Od novembra od velikog kašlja oboljela 681 osoba, najviše u Podgorici

Iz IJZ su kazali da je među registrovanim slučajevima najveći udio oboljelih u uzrasnoj grupi 11-15 godina (257), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (107). Pozvali su roditelje da djecu vakcinišu prateći kalendar imunizacije

4505 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) je od početka novembra prošle godine registrovao 681 slučaj obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja).

Kod 594 osobe je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 87 osoba obolijevanje prijavljeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim.

Iz IJZ su kazali da je među registrovanim slučajevima najveći udio oboljelih u uzrasnoj grupi 11-15 godina (257), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (107), 16-20 godina (99), 6-10 godina (95), 1-5 godina (76), preko 65 godina (19), ispod 1 godine (15) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (13).

IJZ veliki kašalj
foto: IJZ

"Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (511) i Danilovgradu (34), potom u Beranama (29), Baru (21), Nikšiću (16), Budvi (11), Cetinju (11), Kotoru (10), Bijelom Polju (9), Tivtu (8), Herceg Novom (7), Zeti (5), Mojkovcu (3), Andrijevici (2), Ulcinju (2), Petnjici (1) i Pljevljima (1). Do 25.02.2024. su od strane nadležnih epidemioloških službi epidemije pertusisa prijavljene u Podgorici, Danilovgradu, Beranama, Baru, Nikšiću, Tivtu i Budvi", navodi se u saopštenju.

Od registrovanih slučajeva kod 638 (odnosno preko 90 odsto) je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nisu bile imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina).

Nakon pet ili više godina od završene primoimunizacije ili revakcinacije, objašnjavaju iz Instituta, ne može se očekivati postojanje imuniteta zbog karakteristika acelularne vakcine.

Prema dostupnim informacijama, od početka decembra je hospitalizovano 38 osoba, a trenutno su dva na bolničkom liječenju.

Iz ove zdravstvene ustanove apelovali su na osjetljive grupe da budu pažljivi i da primjenjuju opšte mjere prevencije (nošenje maske, izbjegavanje kontakta kada osoba ima simptome infekcije, odlazak kod ljekara radi testiranja i uključivanja adekvatne antibiotske terapije) u cilju smanjenja rizika obolijevanja od velikog kašlja i daljeg prenošenja bolesti.

"Podsjećamo da je prema Stručno-metodološkom uputstvu obezbjeđeno PCR testiranje za djecu ispod pet godina, trudnice, bolnički liječene pacijente, dok je za ostale obezbijeđenja dijagnostika analizom specifičnih IgG antitoksin antitjela na Bordetellu pertusis iz krvi".

Pozvali su i roditelje da djecu dovode na vakcinaciju u skladu sa kalendarom imunizacije i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih, i u pisanoj formi navedenih, od strane ljekara ne odlažu vakcinaciju.

"Vakcinacija se kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu. Povremeno će biti organizovana vakcinacija u dodatnim terminima za sve koji kasne sa vakcinacijom ili nemaju izabranog doktora", rekli su iz Instituta.

Bonus video: