Nelegalna eksploatacija šljunka u Grbavcima

Protiv vlasnika mehanizacije inspekcija je podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka
81 pregleda 0 komentar(a)
eksploatacija šljunka Grbavcima, Foto: Mpr.gov.me
eksploatacija šljunka Grbavcima, Foto: Mpr.gov.me
Ažurirano: 04.08.2017. 15:55h

Nadležni organi su reagovali po usmenoj prijavi i otkrili novi slučaj nelegalne eksploatacije šljunka u Grbavcima.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pokrenulo je kampanju “Prijavi eksploataciju” u cilju praćenja poštovanja moratorijuma na eksploataciju šljunka i pijeska u crnogorskim vodotocima.

“Inspekcija za vode je prilikom terenske kontrole po osnovu prijave na lokaciji rijeke Morače u Grbavcima zatekla mehanizaciju (rovokopač i sito za prosijavanje) sa kojom je napravljen evidentan iskop u vodnom zemljištu pored korita rijeke, kao i veću količinu šljunka i pijeska. Lokacija na kojoj je izvršena nelegalna eksploatacija nalazi se u pojasu rijeke Morače obuhvaćenom Glavnim projektom regulacije korita rijeke Morače”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju Koordinacionog tima za praćenje moratorijuma na eksploataciju riječnih nanosa u crnogorskim vodotocima, protiv vlasnika mehanizacije inspekcija je podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

“Takođe, prekršiocu je naloženo da u roku o tri dana izvrši popunjavanje i ravnanje iskopa sa materijalom koji je izvađen, odnosno da lokaciju vrati u prvobitno stanje, te da nakon toga ukloni mehanizaciju. Inspekcija će iskontrolisati da li su naložene mjere realizovane”, kazali su iz Ministarstva.

Kako je saopšteno, predstavnici nadležnih organa, predvođenih koordinacionim timom za praćenje moratorijuma na eksploataciju šljunka i pijeska u crnogorskim vodotocima nastaviće sa istim intenzitetom redovne terenske aktivnosti u cilju kontrole poštovanja moratorijuma.

U prethodnom periodu, dodaje se te aktivnosti rezultirale su podnošenjem značajnog broja krivičnih i prekršajnih prijava protiv fizičkih, pravnih i NN lica, na više crnogorskih vodotoka.

Iz Ministarstva podsjećaju i da su na pojedinim crnogorskim vodotocima (Limu, Grnčaru i Tari) u toku interventni radovi za koje je izdata saglasnost, u skladu sa ciljevima uvođenja moratorijuma.

Interventni radovi u riječnim koritima, dodaje se u saopštenju, sprovode se u cilju eliminisanja eventualnih negativnih posledica prilikom povećanja nivoa vode i predstavljaju nastavak aktivnosti na regulisanju i zaštiti vodotoka, do donošenja regulacionih planova.

“Predviđeno je da se završe do kraja avgusta, prije jesenjih kiša. Radovi se sprovode u saradnji sa organima lokalne samouprave, uz stručni nadzor i svakodnevnu kontrolu od strane komunalne policije, komunalne inspekcije i vodoprivrednog inspektora”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: