Vraćena traka na ulazu u Lamelu C, najavljene krivične prijave

Prethodno je nepoznata osoba ili više njih bila uklonila traku "zatvorenog gradilišta" koju je urbanističko-građevinska inspekcija postavila jutros i umjesto nje postavila poster sa likom ministra prostornog planiranja, urbanizam i državne imovine Janka Odovića

29718 pregleda 61 reakcija 61 komentar(a)
Postavljeni poster i uklonjena traka, Foto: Čitalac Vijesti
Postavljeni poster i uklonjena traka, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 06.02.2024. 23:54h

Traka kojom je zatvoreno gradilište na Lameli C u podgoričkom naselju Zabjelo je vraćena.

To je uradila za sada nepoznata osoba.

Nepoznata osoba ili više njih ranije danas je bila uklonila traku "zatvoreno gradilište" koju je urbanističko-građevinska inspekcija postavila jutros i umjesto nje bila postavila i poster sa likom ministra prostornog planiranja, urbanizam i državne imovine Janka Odovića.

Taj poster je uklonjen večeras.

Zbog povrede pečata i uklanjanja trake sa gradilišta na teren je večeras izašla Urbanističko-građevinska inspekcija i sačinila zabilježbu.

Ponovo postavljena traka 'zatvoreno gradilište'
Ponovo postavljena traka "zatvoreno gradilište"foto: Čitalac Vijesti

Inspektor Urbanističko-građevinske inspekcije izlaskom na teren je utvrdio da je povrijeđen pečat na ulazu zgrade Lamele C.

Zbog toga će ujutru biti podnijete krivične prijave, saznaje Televizija Vijesti.

Kako se može vidjeti na fotografiji koju je portalu Vijesti dostavio čitalac, na vratima nije bilo trake "zatvoreno gradilište", niti se vidio zapisnik, već je stojao poster na kojem se nalazi Odović, i ilustracija bagera koji ruši kuću, uz poruke "rušiš dječije snove" i "Evropa sad 2 - sramno".

Lamela C, Janko Odović
foto: Čitalac Vijesti

Iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizam i državne imovine nezvanično je rečeno da je vraćanjem trake "zabranjena gradnja" neko pokušao da prikrije tragove učinjenog krivičnog djela".

"Sve je dokumentovano i konstatovano kroz službenu zabilješku koja će biti prilog krivičnoj prijavi sa sve fotografijama", rečeno je nezvanično "Vijestima".

Urbanističko-građevinska inspekcija jutros je na vratima zalijepila zapisnik o inspekcijskom nadzoru, uz napomenu da je povreda službenog pečata krivično djelo.

Nije bilo jasno da li je osoba ili više njih uklonila i zapisnik.

Čitalac Vijesti dostavio je više snimaka i fotografija Lamele C tvrdeći da su danas i pored zabrane izvođeni radovi.

Urbanističko-građevinska inspekcija zatvorila je jutros gradilište u Lameli C, u naselju Zabjelo, u Podgorici, i stavljanjem trake na ulaz u zgradu, onemogućivši tako vlasnicima stanova da samostalno izvode radove.

Prema informacijama “Vijesti”, traka “zatvoreno gradilište” na ulaz u zgradu sa zadnje strane, postavljena je jutros u 9.00 sati.

Izgradnja spornog stambenog bloka investitora “PS Gradnja”, poznatog kao lamele B, C i D, počela je 2017.

Lamele su izgrađene na urbanističkim parcelama 130 i 51 i doslovno su naslonjene na objekat “V&B Investa” (UP 46), koji je useljena 2016.

Iz Uprave za katastar i državnu imovinu “Vijestima” su u decembru 2021. kazali da je stambena zgrada investitora “PS gradnja” u naselju Zabjelo upisana u katastar na osnovu zahtjeva te firme i, pored ostalog, građevinske dozvole iz 2014, koja je izdata za garaže u suterenu objekta. Rekli su tada i da za prizemlje, pet spratova i mansarde takva dozvola nije izdata.

Organizacija “Kana, ko ako ne arhitekt” ranije je objavila da su za lamele B i D prva rješenja o zabrani gradnje donijeta 4. aprila 2018, za lamelu C, rješenje kojim se odbija prijava građenja i zabranjuje gradnja “PS Gradnji”, donijeto je 31. januara 2019.

Rješenje o rušenju donijeto je 20. marta iste godine, “iz razloga što je ovaj investitor nastavio građenje objekta i pored donesene mjere zabrane građenja”.

Na to rješenje, investitor je uložio žalbu, koju je 14. maja 2019, kao neosnovanu, odbilo tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Investitor je potom tužbu podnio Upravnom sudu, ali je sud odbio kao neosnovanu. Investitor se potom žalio i Vrhovnom sudu, koji je 11. marta 2021. taj zahtjev takođe odbio kao neosnovan.

Iz resora Odovića nedavno su kazali da je nakon što je postupak određivanja mjere rušenja objekta u cjelosti okončan, tadašnje Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pristupilo administrativnom (upravnom) izvršenju rješenja o rušenju i donijelo dva rješenja: 9. 11. 2021, kojim je dozvoljeno prinudno izvršenje rješenja o rušenju od 20. 3. 2019, i 9. 2. 2021, kojim je odbijena žalba izjavljena protiv rješenja o dozvoli prinudnog izvršenja od 9. 11. 2021.

NAPOMENA: U prethodnoj verziji teksta bilo je navedeno da je Urbanističko-građevinska inspekcija ponovo postavila pečat na ulazu u Lamelu C. Zbog nenamjerne greške izvinjavamo se čitaocima i Urbanističko-građevinskoj inspekciji.

Bonus video: