Opština Budva „ugasila” tehnički pregled, zaposleni i građani najavili proteste i blokade

Budvanska lokalna uprava nije donijela Plan postavljanja privremenih objekata i time blokirala rad kompanija koje pružaju usluge tehničkog pregleda za oko 17.000 vozila

34935 pregleda 56 reakcija 18 komentar(a)
Jedna od stanica za tehnički pregled u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Jedna od stanica za tehnički pregled u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva ugrozila je poslovanje kompanija koje se bave pružanjem usluga tehničkog pregleda, jer nije donijela Plan postavljanja privremenih objekata, zbog čega su tri od pet privrednih društava zatvorila svoje stanice za tehnički pregled.

Iako je bila dužna da do 31. decembra, kada je istekao stari, donese novi petogodišnji Plan postavljanja privremenih objekata, Opština to nije učinila, zbog čega je nastao haos u gradu.

“Ukoliko do rješenja brzo ne dođe, predstavnici Udruženja tehničkih pregleda zaposleni u tim privrednim društvima i nezadovoljni građani će radikalizovati mjere i organizovati proteste i blokadu saobraćajnica u Budvi”, kazao je “Vijestima” predsjednik Upravnog odbora Asocijacije tehničkih pregleda Crne Gore i izvršni direktor “Lovćen auta” Ratko Babić.

Prema njegovim riječima, privredna društva “Lovćen auto” Podgorica, “MP Teh” Budva i “Sulzer” Kotor obavljaju djelatnost pružanja usluga tehničkog pregleda i registracije motornih vozila na teritoriji opštine Budva.

Odobrenje za rad stanica za tehničkih pregled vozila izdaje Uprava policije, a odobrenje za rad je vezano rokom odobrenja upotrebe privremenih objekata koje donosi Opština.

“Kako je Program privremenih objekata za teritoriju opštine Budva istekao 31. decembra 2023. godine, tako su i ta odobrenja izdata od Uprave policije istekla istog dana. Neusvajanjem Programa privremenih objekata za period 2024-2028. godine nijesmo u mogućnosti da dobijemo dozvolu za rad od Uprave policije”, naglasio je Babić.

Jedna od stanica za tehnički pregled u Budvi
Jedna od stanica za tehnički pregled u Budvifoto: Vuk Lajović

Kako ističe, to prouzrokuje veliki problem kako građanima opštine Budva tako i privrednim društvima koja obavljaju djelatnost tehničkog pregleda i registracije motornih vozila, a budući da zbog navedene situacije tri od ukupno pet tehničkih pregleda ne mogu da obavljaju svoju djelatnost, a imajući u vidu da u opštini Budva postoji oko 17.000 vozila, tehnički pregledi na teritoriji opštine trenutno ne mogu da zadovolje ni 30 odsto kapaciteta postojećih vozila.

On tvrdi da trenutna situacija izaziva veliko nezadovoljstvo građana, a time je i bezbjednost saobraćaja ugrožena, budući da su građani u traženju alternativnih načina obavljanja tehničkih pregleda prinuđeni da putuju u druge opštine.

“Napominjemo da je nastalom situacijom ugroženo poslovanje navedenih privrednih društava koja vrše djelatnost tehničkog pregleda i registracije motornih vozila, a ugrožena je i egzistencija oko dvadesetak zaposlenih i njihovih porodica koji su direktno zaposleni u ovim tehničkim centrima a koji sada ne rade. Dalje, neobavljanjem tehničkih pregleda u opštini Budva, Opština ostaje uskraćena za značajna sredstva koja se ogledaju kroz uplate obaveznih administrativnih taksi koje prihoduje Opština prilikom registracije motornih vozila. Imajući u vidu sve navedeno, a prije svega činjenicu da se obim posla koji je vezan za tehnički pregled i registraciju motornih vozila povećava, ovaj problem će brzo kulminirati ukoliko se ne pronađe rješenje, odnosno ne izda odgovarajući dokument od Opštine Budva, koji može biti u vidu nekog prelaznog rješenja koji bi za sve strane bio prihvatljiv, a koji bi važio do usvajanja novog plana privremenih objekata”, zaključio je Babić.

“Vijesti” su ranije objavile da su zbog neusvajanja Plana privremenih objekata trenutno nelegalne i sve ugostiteljske terase unutar i ispred Staroga grada, kontakt zoni, ali i one duž šetališta i u gradu, koje su postavljene na opštinskoj zemlji, uzurpiraju javne površine, jer je 31. decembra prošle godine istekao petogodišnji Plan postavljanja privremenih objekata, a Opština nije donijela novi.

To znači da bi Komunalna policija i inspekcija praktično mogla da zabrani rad svima, jer nemaju dozvolu za korišćenje opštinske zemlje, pošto ugovori nijesu zaključeni.

Plan privremenih lokacija za narednih pet godina, nije donijet ni za zonu morskog dobra, jer Javno preduzeće Morsko dobro čeka saglasnost Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, pa su lokacije na najtraktivnijem dijelu uz more, koje su u nadležnosti Opštine ili Javnog preduzeća, uzurpirane od korisnika.

Ostaje nepoznato da li je u toku izrada Plana postavljanja privremenih objekata za period 2024-2028, ako jeste u kojoj je fazi i kada će se naći na javnoj raspravi. Postoji bojazan, da bi se, iako se sprovedu sve procedure, teško moglo do sezone zaključiti svi ugovori.

Kako je Program privremenih objekata za teritoriju opštine Budva istekao 31. decembra 2023. godine, tako su i ta odobrenja izdata od Uprave policije istekla istog dana. Neusvajanjem Programa privremenih objekata za period 2024-2028. godine nijesmo u mogućnosti da dobijemo dozvolu za rad od Uprave policije. Budući da zbog navedene situacije tri od ukupno pet tehničkih pregleda ne mogu da obavljaju svoju djelatnost, tehnički pregledi na teritoriji opštine trenutno ne mogu da zadovolje ni 30 odsto kapaciteta postojećih vozila.

Bonus video: