Otežana onlajn komunikacija sa državom: Platiš, pa se snalaziš za dalje

Platforma eplacanje.gov.me je samo šalter za uplatu taksi i naknada, građani i privreda neophodne papire moraju potražiti na drugim lokacijama. Iz Ministarstva javne uprave kažu da će novi portal eUprave na kojem rade, objediniti sve to

12234 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tek će novi portal elektronske uprave omogućiti korisnicima da na jednom mjestu, putem interneta, podnesu zahtjev i istovremeno i elektronskim putem plate taksu, odnosno naknadu za konkretnu uslugu, a takav portal u Ministarstvu javne uprave (MJU), kako su kazali “Vijestima”, očekuju da bude u potpunosti završen u narednih 12 mjeseci.

“MJU je pokrenulo aktivnosti na implementaciji novog portala e-uprave kao i unapređenje jedinstvenog sistema za elektronsku razmjenu podataka, čije potpune implementacije očekujemo u narednih 12 mjeseci. Na ovaj način obezbijedićemo centralizaciju svih usluga na jedinstvenom mjestu, tj. novom portalu elektronske uprave, gdje će građani pored elektronskog podnošenja zahtjeva, moći i da elektronski plate administrativnu taksu/naknadu”, kazali su “Vijestima”.

Do tada, ukoliko žele da putem interneta ostvare određenu uslugu kod državnih institucija, a za koje se plaćaju naknade i takse, građani to mogu da učine za ograničen broj njih.

Pri tom, zahtjeve preuzimaju sa stranica konkretne institucije (ili ako je dostupan i ako je važeći sa vebsajta eUprava.me), a takse i naknade mogu da plate putem platforme eplacanje.gov.me - ponovo, za ograničen broj usluga.

Kako sada radi eplacanje.gov.me

Iz resora javne uprave, kojeg vodi Maraš Dukaj, tokom ljeta prošle godine predstavili su platformu eplacanje.gov.me, putem koje se elektronskim putem i uz upotrebu platnih kartica mogu platiti administrativne takse, naknade i ostali javni prihodi.

Platforma funkcioniše kao šalter banke ili pošte, gdje se isključivo obavi plaćanje, a korisnik paralelno na drugoj lokaciji popunjava zahtjeve za željenu uslugu.

Na stranici se mogu platiti administrativne takse i naknade za oko 200 usluga
Na stranici se mogu platiti administrativne takse i naknade za oko 200 uslugafoto: eplacanje.gov.me

Na toj stranici, korisnik bira kome želi da plati i koju vrstu usluge. Trenutno je takse i naknade moguće platiti za usluge MJU, Ministarstva pravde, te za usluge koje su u nadležnosti ministarstava pomorstva i saobraćaja, zdravlja, ekonomskog razvoja i kulture i medija, i Zavoda za metrologiju.

Nakon što izabere kome plaća i koju vrstu naknade, korisniku će biti prikazan i iznos predviđen za plaćanje. Potom se popunjavaju podaci o uplatiocu - da li je fizičko ili pravno lice, i u odnosu na to i drugi lični ili podaci o pravnom licu, a nakon izbora opcije “idi na plaćanje”, i podaci o računu sa kojeg se plaća.

Po uspješnom plaćanju, korisnik elektronskom poštom dobija potvrdu o transakciji.

Novinarka “Vijesti” takvu je uslugu plaćala u septembru, za uvjerenja o kaznenoj i prekršajnoj evidenciji koja izdaje resor pravde. Podaci o transakciji koji se dostavljaju elektronskom poštom sadrže broj porudžbine, iznos koji je plaćen, tip kartice, autorizacioni kod banke i vrijeme transakcije.

Poruka o plaćanju ne sadrži informacije o tome šta je plaćeno i kome i dolazi sa adrese elektronske pošte resora javne uprave eplacanje@mju.gov.me.

Sa vebsajta na vebsajt

Ni na platformi eplacanje.gov.me, ni u mejlu nakon plaćanja, korisnik ne dobija informaciju da za sve dalje, kako bi usluga bila zaokružena, treba da se obrati konkretnoj instituciji.

Informaciju o tome, prema iskustvu reporterke “Vijesti”, korisnik neće dobiti ni ako se obrati na adresu elektronske pošte eplacanje@mju.gov.me sa koje stiže potvrda o plaćanju, a koja je ujedno i kontakt adresa navedena na vebsajtu tog servisa.

Reporterka “Vijesti” poslala je poruku i interesovala se za status zahtjeva za koji je izvršila uplatu krajem oktobra prošle godine, nešto više od mjesec nakon izvršene uplate.

U trenutnom scenariju, da bi korisnik ostvario određeno pravo, ako je moguće da taksu/naknadu plati onlajn, nakon toga treba da na drugoj internet lokaciji preuzme formulare i popuni zahtjeve.

“Vijesti” su pitale resor javne uprave zbog čega na samoj platformi ili kroz i-mejl nakon plaćanja taksi i naknada, korisnik ne dobija objašnjenje o tome. Nije pojašnjeno na koji način se konkretnom resoru, odnosno instituciji, dostavlja dokaz o elektronskom plaćanju.

“Na portalu gov.me, kao i na naslovnim stranama na sajtovima navedenih institucija postavljen je link na servis za https://eplacanje.gov.me. Takođe, preporučeno je institucijama da link dodaju i u pratećem tekstu za opis usluge (npr: stručni ispit (www.gov.me))”, odgovorili su iz MJU.

Na pitanje zbog čega na platformi eplacanje.gov.me nema pojašnjenja, rekli su da taj portal “nije informativnog karaktera”.

“...Isti služi za elektronski plaćanje administrativnih taksi/naknada”, navode u odgovoru.

Objediniće sve na novom portalu

Iz resora Maraša Dukaja kazali su da će novi portal elektronske uprave “biti centralizovani e-šalter za sve usluge”.

“On će biti integrisan sa sistemom za elektronsko plaćanje, sistemom za elektronsku razmjenu podataka i samim tim omogućiti krajnjem korisniku da pored elektronskog podnošenja zahtjeva i elektronski plati administrativnu taksu. Na platformi eplacanje.gov.me je jasno naznačeno da se radi o ‘stranici na kojoj se može izvršiti plaćanje administrativnih taksi, naknada i ostalih javnih prihoda, elektronskim putem uz upotrebu platnih kartica’”, kazali su.

Dukaj
Dukajfoto: Luka Zeković

U tom resoru kažu i da stalno komuniciraju sa institucijama čije usluge zahtijevaju plaćanje taksi i naknada.

“Sa ciljem kreiranja šire promotivne kampanje koja će građanima pojasniti namjenu i benefite korišćenja NS NAT sistema (nacionalni sistem za naplatu administrativnih taksi elektronskim putem, prim. nov.), primarno u kontekstu uštede vremena u procesu traženja informacija na koji žiro-račun se uplaćuju date takse i naknade, imajući u vidu da kroz platformu sistem automatski popunjava uplatnicu”, navode u odgovoru “Vijestima”.

Za oko 200 usluga 180 plaćanja

Na portalu eplacanje.gov.me sada je moguće platiti takse, odnosno naknade za usluge koje su u nadležnosti Ministarstva pravde, Ministarstva javne uprave, Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva kulture i medija i Zavoda za metrologiju.

“Ukupno je 109 administrativnih taksi i 95 naknada iz navedenih institucija”, rekli su iz MJU.

Zaključno sa 9. februarom, kada su dostavljeni odgovori, preko tog portala, kako su kazali, izvršeno je 180 plaćanja, većinom usluge iz nadležnosti Ministarstva pravde.

Iz MJU su rekli da su u prvom kvartalu 2023. sve organe državne uprave, kao i jedinice lokalne samouprave, obavijestili da je sistem NS NAT spreman za primjenu i da su u obavezi da ga koriste u skladu sa Zakonom o elektronskoj upravi.

“Kao i da dostave neophodne informacije o administrativnim taksama/naknadama koje građani mogu da plaćaju preko ovog sistema. U toku su intenzivne aktivnosti sa određenim institucijama koje su iskazale interesovanje da koriste ovaj sistem, i koje će uskoro biti dostupne na portalu ePlaćanje. Takođe, MJU intenzivno radi na pripremi uputstva, brošura, prezentacija i promotivnih događaja, a sve u cilju povećanja broja institucija koje će koristiti sistem za elektronsko plaćanje”, rekli su “Vijestima” i dodali da je sistem u potpunosti spreman za upotrebu, i da će uključivanje drugih institucija zavisiti isključivo od njihove spremnosti da dostave neophodne podatke koji bi bili unijeti u sistem.

Bonus video: