Predložili podizanje spomenika u Košćelama i spomenika za 49 cetinjskih heroja

Đurašković kazao da UBNOR igra ključnu ulogu u očuvanju antifašističkog nasljeđa i promovisanju vrijednosti koje su oblikovale istoriju Cetinja

4202 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Prijestonica Cetinje
Foto: Prijestonica Cetinje

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković sastao se sa predstavnicima Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Cetinja (UBNOR), a tom prilikom je, između ostalog, predloženo podizanje spomenika u Koščelama, kao i podizanje spomenika za 49 cetinjskih heroja.

Sastanku su prisustvovali predsjednik i potpredsjednik UBNOR-a Cetinja Borislav Pravilović i Željko Čelebić i potpredsjednik SUBNOR-a Crne Gore Stevan Radunović.

Na sastanku je najavljeno da će u narednom periodu biti potpisan Sporazum o saradnji između UBNOR-a i Prijestonice Cetinje, saopštila je ta lokalna samouprava.

"Prisutni su predložili zajedničke aktivnosti koje treba sprovesti, među kojima su podizanje spomenika u Košćelama, kao i podizanje spomenika za 49 cetinjskih heroja. Gradonačelnik je informisao sagovornike o planu sanacije spomenika na Belvederu i uređenju prostora oko njega", navodi se u saopštenju.

Đurašković je kazao da UBNOR igra ključnu ulogu u očuvanju antifašističkog nasljeđa i promovisanju vrijednosti koje su oblikovale istoriju Cetinja, zbog čega će, kako je kazao, u Prijestonici uvijek imati iskrenog partnera za zajedničko djelovanje na planu očuvanja tekovina NOB-a i ideja antifašizma.

"Na sastanku je dogovoreno da gradonačelnik formira stručnu komisiju koja će obići sve spomenike na teritoriji Prijestonice Cetinje, napraviti presjek stanja u kojem se nalaze i predložiti mjere za njihovo očuvanje i obnovu", zaključuje se.

Bonus video: