Vujović: Prepoznajemo značaj NVO u demokratizaciji društva

“Oni su izvor ekspertiza i konstruktivni partner za kreiranje javnih politika i propisa iz oblasti medija i kulture”

5478 pregleda 1 komentar(a)
Vujović, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Vujović, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Nevladine organizacije (NVO) imaju značajnu ulogu u procesu demokratizacije društva, kazala je ministarka kulture i medija Tamara Vujović i dodala da Vlada treba da ozbiljno razmatra poruke i sugestije iz civilnog sektora da bi javne politike koje donosi postigle dobre rezultate.

Ona je, povodom Svjetskog dana NVO, posebno istakla značaj organizacija civilnog društva koje se bave medijskim sektorom, kao i onih koje su aktivne na polju zaštite i promocije kulturne baštine.

“Oni su izvor ekspertiza i konstruktivni partner za kreiranje javnih politika i propisa iz oblasti medija i kulture”, rekla je Vujović.

Kako je navela, NVO imaju zadatak da kontrolišu i pomažu demokratski napredak društva.

“Baš zbog toga zadatak nas u Vladi je da ozbiljno razmatramo poruke i sugestije iz civilnog sektora i da aktivno sarađujemo da bi javne politike koje vlasti donose, postigle dobre i mjerljive rezultate”, istakla je Vujović.

Prema njenim riječima, nevladin sektor značajno doprinosi bogatstvu kulturne ponude u Crnoj Gori.

“Neke od najznačajnijih manifestacija i festivala realizuju organizacije civilnog društva, a neki festivali su od inicijative iz nevladinog sektora prerasle u ustanove culture”, ukazala je Vujović.

Kako je dodala, predstavnici NVO iz oblasti medija, bili su konstruktivni članovi radne grupe za izmjenu medijskih zakona i značajno doprinijeli procesu izrade ovih dokumenata, kao i samom procesu.

Vujović je kazala da, iako je broj NVO u kulturi značajan, to u javnosti nije dovoljno prepoznato.

“Za razliku od njih, moramo naglasiti da imamo veoma razvijenu mrežu NVO koje se bave sektorom medija. Upravo sutra ću biti zajedno sa jednim od njih na Konferenciji posvećenoj dezinformacijama", kazala je Vujović.

Ona je rekla da se stepen razvijenosti političke kulture svake Vlade mjeri i odnosom prema NVO, kojima je potrebno pružiti pružiti prostor za razvoj.

Vujović smatra da je unapređenje konkursne politike jedan od načina da to urade.

“Finansiranje NVO iz javnih fondova je ulaganje u razvoj, jer u oblastima gdje su nedovoljno razvijeni Vladini programi djeluje aktivan nevladin sektor”, naglasila je Vujović.

Ona je rekla da će raditi intenzivno i na stvaranju uslova za rad strukovnih udruženja, koja su sada registrovana kao NVO i nemaju mogućnost da dobiju podršku od Ministarstva, a što, kako smatra, nije najbolje rješenje u ovom slučaju.

Vujović je navela da se NVO dominatno prepoznaju kao potrebne, važne, stručne, pouzdane, dostupne i one koje pomažu, te da ih građani vide i kao moderne i uspješne organizacije.

Zbog toga je, smatra ona, ključno da grade kvalitetno i održivo partnerstvo.

“Otvorenim i inkluzivnim pristupom, uspješno ćemo dovesti do kraja brojne reformske procese, koje zajedno sprovodimo i izgraditi kvalitetnije društvo”, poručila je Vujović.

Ona je pozvala sve NVO koji djeluju u sektorima kulturne baštine, stvaralaštva i medija da bude i dalje proaktivni, informisani, smjeli, kreativni, kakvi su bili tokom protekle tri decenije.

“Vi ste jedan od talasa koji je pokrenuo buđenje građanskih prava i sloboda i osnaživanje građana u njihovom traženju i ostvarivanju istih”, navela je Vujović.

Ona je kazala da prepoznaju značaj NVO i da ga uvažavaju kao doprinos demokratizaciji društva.

“Sa svoje strane, očekujemo poštovanje osnovnih demokratskih principa podjele vlasti i poznavanje ustrojstva države. Samo zajedno mozemo stići daleko", zaključila je Vujović.

Bonus video: