Lisice na Gorici: Nadležni tvrde da je bjesnilo u CG skoro iskorijenjeno

Podgoričani su zabrinuti zbog mogućnosti da neka od tih životinja može biti bijesna
410 pregleda 9 komentar(a)
lisica, Gorica, Foto: Privatna arhiva
lisica, Gorica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.08.2017. 05:56h

Na brdu Gorica u Podgorici prethodnih dana često se mogu vidjeti lisice, a njihove fotografije su izazvale brojne komentare na društvenim mrežama.

Sugrađani su zabrinuti zbog mogućnosti da neka od tih životinja može biti bijesna, a juče se na društvenim mrežama pojavila fotografija mladunčeta lisice, koje je sišlo do dvorišta jedne kuće.

Lisice na brdu Gorica nijesu neuobičajena pojava, ali građane je iznenadilo da su aktivne tokom dana, međutim mnogi tvrde da je to zbog vrućina i da traže vodu i hranu.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove saopšteno je da je posljednji slučaj bjesnila na teritoriji Crne Gore zabilježen u martu 2012. godine i to kod mačke.

„Od tada na teritoriji Crne Gore nije zabilježen nijedan slučaj bjesnila, kako kod domaćih tako i kod divljih životinja“, navode iz Uprave.

Veterinarska služba u saradnji sa lovačkim organizacijama sprovodi monitoring - nadzor i analizira podatke o sprovedenim oralnim vakcinacijama divljјih životinja na osnovu kojih je utvrđena visoka efikasnost vakcinacije na terenu.

„Upravo zahvaljujući kontinuiranom sprovođenju oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila vazdušnom distribucijom vakcina-mamaca dva puta godišnje na cijeloj teritoriji Crne Gore, na putu smo da ova bolest postane prošlost“, tvrde iz Uprave.

Dodali su da je prva vazdušna distribucija vakcina mamaca u Crnoj Gori počela na jesen 2011. godine, a uz podršku Evropske unije, oralna vakcinacija će se nastaviti i tokom narednih godina.

„Još jednom naglašavamo da je opasnost od prenosa bjesnila sa divljih životinja na domaće životinje, ili ljude svedena na minimum“, ističu iz Uprave. Apelovali su na vlasnike pasa i mačaka, kao i na lovce da, u interesu zaštite zdravlja ljudi i životinja, nastave sa redovnom vakcinacijom njihovih životinja protiv bjesnila.

„Oralnom vakcinacijom divljih životinja protiv bjesnila kao i obaveznom vakcinacijom pasa i mačaka protiv ove bolesti stvara se dovoljno visok nivo zaštite populacije divljih životinja protiv ove bolesti, a posljedično prekida lanac prenošenja virusa sa divljih na domaće životinje i ljude“, zaključuju iz Uprave.

Bonus video: