Pijaca u Kolašinu neuslovna i za prodavce i za kupce

Kolašinske vlasti u nekoliko mandata nisu našle novac da srede prostor tržnice neprimjeren turističkom gradu. Veći dio tezgi, koje su pod vedrim nebom, prazan i na njima je najmanje poljoprivrednih proizvoda

11897 pregleda 11 komentar(a)
Pijaca u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Pijaca u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Programom uređenja prostora i urbane sanacije za ovu godinu kolašinska vlast planirala je da uloži 40.000 eura za adaptaciju gradske tržnice. Ukoliko projekat obećan tim dokumentom bude zaista i realizovan, to će biti prva značajnija ulaganja u jedinu kolašinsku pijacu tokom par minulih decenija.

Iz lokalne uprave trenutno nije moguće dobiti konkretne informacije o tome koji su radovi predviđeni i kada će tačno početi. Uređenje pijace do sada je bilo najavljivano mnogim planovima, u nekoliko mandata, ali je taj dio grada i dalje gotovo identičnog izgleda kao prije više od pola vijeka.

Iako je, lokacijom i tradicijom usluga, pijaca u Ulici Boška Rašovića izuzetno važan dio gradske infrastrukture, na svakom dijelu vidljiv je nedostatak istinske brige i ulaganja. Prostor je neprimjeren jednom turističkom centru, ocjena je i trgovaca i kupaca.

Osim tezgi, koje su pod vedrim nebom, na tržnici je i nekoliko prodajnih neujednačenih objekata, jer je njihov izgled diktirala volja i mogućnosti onih koji prodaju. Veći dio tezgi bio je prazan i u ponedjeljak, iako taj dan još slovi nezvanično za pazarni dan u Kolašinu. Iako se pijaca zove “zelena”, na njoj je najmanje poljoprivrednih proizvoda, a tezge uglavnom zauzima garderoba, plastično posuđe, alat, gumena obuća, konac... Većim dijelom sedmice, kad nema prodavaca iz drugih opština, na kolašinskoj pijaci moguće je kupiti samo garderobu.

Zakupci nijesu zadovoljni ni rasporedom tezgi, pa kažu da su, bez rezultata nekoliko puta do sada, Komunalnom preduzeću, koje gazduje tržnicom, predlagali da se mobilijar postavi drugačije. Tražili su i parking za svoja vozila na površini na rubu one namijenjene prodaji. Zakup tezgi košta, objašnjavaju, od 2,9 do 12 eura dnevno. Međutim, da bi robu učinili vidljivijom mnogi plate zakup, a ono što prodaju postavljaju na trotoaru.

“Znamo da kršimo propise, ali smo prinuđeni. Tražili smo da se tezge postave u obliku ćiriličnog slova “P”, kako bi svi bili vidljivi. Nijesu nam izašli u susret. Tražili smo na na onom travnatom dijelu, pri vrhu pijace, urede parking, koji bismo, naravno, plaćali. Ni to nijesu uslišili. Odavno tržnicu treba urediti i prilagoditi, ali ništa se ne mijenja već decenijama”, kaže jedan od prodavaca, koji u Kolašin iz druge opštine dolazi ponedjeljkom.

Ulaz u pijacu
Ulaz u pijacufoto: Dragana Šćepanović

Rekonstrukcija gradske pijace uvrštena je bila u prioritete odavno isteklim, četvorogodišnjim Strateškim planom razvoja. Kako je procijenjeno tim dokumentom, za radove bilo bi potrebno oko milion eura. No, lokalna vlast u nekoliko madata nije mogla da obezbijedi taj novac, ali ni da nađe investitore zainteresovane da neugledni prostor uredi. Država taj projekat nikad nije uvrstila u one koji bi bili pomognuti novcem iz kapitalnog budžeta.

Posljednjim, već navažećim Strateškim planom razvoja trebalo je da se završi izgradnja i rekonstrukcija objekata, te da taj prostor dobije i savremeni market i prostor za skladištenje. Bivša kolašinska vlast je tvrdila je da se od rekonstrukcije nikad nije odustalo. Objašnjavali su i da postoje zainteresovani investitori. Dio investicionih ponuda, kako je saopšteno, prije nekoliko godina, iz kabineta tadašnjeg predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, bila je i izgradnja višenamjenskih poslovnih objekata.

I Bulatovićevi prethodnici uzdali su se u dolazak investitora koji bi im pomogli u rekonstrukciji. Navodno, 2016. godine, kako su tada saopštili iz lokalne uprave, “dvije respektabilne trgovinske kompanije su pokazale interesovanje da u Kolašinu grade markete”. Lokalni čelnici tada su planirali da im ponude pijačni prostor, “koji bi kroz te projekte bio i adaptiran i doveden u stanje koje zadovaljava osnovne kriterijume za slične objekte”.

Kako su “Vijestima” nezvanično kazali u Opštini, i aktuelna vlast ima krupne planove za tržnicu. Pored kompletne rekonstrukcije i “pretvaranja prodajnog prostora prema savremenim standardima” postoje ideje i da se na toj lokaciji gradi podzemna gradska garaža. No, za sada, to je samo želja, za čije ostvarenje, trenutno, nedostaju i novac i projektna dokumentacija.

Prinuđeni da robu izlažu na trotoaru
Prinuđeni da robu izlažu na trotoarufoto: Dragana Šćepanović

Jedini pokušaj da se pijaca rekonstruiše propao je prije skoro 20 godina. Uređenje tog dijela grada bilo je planirano u okviru programa CRDA (Revitalizacija zajednice kroz demokratsko djelovanje - ekonomski program) koji je trajao od 2005. do 2008. godine, a finansirao ga je USAID. Iz kolašinske uprave javnosti nikad nisu zvanično saopštili razloge zbog kojih je projekat prekinut.

U Opštini su ranije nudili samo papire iz kojih se vidi da je tadašnja vlast preuzela finansiranje jednog dijela tog projekta, tačnije rekonstrukciju potpornog zida. Iako je potporni zid i sada u vrlo lošem stanju, prema dokumentaciji, za njegovo ojačavanje plaćeno je 40.000 eura kompaniji “Zlajić” iz Bijelog Polja. Dio obaveza prema toj firmi Opština je izmirila kompenzacijom - umjesto 25.000 eura firma je dobila 2.495 kvadratnih metara opštinskog zemljišta u Bakovićima.

Ostatak projekta, odnosno zamjena krova na pokrivenom dijelu pijace, uređenje prostora za prodaju mlječnih proizvoda, rekonstrukcija postojećih toaleta, opravka fasade sa spoljašnje i unutrašnje strane, nabavka i ugradnja PVC bravarije na novom i na postojećem prostoru, nabavka i ugradnja gazišta i izrada cjevovoda za odvođenje otpadnih voda, preuzeo je da finansira CHF. Tek mali dio tih radova je urađen, a onda su stali. Kako su ranije “Vijestima” kazali iz FORS Montenegra, organizacije koja je pomagala da se programi implementiraju, rekonstrukciju pijace nije bilo moguće završiti iz više razloga. Odgovornost za propali projekat adresirali su na tadašnju lokalnu vlast.

Bonus video: