Dragović: Zakonitost štrajka utvrđivaće sud, zašto je Božović 2022. tvrdio da prosvjetari nemaju pravo na isti

"Nije valjda da vam je neka sitna trgovina bila važnija od dostojanstva prosvjetnih radnika, pa ste ćutali svih ovih godina na postojanje Uredbe kojom se, kako vi kažete, prosvjetni radnici uvode u torove", rekao je Dragović

12646 pregleda 126 reakcija 44 komentar(a)
Dragović, Foto: Pokret Evropa sad
Dragović, Foto: Pokret Evropa sad

Poslanik Pokreta Evropa sad Darko Dragović rekao je da su sve prilike da je predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore Radomira Božovića potresao zahtjev za utvrđivanje (ne)zakonitosti štrajka koji je uputila Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

"...pa je počeo da koristi vrlo žustru retoriku, obojenu lirsko-epskim nabojem i njemu karakterističnom dozom patetike".

Dragović je Božoviću poručio da nema potrebe za dramom jer će zakonitosti štrajka utvrđivati Osnovni sud.

"Podsjećamo vas da se u svakoj demokratskoj zemlji poštuju zakoni jedne države, pa i u onima koje često od juče pominjete, kao što su Burundi i Burkina Faso. Sud će reći svoje, a Vlada će ispoštovati odluku suda. Ukoliko se utvrdi da je odluka koju ste donijeli zakonita, podrazumijeva se da ćemo je svi mi poštovati, ukoliko se utvrdi da nije, nadam se da ćete to argumentovano objasniti prosvjetnim radnicima i da ćete im dati detaljnije informacije o tome zašto ste im tražili da potpišu da na sopstvenu odgovornost ulaze u štrajk", rekao je Dragović.

Dodao je i da Božović prosvjetnim radnicima treba da pojasni zašto od 2015. godine, kada je usvojen Zakon o štrajku, nisu protestvovali jer nije donijeta nova Uredba o minimumu procesa rada u prosvjeti.

"Nije valjda da vam je neka sitna trgovina bila važnija od dostojanstva prosvjetnih radnika, pa ste ćutali svih ovih godina na postojanje Uredbe kojom se, kako vi kažete, prosvjetni radnici uvode u torove. Zašto niste, gospodine Božoviću, obavijestili prosvjetne radnike da do dolaska nove Vlade niste imali pozitivno mišljenje u vezi sa Granskim kolektivnim ugovorom od strane Ministarstva finansija? A tako ste pompezno potpisivali ugovor ističući svoje zasluge i istorijsko povećanje plata prosvjetarima... Možda i da pojasnite šta se dešava sa čuvenom Zadrugom Solidarno i raspodjelom stanova", pitao je, između ostalog, Dragović.

Tražio je od Božovića da objasni i zašto je u decembru 2022. godine, kada su predsjednici sindikata pojedinih škola predlagali štrajk, tvrdio da prosvetari nemaju pravo na isti, da ne treba da budu nezahvalni i da ucjenjuju državu.

"To je ista država, gospodine Božoviću, samo se Vlada promijenila. Da nije to razlog zašto ste vi promijenili mišljenje? Umjesto što pravite štetu bez potrebe, kako prosvjetnim radnicima, tako i učenicima, iskoristite ponudu Vlade koja zaista nudi istorijsko povećanje zarada prosvjetarima i ne pokušavajte da sve oko sebe uvučete u politikantsko blato u kojem se valjate već duže vrijeme", zaključio je Dragović.

Bonus video: