Za daske, lak i klupe preko 32.000 eura

Raspisan tender Morskog dobra za radove u rezervatima prirode Solila i Platamuni

8851 pregleda 0 komentar(a)
Skupo plaćena nadstrešnica, Foto: Morsko dobro
Skupo plaćena nadstrešnica, Foto: Morsko dobro

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD) raspisalo je tender za uređenje i sanaciju na Tivatskim Solilima i zaštićenim područjima ukupne procijenjene vrijednosti 45.000 eura sa PDV-om.

Tenderom su obuhvaćeni građevinski i radovi na uređenju zemljišta, većinom u okviru Solila, dok je manji dio radova predviđen za nedavno proglašen novi rezervat prirorde i zaštićeno područje Platamuna u opštini Kotor.

Tender je podijeljen u tri partije. Finansijski najskuplja ali sadržinom traženih radova najzanimljivija je partija 1 procijenjene vrijednosti 26.500 eura bez PDV-a. Morsko dobro je procijenilo da će ga toliko koštati nabavka i ugradnja dvije veće metalne info-table dimenzija 6x1,5 metar sa natpisom “Park prirode Platamuni” koje izvođač treba da postavi na dva mjesta u Donjem Grblju, te odvoz na deponiju dvije postojeće table sa tog područja, kao i niz sitnijih intervencija u zahvatu Rezervata prirode Solila. Od tih intervencvija izdvajaju se izrada jednog armirano betonskog stola dimenzija 2x0,9 metara sa njegoviom oblaganjem kamenim pločama, nabavka i postavljenje prefabrikovane česme sa umivaonikom na otvorenom prostoru, nabavka i postavljanje 10 novih klupa i osam novih kanti za otpatke, te izrada i postavljanje jedne manje info table i jednog drvenog putokaza visine tri metra.

Pored toga, od izvođača na Solilima traži se da premjesti 12 komada postojećih klupa i klanti za otpatke na druge lokacije unutar zaštićenog područlja, na deponiju odnese i baci pet komada dotrajalih klupa i kanti, te da nabavi i u već iskopanu sadnu jamu razastre jedan kubik humusa u kojem će usaditi jednu novu sadnicu ruzmarina ili lavande.

U spisak radova predviđenih partijom 1 koje je Morsko Dobro spremno da plati čak preko 32.000 eura sa uračunatim PDV-om, osim pomenutih, spada i farbanje zaštitnim voskom samo po jedne strane od ukupno 150 komada dasaka od lameliranog drveta na objektu Centra za posjetioce i postavljanje 150 aluminijumskih zaštitnih kapa na na vrhovima tih drvenih elemenata na krovu objekta.

U drugu partiju radova na Solilima vrijednu 3.200 eura bez PDV-a koje traži Morsko Dobro spada izrada i montaža dvije manje metalne zaptivne ploče od inoksa sa ručnim mehanizmom za otvaranje i zatvaranje, koje će se postaviti na jednoj od brana napojnih kanala na Solilima. Treća partija traženih radova procijenjene vrijednosti 7.490 eura bez PDV-a obuhvata zamjenu dotrajalih drvenih djelova ograda, stepenica i rukohvata na mostovima i osmatračkim kulama na Solilima i njihovu zaštitu novim premazima insekticidom, te fasadersko-molerske radove na objektu Centra za posjetiuocem odnosno metalske radove na postavljanju ploča na nekim od prelaza preko kanala, te radove na održavanju čistoće i sakupljanu otpada i čišćenju korovske vegetacija.

Iz načina na koji je napisan tender ispada da JPMD traži da se zamijeni bukvalno po jedan komad drvenog stuba i jedan komad drvenog međustuba za ogradu, jedan metar kavadratni ukupne površine svih gazišta drvenih stepenica na osmatračkim kulama, zamijeni ukupno samo jedan dužni metar dasaka na rukohvatima svih drvenih ograda na Solilima, prefarba tek jedan kvadrat površine fasade objekta Centra za posjetioce te okreči tek jedan kvadrat njegovih zidova i plafona, a insekticidom premažu tek dva kvadrata svih drvenih elemenata na mostovima na Solilma. Sa čitavog područja ovog rezervata prirode koji se prostire na nekoliko desetina hektara, partijom 3 traži se da se očisti tek jedan kvadrat površine korovskog rastinja, te da radnici koji budu sakupljali smeće na Solilima, to završe tek za jedan radni sat.

Način na koji je raspisan tender, a pogotovo visoka procijenjena vrijednost minornih radova traženih parijom 1 od preko 32.000 eura sa PDV-om, podsjeća na neke ranije slične poslove koje je Morsko dobro u proteklom periodu obavljalo na Solilima, kao kada je u spetembru 2021. ta državna firma jedna novi mali drveni privremeni objekat-nadstrešnicu sa klupama na sastavljen od nekoliko tanjih drvenih greda i dasaka i tri drvene klupe od grubo tesanih oblica, isporučiocu - kompaniji “Arhibiro” iz Budve, platila čak 10.000 eura.

Bonus video: