekvatnija”.

“Za pet godina, koliko sam ja na ovom fakultetu, uslovi su se popravili, ali morali bi da budu bolji”, poručio je Lazarević.

Bonus video: