Spriječeno uklanjanje privremenog objekta na Trgu partijarha Varnave u Pljevljima

Vlasnik objekta N.H. je danas privođen u policiju, zbog sumnje da je uputio prijetnje predsjedniku Vranešu. Izjave o ovom incidentu u policiji dao je i Vraneš, i prisutni svjedoci

21063 pregleda 19 komentar(a)
Objekti koji treba da se ruše, Foto: Privatna arhiva
Objekti koji treba da se ruše, Foto: Privatna arhiva

Opština Pljevlja nije uspjela danas da ukloni privremeni objekat na Trgu partijarha Varnave u Pljevljima, nakon što je izvršenje odluke spriječio vlasnik nelegalnog objekta.

Iz opštine su saopštili da će novi termin rušenja zakazati u narednih nekoliko dana.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, koji je prisustvovao izvršenju odluke o rušenju, kazao je ovakvi incidenti neće zaustaviti radove na rekonstrukciji Trga patrijarha Varnave.

Vlasnik objekta N.H. je danas privođen u policiju, zbog sumnje da je uputio prijetnje predsjedniku Vranešu. Izjave o ovom incidentu u policiji dao je i Vraneš, i prisutni svjedoci.

"Planom za 2024. godinu predviđena je rekonstrukcija trga Patrijarha Varnave. Projekat je urađen, sredstva su obezbijeđena, ali vlasnici privremenih i nelegalnih objekata to sprečavaju", kazao je Vraneš i objasnio da će doći do rušenja tih objekata i pored opiranja vlasnika, koji, kako je istakao, decenijama ne plaćaju zakupninu.

Predjednik opštine je rekao da jedan od vlasnika nije platio ni cent lokalnoj upravi od 1997. godine, a drugi od 2003. Tvrdi i da su vlasnici objekte iznajmljivali, a jedan od njih mjesečno je prihodovao i do hiljadu eura.

Pljevlja rušenje
foto: Privatna arhiva

Vraneš je optužio i pojedine službenike lokalne uprave "da nisu ispunili svoje radne obaveze".

"U čitavoj priči je poseban problem ponašanje pojedinih opštinskih funkcionera koji ne ispunjavaju svoje radne obaveze. Sekretarka za inspekcijske poslove i pored više mojih upozorenja da na vrijeme traži, pismenim putem asistenciju policije, to nije uradila. Tražiću njenu disciplinsku odgovornost i ostavku. Mnogi će danas pomisliti da su opštinske službe pokazale slabost, ali ja im poručujem da ovakvi slučajevi otkrivaju brojne zabušante i neradnike u lokalnoj upravi…To vrijeme je prošlost i vodićemo borbu na više frontova, gdje ćemo se obračunavati sa prestupnicima ali i sa zabušantima uposlenim u lokalnoj upravi. Nikoga nećemo štedjeti zbog nerada, korumpiranosti i bilo kakve neodgovornosti. Sasvim je sigurno da se rađaju neka nova Pljevlja u kojima će se na prvom mjestu cijeniti poštenje, rad, red i rezultati”, kazao je Vraneš.

On je dodao i da su zahtjevi vlasnika da legalizuju objekte odbijeni ranije jer je na ovom mjestu planiran da se uradi trg. Jedna od vlasnika je kazao da će podnijeti i tužbu sudu.

Rušenje privremenih objekata radi se u sklopu rekonstrukcije Trga u čijem će središnjem dijelu biti podignut spomenik patrijarhu Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Varnavi Rosiću.

Patrijarh Varnava, čije je svetovno ime Petar Rosić, rođen je u Pljevljima 1880. godine i bio je 40. patrijarh SPC od 1930. do 1937. godine. Preminuo je iznenada 1937. godine pod misterioznim okolnostima, u trenutku kada je u Skupštini Jugoslavije izglasavan konkordat između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije, kojem se protivio.

Bonus video: