Sindikat prosvjete Pljevlja: Štrajk više nego potreban zbog neozbiljnosti i ćutanje institucija sistema

"Ukoliko budemo primorani da uđemo u štrajk glađu, koji smo najavili još u decembru, uslov za prekid istog će biti 21 odsto od 1. marta 2024. godine. Još jednom molimo cjelokupnu javnost Crne Gore da nas ne osuđuje, zamislite se dobro i sagledajte situaciju tako što ćete se staviti u naš položaj pa recite da li biste vi tako postupili"

8687 pregleda 44 reakcija 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Štrajk prosvjetnih radnika u Crnoj Gori je neminovan i više nego potreban zbog neozbiljnosti i ćutanje institucija sistema i onih koji treba da vode računa o "obrazovnom sistemu i našoj djeci".

To je saopšteno iz Opštinskog odbora Sindikata prosvjete u Pljevljima iz kojeg poručuju da obrazovni sistem u Crnoj Gori treba hitno reformisati

"Ovim putem želimo da se obratimo roditeljima naših učenika, podsjećajući ih da smo i mi roditelji, i da ih uputimo da svoje opravdano nezadovoljstvo usmjere prema onima koji su odgovorni za ovakvu situaciju, a ne na nas koji samo tražimo ono što nam po zakonu pripada. Obraćamo se i poslanicima u Skupštini Crne Gore, sa posebnim osvrtom na Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport da nas 'nesebično' ne savjetuju da odustanemo od štrajka i prijete nekakvim komisijama koje će da nas svrstavaju u dobre (poslušnike) i 'loše' ( ljude koje imaju svoj stav i dostojanstvo) nastavnike. S obzirom da u ovom odboru sjede neke naše koleginice, molimo vas da ih pod hitno vratite u učionicu pa da nam one pokažu na svom primjeru šta znači biti 'dobar' prosvjetni radnik", navodi se u saopštenju.

Sindikat traži od poslanika i funkcionera da kao donosioci zakona objave javno, svoja svjedočanstva iz srednje škole kao i fakultetske diplome.

"Pa da svi vidimo ko nam odlučuje o sudbini ove zemlje jer, znate, profesori pamte svoje genaracije i đake... Takođe, vi kao patriote treba da nam date primjer i odreknete se 20 odsto svojih zarada, dnevnica, putovanja, službenih automobila i naknada u odborima, jer 20 odsto vaših primanja je pola naše zarade“, ističu pljevaljski prosvjetari.

Podsjećaju Sindikat prosvjete da je za njih prihvatljivo povećanje od 21 odsto na koeficijente, najkasnije do 1. jula 2024. godine.

"Ukoliko budemo primorani da uđemo u štrajk glađu, koji smo najavili još u decembru, uslov za prekid istog će biti 21 odsto od 1. marta 2024. godine. Još jednom molimo cjelokupnu javnost Crne Gore da nas ne osuđuje, zamislite se dobro i sagledajte situaciju tako što ćete se staviti u naš položaj pa recite da li biste vi tako postupili. Mi za budućnost ove države još samo možemo da ponudimo svoje zdravlje i živote...", navodi se na u saopštenju Opštinskog odbora sindikata prosvjete Pljevlja.

Bonus video: