Mladunče mrkog medvjeda i dalje u prihvatilištu: Đuro još čeka trajni dom

Međunarodne organizacije za zaštitu životinja ponovo obišle imanje u selu Blizna, traže od nadležnih da hitno nađu rješenje i izmjeste mladunče medvjeda

11007 pregleda 23 reakcija 6 komentar(a)
Đuro snimljen krajem februara na imanju u selu Blizna, Foto: Four Paws
Đuro snimljen krajem februara na imanju u selu Blizna, Foto: Four Paws

Jednogodišnji Đuro, mladunče mrkog medvjeda, koje je krajem jula prošle godine nepoznata osoba ostavila na kapiji Prihvatilišta za životinje u selu Blizna, i dalje je na tom imanju nadomak Podgorice.

Iz međunarodne organizacije za zaštitu životinja “Four Paws” (Četiri šape) prije nekoliko dana ministrima ekologije i poljoprivrede i šumarstva Vladimiru Martinoviću i Vladimiru Jokoviću uputili su zahtjev sa molbom da im se pomogne da se taj medvjed izmjesti.

“Rješavanje predmetnog pitanja će biti predmet međusektorskih razgovora i sastanaka koje će se održati u narednom periodu, a ovo ministarstvo će sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i inspekcijom za šumarstvo, lovstvo i zaštitu bilja, aktivno učestvovati u rješavanju istog”, rekli su “Vijestima” iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prema tvrdnji Miljana Miličkovića, mladunče mrkog medvjeda, tada starosti sedam mjeseci, u transporteru, nepoznata osoba ostavila je krajem jula na kapiji imanja čiji je Miličković vlasnik. Meče je potom “privremeno” zbrinuto kod njega, a u nagradnoj igri koju je organizovao na društvenim mrežama, medvjed je dobio ime Đuro.

Procjenjuje se da je Đuro starosti godinu i tri mjeseca
Procjenjuje se da je Đuro starosti godinu i tri mjesecafoto: Four Paws

“Obraćam se u ime organizacija ‘Four Paws’ i ‘Animal Survival International’ (ASI), u nadi da ćemo dobiti vašu podršku za slučaj mrkog medvjeda Đura, koji se nalazi u ‘Prihvatilištu i oporavak životinja Crna Gora’, u selu Blizna, u okolini Podgorice. Nakon naše nedavne posjete objektu, jasno nam je da je situacija alarmantna i molimo za podršku i hitnu intervenciju kako bismo pomogli u premještanju mladunčeta”, navodi se, pored ostalog, u zahtjevu koji je na adrese dva resora upućen 11. marta i koji ispred dvije međunarodne organizacije potpisuje Patricia Tiplea.

Ozbiljno zabrinuti

Predstavnici “Four Paws” prethodno su, krajem februara, održali sastanak sa nadležnima u Crnoj Gori: predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, inspektorima za ekologiju i lovstvo, predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine, te predstavnicima resora turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Na sastanki je, pored ostalog, bilo riječi o Đuru, ali i starijem medvjedu sedmogodišnjem Ljubu, koji se od 2017. nalazi na istom imanju.

U organizaciji “Four Paws”, kako su naveli u dopisu dostavljenom “Vijestima”, “ozbiljno su zabrinuti za bezbjednost mečeta Đura”. Tvrde da je u vrijeme kad su njihovi predstavnici obilazili prihvatilište, Đuro pokazivao “izuzetno stresno ponašanje”, da je djelovao preplašeno kad prilazi starijem medvjedu Ljubu.

“Pored toga, on je izuzetno mršav za svoje godine”, navode iz te organizacije u vezi sa stanjem mlađeg medvjeda.

Kako su to navodili i u ranijim obraćanjima nadležnim ministarstvima, “situacija sa Đurom je alarmantna i može biti smrtonosna” po njega. Tvrde i da su zaposleni u prihvatilištu saopštili da namjeravaju da “socijalizuju” oba medvjeda i “stave ih u isti ograđeni prostor”.

“Prema mišljenju stručnjaka, to bi značilo veoma visok rizik po Đurov život, jer je Ljubo očigledno superiorniji po veličini i godinama, a mužjaci u prirodi često ubijaju mlađe medvjede. Socijalizacija medvjeda zahtijeva mjesece ili godine stručnog rada, a socijalizacija medvjeda različitih godina u ovom okruženju nikada nije preporučljiva”, naveli su iz međunarodnih organizacija za zaštitu životinja.

Iz međunarodne organizacije kažu da Đuro nije dovoljno razvijen za svoj uzrast
Iz međunarodne organizacije kažu da Đuro nije dovoljno razvijen za svoj uzrastfoto: Four Paws

Kao i više puta ranije, ponovo su saopštili da je Đura neophodno hitno premjestiti u specijalizovano prihvatilište, spriječiti bilo kakvu socijalizaciju između dva medvjeda i obezbijediti stručnu veterinarsku procjenu za obje životinje.

“Za Đura je, takođe, neophodno da prođe profesionalnu zdravstvenu procjenu, jer je zabrinjavajuće mali za svoje godine i vjerovatno je nedovoljno hranjen”, navode.

Smještaj imaju, neophodna saglasnost države

Kako su dodali, i za odraslog medvjeda Ljuba, takvu procjenju stručnjaci su preporučili u junu prošle godine, ali te preporuke još nisu sprovedene.

“Four Paws”, dodaju, može odmah da obezbijedi veterinare iz partnerskih organizacija, poput “Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research” iz Berlina, koji bi obavili pretrage na licu mjesta.

Za Đura kažu da bi odmah mogao da bude premješten na jednu od njihovih specijalizovanih lokacija za medvjede, ali im za to, dodaju, treba saglasnost resora ekologije i poljoprivrede i šumarstva, odnosno Agencije za zaštitu životne sredine.

“Sve agencije i ministarstva treba da sarađuju kako bi dobrobit životinja bila na prvom mjestu. ‘Four Paws’ su prethodno u specijalizovana prihvatilišta, uz podršku crnogorskih vlasti, iz Crne Gore uspješno premjestile dva medvjeda i jednog lava. Taj postupak treba odmah ponoviti”, naveli su iz međunarodne organizacije.

Medvjedi o kojima govore su Brundo i Maša. Oni su imali oko 2,5 mjeseca kad su početkom 2017. pronađeni u brlogu bez majke. Brunda i Mašu, preuzeo je tada Miljan Miličković i zbrinuo ih, uz tvrdnju da su kod njega na programu podivljavanja.

Brundo i Maša upućeni su kasnije u rehabilitacioni centar u Grčkoj, a njihova rehabilitacija, saopštili su ranije iz ASI, nije uspjela zbog prethodnog “neodgovarajućeg postupanja tokom boravka u privatnom zoološkom vrtu”.

Iste godine kad je preuzeo brigu o Brundu i Maši, kod Miličkovića se pojavio i treći medvjed, Ljubo. Ljubo je i danas na imanju u selu Blizna, ali nikad nije objašnjeno njegovo porijeklo.

Lav o kojem govore iz organizacije “Four Paws” uhvaćen je na području Opštine Budva početkom 2022. godine. Lav je poznat kao Nikola i, kako su rekli iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP), sada se nalazi u Holandiji.

Neplanirana tema

Iz UIP, čiji su ekološki i inspektor za šumarstvo i lovstvo prisustvovali sastanku sa predstavnicima međunarodnih organizacija, pored ostalog, “Vijestima” su kazali da “u zahtjevu za održavanjem sastanka, nije bilo predloženo da se razgovara o nijednom konkretnom slučaju, pa ni o jedinkama mrkog medvjeda koje se nalaze na privatnom imanju u mjestu Blizna”. Kazali su da je tu temu otvorila predstavnica organizacije “Four Paws”, konkretnim pitanjem koje se odnosilo na jedinku mrkog medvjeda Đura.

“Kako ova tema nije bila planirana, i kako se o konkretnim slučajevima, bez odgovarajuće pripreme u smislu uvida u konkretne podatke iz predmeta, nije moglo razgovarati, od strane inspektora je na to ukazano, ali su date i informacije o tom slučaju, te o nadležnostima inspekcija UIP po pitanju konkretnog slučaja i nadležnostima drugih organa”, rekli su “Vijestima”.

Pored ostalog, u odgovoru redakciji naveli su i da su u vrijeme kad je Miličković prijavio da se na ulazu u njegovo imanje nalazi transporter sa mečetom, oni obavijestili o tome druge nadležne organe, policiju, tužioca, Agenciju za zaštitu životne sredine i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz UIP su dodali su i da je inspekcija zbog uslova u kojima se ta jedinka mrkog medvjeda nalazila (mali skučeni prostor, visoka temeperatura vazduha, bez hrane i vode), meče “privremeno smjestili na čuvanje kod vlasnika imanja u mjestu Blizna... i samo iz razloga da se obezbijedi da ona ne ugine”.

U kontekstu interesovanja trajnog zbrinjavanja te jedinke, predstavnike stranih NVO informisali su da je meče vlasništvo Države Crne Gore i da dalje odluke u vezi sa njegovim smještajem mogu donositi i iznalaziti samo nadležni organi - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao resorno ministarstvo za lovstvo i Ministarstvo turizma, ekologije, razvoja sjevera i održivog razvoja kao resorno ministarstvo za zaštitu prirode.

Javiće kako su Brundo i Maša

Na sastanku sa predstavnicima “Four Paws” i ASI, kako su kazali iz UIP, predstavnici Uprave informisani su i da u stranim organizacijama nisu znali da državni organi Crne Gore nisu dobijali informacije o stanju Brunda i Maše, što je bila obaveza u skladu sa sklopljenim ugovorom.

Kako su dodali, iz međunarodnih organizacija rekli su da će uložiti trud da se državi Crnoj Gori obezbijede informacije u vezi sa mečićima koji su zbrinuti u Grčkoj.

Bonus video: