Budva: Taksisti se spremaju na proteste, Komunalna policija ih kažnjava, jer Opština nije obezbijedila stajališta

Budvanski taksisti traže hitan sastanak sa nadležnima, tvrde da ne mogu da rade

12109 pregleda 45 reakcija 36 komentar(a)
Taksisti traže da se poštuje dogovor, Foto: Vuk Lajović
Taksisti traže da se poštuje dogovor, Foto: Vuk Lajović

Unija taksi prevoznika Crne Gore, opština Budva koja okuplja osam budvanskih taksi udruženja revoltirana je odnosom Komunalne policije i inspekcije koja je i sinoć nastavila da kažnjava taksiste, uprkos pozivu koji su joj prije četiri dana uputili.

“Zahtjev za hitan sastanak i rješavanje nastalih problema oko smanjenog broja taksi i zauzetih civilnim autima stajališta poslali smo načelniku Komunalne policije i inspekcije 6. februara. Do danas se niko nije udostojio da nas kontaktira iz Komunalne policije. Neshvatljivo je da jedan opštinski organ koji je servis građana i privrede nastavlja sa kažnjavanjem vozača koji se bore za golu egsistenciju usred svjetske i lokalne krize i ne razumiju našu situaciju u infrastrukturi opštine Budve, gdje ne može pješak proći od parkiranih vozila na svim saobraćajnicama, čak i na zemljanom dijelu i trotoarima. Postavlja se pitanje postoji li civilizovano rješenje ili ćemo morati da zauzmemo radikalniji stav i putem protesta izborimo se za pravdu, jer nepravda i nepotizam nam se nanosi svaki dan”, kazali su Vijestima iz Unije i poručuju:

“Obezbijedite nam taksi stajališta u svim zonama opštine Budva, pa onda, ako smo u prekršaju, kažnjavajte”, ističu budvanski taksisti koji će prijaviti slučajeve, kako tvrde, selektivnog kažnjavanja.

Stajališta plaćaju, a ne koriste

Predstavnici osam budvanskih taksi udruženja uputili su urgentan dopis i zatražili hitan sastanak sa čelnicima Komunalne policije i inspekcije, kao i Sekretarijata za privredu Opštine Budva. Ogorčeni su, kako kažu, jer Opština ni do dana današnjeg nije ispunila propisane obaveze, zbog čega su taksi kompanije dovedene u situaciju da ne mogu obavljati djelatnost.

Dopis je, kako je “Vijestima” rečeno, dostavljen na te dvije adrese prije tri dana, ali poziv za sastanak prihvatili su iz Sekretarijata za privredu, dok ih iz Komunalne policije i inspekcije niko nije kontaktirao.

“U skladu sa Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju, djelatnost auto taksi prevoza definisana je kao djelatnost javnog prevoza. Shodno značaju koji javni prevoz ima u svakoj državi, lokalnoj zajednici i uopšte, urbanoj cjelini, dužnost i obaveza je svih nadležnih organa na svim nivoima da tu oblast urede što bolje, kako bi adekvatno zadovoljili potrebe za organizovanim prevozom”, navodi se u dopisu budvanskih taksi udruženja.

Kako u slučaju autobuskog prevoza,dodaju, tako i u slučaju auto-taksi prevoza, Zakonom je predviđeno rješavanje problema parkiranja, odnosno zaustavljanja vozila u saobraćaju.

“Kroz specifičnost svakog grada, odnosno urbane cjeline i posebnosti saobraćajne infrastrukture u njemu, nameće se problem kvalitetnog rješavanja problema stacioniranog saobraćaja u dijelu javnog prevoza”, ističu budvanski taksisti.

Napominju da je svojevremeno Elaborat autobuskih i taksi stajališta na teritoriji opštine Budva izradila komisija koju je u junu 2017. imenovao tadašnji predsjednik Opštine.

“Do dana današnjeg nije sproveden, a taksi kompanije su dovedene u situaciju da ne mogu obavljati djelatnost. Iz dana u dan, neplanskom gradnjom i nekorišćenjem postojećeg elaborata, smanjuje broj taksi stajališta. Taksi stajališta ne koristimo, a svake godine ih plaćamo. Usljed nekorišćenja i nedostatka mogućnosti parkiranja, stalno smo u prekršaju i novčano se kažnjavaju taksi vozači “, zaključuje se u dopisu.

Bonus video: