Vedrana Marković dobitnica godišnje nagrade UCG

"Među događajima koje je organizovala izdvaja se organizacija manifestacije SOLFEST, III simpozijuma Muzičke pedagogije - SIMPED, te uključivanje Muzičke akademije kao suorganizatora u Treću međunarodnu umjetničku i naučnu konferenciju "Osobe sa invdaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju" u Osijeku (HR)"

3622 pregleda 0 komentar(a)
Božović i Marković, Foto: Univerzitet Crne Gore
Božović i Marković, Foto: Univerzitet Crne Gore

Vedrana Marković dobitnica je godišnje nagrade Univerziteta Crne Gore (UCG).

To se navodi u saopštenju UCG-a, u kojem su pojasnili da je Marković nagradu dobila na predlog Muzičke akademije UCG, za doprinos i trud koji je uložila u organizovanju brojnih manifestacija koje su, kako su naveli, doprinijele većoj međunarodnoj prepoznatljivosti Akademije.

"Među događajima koje je organizovala izdvaja se organizacija manifestacije SOLFEST, III simpozijuma Muzičke pedagogije - SIMPED, te uključivanje Muzičke akademije kao suorganizatora u Treću međunarodnu umjetničku i naučnu konferenciju "Osobe sa invdaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju" u Osijeku (HR)", dodali su.

Iz UCG-a su istakli da je treći međunarodni festival solfeđa Solfest 2023, koji je Marković organizovala, okupio talentovane učenike iz gotovo svih crnogorskih muzičkih škola i škola iz okruženja.

"Ideja ovog festivala je afirmacija solfeda kao bazičnog predmeta u muzičkom obrazovanju, kroz organizovanje muzičkih škola, takmičenja, radionica, predavanja za nastavnike i studente, te koncerata. Samim festivalom Muzička akademija se predstavila kao uspješna krovna institucija kada je riječ o muzičkom obrazovanju u Crnoj Gori", kazali su.

Marković je, kako su kazali iz UCG-a učestvovala u organizaciji Trećeg međunarodnog simpozijuma iz oblasti muzičke pedagogije SIMPED 2023, koji je okupio, kako su kazali, preko 50 naučnika i muzičkih pedagoga iz Evrope, Afrike, Australije i Amerike. U ulozi predsjednice naučnog odbora uticala je na, kako su kazali, podizanje nivoa i kvaliteta ovog simpozijuma.

"Učešće Muzičke akademije u organizaciji konferencije "Osobe sa invdaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju", ishod je njenog podsticaja i uspješne saradnje sa kolegama sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Akademije za umjetnost i kulturu", dodali su.

Naglasili su da se Marković istakla i sa istraživanjima koja je izlagala na međunarodnim naučnim konferencijama.

"Veliko područje interesovanja dr Marković predstavlja istorija muzičke pedagogije u Crnoj Gori. U okviru projekta, koji sufinansira Ministarstvo kulture i medija, pod nazivom "Vida Matjan — pedagoškinja i kompozitorka", dr Marković nastoji da istraži život, pedogoški i kompozitorski rad Vide Matjan, sa ciljem da se prouči, sistematizuje i publikuje značajna i bogata arhivska građa. Publikovanjem rezultata istraživanja Marković je značajno doprinijela osvjetljavanju života važnih ličnosti iz istorije muzičke pedagogije u Crnoj Gori i njihove zaostavštine", dodali su.

Oni su pojasnili da je vrijedan pažnje i njen rad kao mentora i pedagoga, kao i saradnje, kako su naveli, sa srednjim muzičkim školama i nastojanjima da afirmiše Muzičku akademiju kao mjesto sticanja kvalitetnog visokog muzičkog obrazovanja.

"Takode, dr Marković je uzela aktivno učešće u radu festivala MUSIC IN ME, u okviru kojeg je sarađivala sa učenicima srednjih muzičkih škola iz okruženja. Na svečanoj sjednici Senata UCG profesorici Marković nagradu je uručio rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović", zaključili su.

Bonus video: