Bajraktari: Ulcinj diskriminsan od formiranja Morskog dobra, odlukama Vlada oduziman najvredniji prostor

"Ako se zna da je većinska populacija u Ulcinju albanska, onda je riječ i o diskriminaciji jednog manjinskog naroda", kazao je predsjednik Opštine Ulcinj

2553 pregleda 9 komentar(a)
Bajraktari, Foto: Opština Ulcinj
Bajraktari, Foto: Opština Ulcinj

Opština Ulcinj podnijela je nedavno Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti člana tri stava jedan Zakona o morskom dobru i članova 1, 2, 3, 5, 6 i 7 Odluke o donošenju prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore.

To je danas na koferenciji za novinare potvrdio presdjednik Opštine Omer Bajraktari.

"Jer, već decenijama mi u Ulcinju govorimo o nepravdi, odnosno diskriminaciji kojoj smo kao opština i građani Ulcinja izloženi od formiranja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i određivanja linije morskog dobra. I svega onog što je bilo produkt tih štetnih odluka, evo čitavih 30 godina", kazao je Bajraktari.

Omer Bajraktari
foto: Opština Ulcinj

Kazao je da bez obzira na te činjenice, u Ulcinju nije bilo temeljne akcije da se to stanje pokuša na zakonski način promijeniti, osim nekih sporadičnih protesta i skupova građana i nevladinih organizacija.

"Jer, nepravda i šteta koja nam se činila i čini, mjeri se ne samo u desetinama miliona eura, već prije svega u tome da mi, kao lokalna samouprava, ne možemo sami planirati i usmjeravati naš razvoj. A to je temeljni princip Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Kako navodi poznati švajcarski naučnik Žost Kripendorf, prostor je najdjelotvornije sredstvo u rukama opštine i ona ga nipošto ne smije ispustiti iz ruku", naveo je Bajraktari.

Tvrdi da je najvredniji prostor Ulcinju oduziman sistematski i planski, odlukama tadašnjih Vlada Crne Gore i usvajanjem nizom podzakonskih akata.

"Pa se desilo da ad hok formirane komisije određuju liniju morskog dobra koja u Ulcinju zahvata i onaj prostor koji je od mora udaljen dva kilometra iako se u zakonu navodi da ona može da seže 'maksimalno šest metara od najvećeg talasa u vrijeme najvećeg nevremena'. Sudeći po ovim stručnjacima, nas stalno zapljuskuje cunami, iako mi to ne vidimo i ne osjećamo. Naravno, da je to netačno, ali liniju niko već tri decenije ne dovodi u pitanje", rekao je Bajraktari.

Naveo je da se čak 57 odsto teritorije morskog dobra nalazi u Ulcinju, a u svim drugim opštinama Crne Gore zajedno, u Baru, Budvi, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom tek 43 odsto.

To, kako je kazao znači, da je pod morskim dobrom u Ulcinju 3.318,4 hektara, ili 3,3 miliona kvadrata, odnosno 13 odsto teritorije opštine.

To je, dodao je, deset puta više nego u Baru, gdje je u zahvatu morskog dobra 1,3 odsto teritorije te susjedne opštine.

"Pa se tako može desiti i sljedeći apsurd, kuća jednog našeg Ulcinjanina, koja se nalazi katastarski u obje opštine, na teritoriji Ulcinja je u zoni morskog dobra, a u Baru nije. Ili da su obale vode rijeke Bojane morsko dobro, što je jedinstven slučaj u svijetu, a da to, na primjer, nije Solana", kazao je Bajraktari.

Zato se u inicijativi, naveo je, pozivajući se detaljno na praksu Evropskog suda za ljudska prava, ističe da su ključne odredbe Zakona o morskom dobru, neustavne.

"Upravo se na temelju ovog diskriminatornog pravnog akta radio Prostorni plan posebne namjene za obalno područje, u kojem je onda uguran cijeli Ulcinj. A podsjetimo se da je Vlada radila i Prostorno-urbanistički plan naše opštine. Kako je tada isticano, iz finansijskih razloga. I jeste, jer, ako bi računali da 150 eura košta jedan kvadratni metar zemljišta u zoni morskog dobra, onda je njegova ukupna vrijednost pola milijarde eura. A još kada se crta, onda se cijena prostora drastično uvećava. Milina i širina, 33 kilometra obale, od kojih su polovina pješčane plaže", kazao je Bajraktari.

Kazao je da je toj neravnopravnoj borbi za svoj prostor i za svoje dostojanstvo, svjedočila javnost svih ranijih godina– od Valdanosa preko Borove šume, Velike plaže i Solane pa do Ade.

"Isto tako ulaganja u zonu morskog dobra su u Ulcinju bila mnogo manja nego u ostalim opštinama, pa se tako, na primjer, već godinama ne može privesti kraju rekonstrukcija Velike skele ili obaviti uređenje pješačke staze od hotela 'Albatros' do rta Đerane. I ulaganja koja realizuje JP, ukazuju na nejednako postupanje, odnosno na neproporcionalnost i diskriminaciju prema našoj lokalnoj samoupravi i njenim građanima", ocijenio je Bajraktari.

Zaključio je da je u svakom slučaju, kada se pogleda linija morskog dobra i postupanje centralnih vlasti u prethodnih nekoliko decenija, jasno da je riječ o želji i namjeri da se na navodno zakonit način prigrabe resursi opštine Ulcinj i da se njima upravlja bez prava odlučivanja lokalne zajednice.

"Ako se zna da je većinska populacija u Ulcinju albanska, onda je riječ i o diskriminaciji jednog manjinskog naroda. Imajući u vidu da se zbog navedenih razloga u kontinuitetu povređuju prava građana i Opštine Ulcinj, od Ustavnog suda Crne Gore smo zatražili da prioritetno postupi po ovoj našoj inicijativi. Vjerujemo da će ova najveća sudska instanca u državi tako i postupiti i donijeti pravednu odluku. Ako ne, kada su nam već svima usta puna Evrope, idemo i do Strazbura", poručio je Bajraktari.

Bonus video: