HRA: Šaranovićevo imenovanje Vukovića šamar žrtvama policijske torture

"Očekujemo da umjesto Vukovića na ove odgovorne pozicije bez odlaganja odaberete osobu koja se dokazala kao visoko profesionalan polcijski službenik, a kakva sigurno postoji u crnogorskoj policiji"

17009 pregleda 19 komentar(a)
Šaranović, Foto: Boris Pejović
Šaranović, Foto: Boris Pejović

Akcija za ljudska prava (HRA) izrazila je protest zbog odluke ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranoviča da za šefa svog obezbjeđenja odabre policijskog službenika Vuka Vukovića.

Iz HRA navode da je Šaranovićevo imenovanje Vukovića "šamar žrtvama policijske torture", Istakli su i da očekuju da Šaranović umjesto Vukovića odabere osobu "koja se dokazala kao visoko profesionalan polcijski službenik".

U otvorenom pismu, koje je HRA uputila šaranoviću se navodi da Vuković ne samo da je nedavno osuđen za zlostavljanje građana prilikom vršenja službene dužnosti na Cetinju, već da je i u noći 24. oktobra 2015. bio u sastavu Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) koja je primjenjivala silu prema više građana koji su prijavili policijsko zlostavljanje potvrđeno i sudskim presudama.

U pismu HRA ističe i da dodatno protestuju zbog toga što je Šaranović Vukovića imenovao za člana Komisije MUP-a za davanje licenci za vršenje službe obezbeđenja i to u svojstvu ispitivača o primjeni sredstava prinude.

"Podsjećamo, Vuković je jedan od potpisnika izvještaja o primjeni sredstava prinude 24. oktobra 2015. godine, koji su, nepropisno, sačinili i potpisali svih 55 pripadnika SAJ-a i tako pokušali da prikriju zlostavljanje. Zbog toga je i pravosnažno osuđen komandant SAJ-a Radosav Lješković. U tom izvještaju je jedino naveden slučaj primjene prinude prema Miodragu Miju Martinoviću, i lažno je predstavljeno da je Martinović pružao aktivan otpor zbog koga je prema njemu prinuda morala biti primjenjena. Zbog mučenja i nanošenja teških tjelesnih povreda Martinoviću kažnjena su samo dvojica pripadnika SAJ koji su jedini priznali da su prema njemu primjenjivali silu, iako je u tome učestvovalo od 14-20 pripadnika te jedinice, sudeći po video snimku, krivičnoj prijavi koju je podnio Ombudsman i izvještaju CPT o posjeti Crnoj Gori iz 2017. godine. Za zlostavljanje građana u Zlatarskoj ulici, kod Privrednog suda, Nikole Bajčetića i drugih do danas niko nije odgovarao", navoi se u pismu HRA.

Dodaju da je drugim rječima, osnovano i jedino odgovorno pretpostaviti da se Vuković "nalazio među onima koji su 24. oktobra 2015.godine zlostavljali građane Miodraga Martinovića, Momčila Baranina, Branimira Vukčevića, Marka Rakočevića, Nikolu Bajčetića i druga lica".

"Apsolutno se slažemo s Vašim javno saopštenim stavovima da se mučenje neke osobe ili nečovječno postupanje ne može opravdati i da je neophodno snaženje profesionalizma i jačanje integriteta policije u Crnoj Gori, ali ne podržavamo način na koji te stavove primjenjujete u praksi. Promocija Vukovića u Vašeg šefa obezbjeđenja i ispitivača o primjeni sredstava prinude je šamar žrtvama policijske torture, kome bi svi kojima je do ljudskih prava morali da se suprotstave. Očekujemo da postupate u skladu s obećanjima koje ste dali prilikom posjete predsjednika CPT-ja da ćete se zalagati za nultu toleranciju zlostavljanja. Očekujemo da umjesto Vukovića na ove odgovorne pozicije bez odlaganja odaberete osobu koja se dokazala kao visoko profesionalan polcijski službenik, a kakva sigurno postoji u crnogorskoj policiji", piše u pismu HRA koje je upućeno Šaranoviću.

Bonus video: