Ministarstvo ekonomije: Svi operatori obavezni da obezbijede sigurno snabdijevanje strujom

“Predstavnici energetskih subjekata iznijeli su uvjeravanja da u ovom trenutku nema problema u snabdijevanju električnom energijom na crnogorskom primorju i da se redovno servisiraju sve potrebe potrošača koje su, zbog rekordne turističke sezone, značajno povećane”, kaže se u saopštenju
69 pregleda 4 komentar(a)
Dragica Sekulić, Foto: Vlada Crne Gore
Dragica Sekulić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 05.08.2017. 13:51h

Svi operatori u Crnoj Gori obavezni su da obezbijede sigurno snabdijevanje električnom energijom, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) ranije su upozorili na preopterećenost dalekovoda kojim se strujom sabdijeva crnogorsko primorje, navodeći da je moguće da dođe do prekida u snabdijevanju, i apelovali na građane da smanje potrošnju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ministarka Dragica Sekulić sazvala je danas koordinacioni sastanak sa predstavnicima elektro-energetskih subjekata u Crnoj Gori – Elektroprivrede, CGES-a i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), kako bi dobila informacije o trenutnom stanju elektro-energetskog sistema na primorju.

“Predstavnici energetskih subjekata iznijeli su uvjeravanja da u ovom trenutku nema problema u snabdijevanju električnom energijom na crnogorskom primorju i da se redovno servisiraju sve potrebe potrošača koje su, zbog rekordne turističke sezone, značajno povećane”, kaže se u saopštenju.

Oni su, kako se navodi, kazali da su operativne ekipe 24 sata na terenu kako bi održali stabilnost mreže, s obzirom na njenu rekordnu opterećenost, kako zbog potrošnje, tako i zbog visokih temperatura, kao i da bi u najkraćem roku uklonili sve kvarove koji kao posljedica navedenih okolnosti mogu nastati.

Sastanku je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, koji je informisao ministarku Sekulić da Crnoj Gori u ovom trenutku boravi više od 190 hiljada turista, oko 11 odsto više nego lani.

Predstavnici energetskih subjekata kazali su da je i potrošnja električne energije za 12 odsto veća nego u istom periodu prošle godine.

Navodi se da je na nivou sektora dogovorena stalna koordinacija i komunikacija, kako bi se preduprijedila i najmanja mogućnost da primorski dio države, u ovom najznačajnijem periodu, ima problema u snabdijevanju električnom energijom.

“Takođe, oni su informisali ministarku Sekulić da se ulaganja u elektro-energetski sistem realizuju u kontinuitetu i da su prije početka turističke sezone, svjesni moguće povećane potrošnje, uložena značajna sredstva u poboljšanje elektro-energetske mreže na crnogorskom primorju”, kaže se u saopštenju.

Iz CGES-a su podsjetili da je nedavno u Kotoru završena izgradnja trafostanice, kao i rekonstrukcija dalekovoda Tivat-Budva ukupne vrijednosti oko 5,2 miliona EUR, dok su iz CEDIS-a naveli da su, na nivou distributivne mreže, u Ulcinju imali investiciju od dva miliona.

“Najznačajnije rješenje, kako su kazali, za stabilnost i rasterećenje postojeće elektro-energetske mreže biće trafostanica u Lastvi Grbaljskoj, čiji se završetak izgradnje očekuje sljedeće godine”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: