MUP: Nabavljena vrijedna oprema za zaštitu i spašavanje od šumskih požara

Miodrag Bešović je istakao da će tu opremu crnogorski tim za gašenje šumskih požara sa zemlje koristiti na terenskoj vježbi, koja je planirana od 18. do 22. marta u Skoplju, kao i na raznim obukama i edukacijama, ali i tokom požarne sezone

3523 pregleda 1 komentar(a)
Donirana oprema, Foto: MUP
Donirana oprema, Foto: MUP

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u okviru Višekorisničkog IPA programa, dobio je opremu za zaštitu i spašavanje od šumskih požara vrijednu više od 85 hiljada eura.

Kako je saopšteno iz MUP-a, opremu je u prostorijama Trening centra za zaštitu i spašavanje uručio projektni menadžer Višekorisničkog IPA programa koji se odnosi na zaštitu od poplava i upravljanje rizikom od šumskih požara (IPA FF), Alesandro Desi.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović zahvalio je na vrijednoj donaciji.

On je istakao da će tu opremu crnogorski tim za gašenje šumskih požara sa zemlje koristiti na terenskoj vježbi, koja je planirana od 18. do 22. marta u Skoplju, kao i na raznim obukama i edukacijama, ali i tokom požarne sezone.

Bešović je naglasio da je do sada realizovan veliki broj obuka, seminara i studijskih posjeta iz oblasti zaštite i spašavanja od poplava i šumskih požara.

Iz MUP-a su najavili da će u Trening centru za zaštitu i spašavanje u Podgorici, od 19. do 22. februara, biti održan operativni trening na temu gašenja šumskih požara za crnogorski modul/tim za gašenje šumskih požara sa zemlje, koji čini 25 pripadnika.

oprema
foto: MUP

IPA FF počeo je sa realizacijom 15. novembra 2020. godine i traje do 30. aprila ove godine.

"Države korisnice programa su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska", kaže se u saopštenju.

Navodi se da Konzorcijum koji implementira program čine Odsjek za civilnu zaštitu Italije - vodeći partner, Uprava Slovenije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć, švedska Agencija za vanredne situacije, Generalni inspektorat za vanredne situacije MUP-a Rumunije.

Konzorcijum, kako se dodaje, čine i Vatrogasno-spasilačka brigada Moravsko-šleskog regiona, APELL Nacionalni centar za upravljanje katastrofama iz Rumunije i italijanska istraživačka fondacija za praćenje stanja životne sredine.

“Opšti cilj projekta je jačanje regionalne saradnje i razmjena najboljih praksi iz oblasti zaštite od poplava i šumskih požara, podrška zemljama korisnicama programa u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU) i pomoć u dostizanju standarda i praksi EU u oblasti zaštite i spašavanja”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: