Udruženje podstanara pozdravilo program GP URA "Stan za sve": Očekujemo brzo institucijalno djelovanje

"Ne želimo da se ova dobra ideja, koja se svakako kroz mnoge javne rasprave i okrugle stolove može dodatno unapijediti, umjesto konsenzusa svih političkih subjekata koji su donosioci odluka, postane problem oko kojeg će se ponovo međusobno sporiti, nadgornjavati, svojatati zasluge, a sve na štetu najugroženijih građana, u ovom slučaju podstanara", kazali su iz udruženja

8991 pregleda 144 reakcija 32 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje podstanara Crne Gore saopštilo je da "snažno pozdravlja najavu programa" Građanskog pokreta URA da se osnuje državni stambeni fond koji bi građanima Crne Gore, koji nemaju riješeno stambeno pitanje već decenijama, omogućio da po povoljnim uslovima dođe do njegovog rješavanja.

URA je juče na konferenciji za medije predstavila program za osnivanje Fonda "Stan za sve".

"U prethodnim decenijama imali smo potpuno odsustvo volje i želje da se pokrene nešto slično pa zbog toga danas kao posledicu imamo preko 30.000 podstanarskih porodica bez ikakve šanse da obezbijede siguran život u svom domu i u veoma teškom položaju. Zato raduje činjenica da se neko konačno odlučio pokrenuti program koji će to omogućiti", saopštilo je Udruženje podstanara.

Kazali su da sada očekuju brzo institucijalno djelovanje na ostvarivanju predstavljenog programa.

"Takođe ne želimo da se ova dobra ideja, koja se svakako kroz mnoge javne rasprave i okrugle stolove može dodatno unapijediti, umjesto konsenzusa svih političkih subjekata koji su donosioci odluka, postane problem oko kojeg će se ponovo međusobno sporiti, nadgornjavati, svojatati zasluge, a sve na štetu najugroženijih građana, u ovom slučaju podstanara", dodaje se.

U Udruženju podstanara smatraju da se, osim pomenutog projekta, mora uporedo pokrenuti i gradnja socijalnih stanova.

"Čak i pored prilično dobrih i povoljnih uslova predviđenih ovim projektom, ipak ćemo imati i dalje velik broj onih podstanara koji neće moći zadovoljiti ni ovu moguću povoljniju priliku da konačno dođe do sigurnog krova nad glavom iz više razloga. No za sada, podrška projektu i poziv na opšti politički konsenzus po ovom pitanju i što hitnije stavljanje u zakonsku proceduru najavljenog projekta", navodi se.

Jedino tako će, kako su kazali, politički subjekti, "ukoliko im je zaista stalo do građana u ovom slučaju podstanara, dokazati da jesu za sigurniji i bolji položaj života građana zajedničke nam države".

"Udruženje podstanara će svakako dati ogroman doprinos da se ovaj projekat pretvori u realnost", zaključuju iz tog udruženja.

Bonus video: