Za otvaranje "Pandore" potrebno još podataka

SDT čeka nove dokaza iz inostranstva u vezi sa slučajem protiv bivšeg predsjednika Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža

40009 pregleda 153 reakcija 54 komentar(a)
Milo i Blažo Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Milo i Blažo Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) očekuje da će im međunarodni partneri dostaviti dodatne podatke u predmetu protiv bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža, nakon čega će donijeti odluku u slučaju poznatom kao “Pandora papiri”.

“Analiza do sada prikupljenih podataka i dokumentacije je u toku. Odluka će biti donijeta nakon što budu dostavljeni i razmotreni svi neophodni podaci i dokazi potrebni za odlučivanje”, kazao je “Vijestima” specijalni tužilac i portparol SDT Vukas Radonjić.

Tom tužilaštvu su ranije pristigli dokazi i informacije od pravosudnih organa Velike Britanije i Švajcarske, ali i podaci od inostranih poslovnih banaka.

SDT je početkom oktobra 2021. formiralo predmet u vezi sa poslovima bivšeg predsjednika Đukanović i njegovog sina Blaža, koji su navodno u inostranstvu sklapali tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je, u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Sin šefa države je, prema dokumentaciji i tvrdnjama MANS-a, formirao i dvije skrivene kompanije s ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

U dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami “Alcogal”, MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su otac i sin Đukanovići sklopili 21. juna 2012. sa kompanijom “CM Skye 2 (PTC) Limited” registrovanom na Britanskim Djevičanskim Ostrvima. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove.

“Iz ugovora se vidi da je stariji Đukanović formirao firmu ‘Vitoria trast’, a njegov sin 'Capecastel Trust'", naveli su iz MANS-a.

Obimna dokumentacija koju je tada MANS objavio pokazuje da su te kompanije, trustovi, ovlašćeni da za račun Đukanovića mogu kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro-račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove, naveo je MANS.

Iz kabineta tadašnjeg predsjednika države nakon objelodanjivanja dokumentacije saopštili su da je Đukanović 2012, kad nije obavljao državne poslove, osnovao firmu “Viktoria trast”, koji, kako tvrde, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija i nije otvorio nijedan bankarski račun, jer nikad nije aktiviran.

Oni su naveli da je Đukanović, nakon što se iste godine neplanirano vratio na funkciju premijera, cjelokupno vlasništvo nad firmom “Viktoria trastom” prenio na sina Blaža.

Iz SDT-a je “Vijestima” ranije rečeno da su obavještenja prikupljena od starijeg I mlađeg Đukanoviča, ali i od izvršne direktorice MANS-a Vanje Ćalović Marković.

“Specijalna tužiteljka je prikupila obavještenja od M. Đ., B. Đ. i V. Ć. M., ali i određene dokaze i podatke od nadležnih pravosudnih organa Velike Britanije i Švajcarske, u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, kao i određene podatke od poslovnih banaka, preko Interpola. Prikupljeni materijal se razmatra radi planiranja daljeg rada na predmetu i donošenja odluke”, odgovoreno je tada iz SDT.

Bonus video: