Čestitke povodom Dana opštine Zeta

Čestitke povodom 8. februara

7063 pregleda 28 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.02.2024. 15:16h

Najmlađa crnogorska opština, Zeta 8. februara slavi Dan opštine.

Tim povodom čestitke su uputili zvaničnici.

Milatović: Dati puni doprinos prosperitetu opštine

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je Dan opštine Zeta, predsjedniku Opštine Mihailu Asanoviću, predsjedniku Skupštine opštine Nebojši Domazetoviću, odbornicama i stanovnicima Zete.

"Na temeljima slavne države Zete, nastala je najmlađa crnogorska opština koja predstavlja simbol vjekovnog trajanja naše državnosti na ovim prostorima. Svečani trenuci u kojima proslavljamo Dan opštine Zeta, prilika su da naglasimo važnost postojanja jasne vizije razvoja vaše opštine, kako bi u godinama koje slijede bili svjedoci stvaranja ambijenta u kojem će Zeta biti kvalitetno mjesto za život svih njenih stanovnika", kazao je Milatović.

Dodaje da uspješna valorizacija prirodnog i turističkog potencijala kojim raspolaže opština Zeta, kroz realizaciju ključnih investicionih projekata i unaprjeđenje postojeće infrastrukture, treba da bude najvažniji oslonac njenog ekonomskog napretka.

"U tom smislu, rješavanje otvorenih pitanja između opštine Zeta i Glavnog grada, od kojih je naročito važno pitanje razgraničenja, predstavlja nužan preduslov za planiranje održivih politka razvoja vaše lokalne zajednice. Zadatak svih nas koji se nalazimo na pozicijama vlasti, bilo na državnom ili lokalnom nivou, jeste da svojim djelovanjem damo puni doprinos prosperitetu vaše opštine. Zato ćete u Predsjedniku Crne Gore imati pouzdanog partnera za svaku konstruktivnu inicijativu koja doprinosi razvoju vaše opštine, a na korist svih građanki i građana Zete", stoji u čestitki Milatovića.

Dukaj: Ulaganja u ekonomiju, poljoprivredu i turizam daju ovoj opštini moć

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, čestitao je 8. februar, Dan opštine Zeta, predsjedniku Opštine Zeta, Mihailu Asanoviću i predsjedniku Skupštine opštine Zeta, Nebojši Domazetoviću.

"Veliko mi je zadovoljstvo da, kako u ime Ministarstva javne uprave, tako i u svoje lično ime, vama i svim građankama i građanima Opštine Zeta čestitam 8. februar, Dan opštine", kazao je Dukaj.

Prema njegovim riječima vidljiv je napredak koji Opština Zeta ostvaruje za, kako je naveo, kratko vrijeme od sticanja punopravnog statusa.

"Lokalna administracija, efektivno je uspostavila sve neophodne opštinske strukture koje ispunjavaju organizacione kriterijume, pri čemu će Ministarstvo javne uprave a vjerujem i Vlada Crne Gore, biti konstruktivni partneri opštini u procesu reforme lokalne samouprave, u pravcu izgradnje jednostavnih, brzih i boljih javnih usluga za dobrobit svih građana", dodao je.

On je naglasio da je slavna istorija Zete i bogato kulturno nasljeđe su, kako kaže, izuzetan potencijal.

"Koji uz valorizaciju prirodnih dobara, kao i konkretna ulaganja u oblasti ekonomije, poljoprivrede i turizma, daje ovoj opštini realnu moć da se transformiše u uspješnu i evropsku priču. Kroz brojne kulturno-obrazovne manifestacije koje se organizuju u ovoj opštini, promoviše se omladina, njen uspjeh i progres, što se može istaći kao poseban kvalitet", dodao je Dukaj.

On je rekao da Ministarstvo javne uprave nastavlja sa podrškom opštini Zeta, u pogledu, kako je naveo, profesionalizacije javne uprave, sa ciljem unapređenja digitalnih usluga građanima i privredi.

"Uz najbolje želje vama, svim građankama i građanima Opštine Zeta, još jednom čestitam 8. februar", zaključio je.

Pejović: Valorizacija resursa Zete mora biti prioritet

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović čestitao je Dan opštine Zeta, 8. februara.

"Iako najmlađa crnogorska opština, Zeta posjeduje čvrste predispozicije za kontinuirani razvoj. Povezanost sa centralnim i primorskim dijelom naše zemlje čine Zetu idealnim logističkim centrom za svako veliko preduzeće koje želi da posluje u Crnoj Gori. Poljoprivredna proizvodnja je jedan od zaštitnih znakova Vaše zajednice. Voće i povrće koje proizvode vrijedni zetski domaćini ne samo da stiže na stolove svih crnogorskih porodica, već predstavlja strateški važan resurs bez kojeg nema stvarne nezavisnosti države. To se pogotovo da osjetiti u vremenima globalnih poremećaja lanaca snabdijevanja koji utiču na rast cijena i inflaciju", rekao je Pejović.

Istovremeno, kako je dodao, ljepote sjeverne obale Skadarskog jezera su potencijal koji treba razvijati, a turizam može dodatno podstaći razvoj Zete.

"Valorizacija resursa Zete mora biti prioritet, kako državne, tako i lokalne vlasti. U Skupštini Crne Gore, imaćete pouzdanog partnera u tom poduhvatu", kazao je Pejović.

Bečić: Vlada će biti iskreni partner

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić u čestitki je naveo da Zeta sa svojom plodnom zemljom i blagotvornom klimom pruža neograničene mogućnosti za privredni razvoj, posebno u sektoru poljoprivrede i turizma.

"Ovom prilikom želim da izrazim zahvalnost vrijednim stanovnicima Zete, čija predanost i naporni rad doprinose da Zeta ostane očaravajuće mjesto čijoj ljepoti svi s ponosom svjedočimo, kao najvećoj ravnici u Crnoj Gori. Vlada Crne Gore će biti iskreni partner lokalnoj samoupravi najmlađe crnogorske opštine u naporima da poboljša kvalitet života svih njenih stanovnika. Kontinuirano jačanje ove saradnje, kao i prevazilaženje problema teritorijalnog razgraničenja sa Glavnim gradom, pružiće snažan podsticaj ubrzanom ekonomskom i sveukupnom razvoju Zete", naveo je Bečić.

Bogdanović: Crna Gora dužna da Zeti omogući kvalitetan društveni napredak

Predsjednik Poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović čestitao je stanovnicima Zete Dan opštine.

"Kroz istoriju Crne Gore, Zeta je imala veliki značaj za cjelokupnu zajednicu. Ljudi sa ovog područja uvijek su bili posvećeni ključnoj vrijednosti crnogorskog društva, a to je slobodarstvo i na taj način dali ogroman doprinos u izgradnji savremene Crne Gore. Upravo zbog toga Crna Gora je dužna Zeti omogućiti kvalitetan društveni napredak i valorizaciju svih resursa koje ona posjeduje", naveo je Bogdanović.

Skadarsko jezero, kao i plodna Zetska ravnica, kako je dodao, daju velike mogućnosti, kako u razvoju poljoprivrede, tako i u razvoju turizma.

"Zeta, kao najmlađa crnogorska opština jeste nasljednica slavne države Zete koja predstavlja dugotrajnost naše državnosti na ovim prostorima i ona predstavlja posebno mjesto koje je utkano u duhu cnogorske tradicije i istorije", saopštio je Bogdanović.

Krstović: U Zeti je svoju klicu zametnula naša današnja država

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata u Zeti Luka Krstović čestitao je čestitao je stanovnicima Zete Dan opštine.

"Sporazumom između crnogorskih i turskih komesara, a na osnovu Berlinskog ugovora, zaposijedanje teritorije današnje Zete od strane crnogorske vojske je započeto. Dragocjena krvca naših rodoljuba, prolivena prije ovog prisajedinjenja, kao i ona, jednako skupa prolivena nakon ovog datuma obavezuju nas da se sa pijetetom sjećamo i naklonom poštujemo svijetlu žrtvu naših predaka datu uzvišenoj želji i ideji za slobodom ovog blagorodnog kraja. U Zeti je svoju klicu zametnula naša današnja država, pa je i to još jedan dodatni razlog da sve strukture društva posvete svoju pažnju našoj opštini, uz uvjerenost da je Zeta uvijek bila i biće plodotvorno područje, ljepotica čija blistavost ne isčezava i naš najvrijedniji zalog za buduće generacije", istakao je Krstović.

"Izgradnja savremene opštine i budućeg centra investicija, što će svoj epilog imati u boljitku svakog našeg stanovnika, treba da se temelji na sačuvanju i pravilnom korištenju naših potencijala, zaštiti naše teritorije i unaprjeđenju životne sredine kroz zabranu instaliranja novih zagađivača. S tim u vezi, pošteno i dobronamjerno razgraničenje sa Glavnim gradom, kao ključni vektor razvoja, obustava gradnje kolektora u Botunu, unaprjeđenje poljoprivrede i turizma, uspostavljanje atraktivnog biznis ambijenta i rad na napretku ekonomskih, socijalnih, zdravstvenih, obrazovnih i opštedemografskih efektiva zasigurno će uspostaviti snažan koridor na putu naše Opštine ka jednoj od najrazvijenijih, ne samo u državnim okvirima", zaključio je on.

Bonus video: