Država tužila Sindikat prosvjete zbog štrajka

Tvrde da odluka o štrajku ne sadrži da li je postupljeno u skladu sa odredbama Zakona o štrajku

23647 pregleda 219 reakcija 130 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odluka o štrajku ne sadrži podatak da li je postupljeno u skladu sa odredbama Zakona o štrajku kojim je regulisano pitanje prava na štrajk zaposlenih u Vojsci Crne Gore, policiji, državnim organima i javnoj službi, pri čemu nedostaje procjena nadležnog organa odnosno Agencije za nacionalnu bezbjednost, o tome da li se organizovanjem ovog štrajka ugrožava nacionalna bezbjednost, bezbjednost lica, imovine, opšti interes građana, kao i funkcionisanja organa vlasti, koju inače ovaj organ izdaje u roku od 24 sata od dana najave štrajka.

To su između ostalog razlozi zbog kojih je država Crna Gora tužila Sindikat prosvjete tražeći da se štrajk Sindikata prosvjetnih radnika proglasi nezakonitim.

U saopštenju koje potpisuje sudija portparol Ivana Becić ističe se da se odredbama pomenutog Zakona propisano da su djelatnosti od javnog interesa djelatnosti utvrđene Zakonom kao takve, kao i djelatnosti čiji bi prekid rada zbog prirode posla mogao ugroziti život i zdravlje ljudi ili opšti interes građana, a tu je prepoznato predškolsko i osnovno obrazovanje.

"Osim toga, Akt o minimumu procesa rada utvrđuju sporazumno nadležni organ državne uprave, reprezentativnog udruženja poslodavaca i reprezentativnog sindikata. Zbog toga, tužilac smatra da je Akt o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja tuženi donio jednostrano, u suprotnosti sa odrebama Zakona o štrajku, što ga čini nezakonitim. Radi se o postupku u kojem važi načelo hitnosti".

Bonus video: