Mulić: Poziv na ostavku čisto politikanstvo, bez dokaza i činjenica

Generalni direktor Direktorata smatra da su tvrdnje GP URA "očigledno inspirisane namjerom devalviranja i minimiziranja svega što je država uradila u zaštiti od posljedica od više od 1.300 požara koji su tokom jula i početkom avgusta zahvatili Crnu Goru"
77 pregleda 1 komentar(a)
Mirsad Mulić, Foto: Boris Pejović
Mirsad Mulić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.08.2017. 16:09h

Građanski pokret URA iznio je danas u javnost niz neosnovanih tvrdnji prema kojima se, kako su kazali, Direktorat za vanredne situacije „nije snašao“ u borbi sa nedavnim požarima, smatra generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a, Mirsad Mulić.

Mulić smatra da URA nije ponudila "ni jedan jedini dokaz" za iznijete tvrdnje, pa tako kaže da su one politički motivisane i "očigledno inspirisane namjerom devalviranja i minimiziranja svega što je država uradila u zaštiti od posljedica od više od 1.300 požara koji su tokom jula i početkom avgusta zahvatili Crnu Goru."

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Neđeljko Rudović, ocijenio je neprihvatljivim nesnalaženje Direktorata za vanredne situacije MUP-a prilikom požara u Boki i pozvao Mulića da podnese ostavku.

"Takođe, više je nego jasno da je ovaj politički čin motivisan namjerom da se sistem zaštite i spašavanja predstavi nefunkcionalnim i njegovi subjekti na državnom nivou nesposobnim, a sve zarad malo političkih poena što će građani svakako prepoznati. Ipak, realnost je potpuno drugačija," dodaje Mulić.

Kako napominje, Rudović, koji je dobar dio karijere proveo u novinarstvu, "zasad sa više uspjeha nego u politici", svakako zna što su tvrdnje i koliko je dug put od tvrdnje do dokazane činjenice. Prema tome, smatra on, Rudović treba da ponudi činjenice i ni za jednu od iznijetih tvrdnji, smatra Mulić, nije ponuđen dokaz kao potvrda nečega što bi bila nesporna činjenica.

"Ono što je najvažnije jeste da u ovih preko 1300 požara niko nije povrijeđen ili stradao, infrastruktura nije oštećena, osim što je izgorio jedan manji objekat, a bila je samo jedna evakuacija koja je besprijekorno izvedena. Za svoj rad odgovaram ministru unutrašnjih poslova i Vladi Crne Gore i odgovorno tvrdim da su avioni Avio-helikopterske jedinice MUP-a kojima upravljaju četiri pilota (tri u stalnom radnom odnosu i jedan po ugovoru) uvijek djelovali u skladu sa zahtjevima lokalnih službi zaštite i spašavanja kada su za to bili ispunjeni meteorološki i drugi uslovi za bezbjedan let, i to je jedina istina," kazao je Mulić.

Što se tiče formiranja jedinica civilne zaštite, on poziva predstavnike GP URA da pročitaju Zakon koji tretira ovu problematiku. Početkom primjene izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i spašavanju od 1. jula 2017. godine, podsjeća, stvorena je kvalitetnija normativna osnova za formiranje jedinica civilne zaštite, za čije organizovanje je potrebno da se stvori niz preduslova u budućem vremenu.

"Činjenica da su na Luštici bili svi: službe zaštite i spašavanja sa kojima Direktorat za vanredne situacije uvijek ima korektnu saradnju, Uprava policije, Vojska Crne Gore, Uprava pomorske sigurnosti, Lučka kapetanija, građani, dobrovoljna društva, međunarodna pomoć. Usvojivši Informaciju o požarima, Vlada Crne Gore je ocijenila da je sistem adekvatno odreagovao i da se mora uraditi analiza koja će pokazati eventualne propuste i ocijeniti da li je postojeći organizacioni model izvršavanja poslova zaštite i spašavanja adekvatan," navodi Mulić.

Iz svega navedenog, dodaje, jasno je da nema nikakvih činjenica koje bi potkrijepile zahtjev za podnošenje ostavke, osim, kako je ocijenjeno, politikantskih tvrdnji.

"Ovim putem takođe obavještavam javnost da više neću davati odgovore na političke ocjene rada Direktorata za vanredne situacije, već da ću nastaviti da radim svoj posao u interesu građana," zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: